Προσωπικός γιατρός: 4+1 απαντήσεις – Ποινές αλλά και μπόνους

4+1 απαντήσεις με όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ασφαλισμένοι για να αποφύγουν τα πρόστιμα – Από την 1η Ιουλίου ο νέος θεσμός

Ανοίγει σε δύο εβδομάδες η… αυλαία για τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού, καθώς από την 1η Ιουλίου μπαίνει σε εφαρμογή η σταδιακή εγγραφή των πολιτών στο νέο σύστημα που επιδιώκει να αλλάξει ριζικά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Παράλληλα όμως αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την εφαρμογή αυστηρών ποινών σε όσους επιμένουν να μένουν εκτός του νέου συστήματος. Μάλιστα, η επιβάρυνση για τους… ανένταχτους θα είναι κλιμακωτή, που σημαίνει ότι θα αυξάνεται όσο περνούν οι πρώτοι μήνες εφαρμογής του οικογενειακού γιατρού.

Πιο συγκεκριμένα από την 1η Οκτωβρίου θα ισχύσει πρόσθετη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη του πολίτη ο οποίος δεν είναι εγγεγραμμένος σε προσωπικό γιατρό κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής.

Υπογραμμίζεται δε, ότι το ίδιο θα ισχύει και για τις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές του ΕΟΠΥΥ.

Πρόσθετη συμμετοχή.

Επόμενος σταθμός στο ημερολόγιο των αντικινήτρων είναι η 1η Ιανουαρίου 2023. Τότε τα ποσοστά αυτά προσαυξάνονται κατά 10% επιπλέον της πρόσθετης συμμετοχής, ανερχόμενα σε 20% επί του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής. Η ίδια επιβάρυνση δε, θα ενεργοποιείται και για εξετάσεις και νοσήλια από τις αρχές του 2023.

Εν τω μεταξύ, λίγο πριν από την επίσημη έναρξη του νέου συστήματος στοιβάζονται οι απορίες των πολιτών σχετικά με τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν, τις «ελευθερίες» που θα έχουν στις διαδρομές εντός του ΕΣΥ αλλά και τα πιθανά εμπόδια.

Υπό τις δρομολογούμενες αυτές αλλαγές συλλέξαμε τις πιο συχνές ερωτήσεις των πολιτών, απαντώντας στις απορίες τους και ξεδιαλύνοντας τα «θολά» σημεία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, διευκρινίζει μιλώντας στα «ΝΕΑ» ότι «οι ποινές που προβλέπονται αφορούν την εγγραφή των πολιτών στον οικογενειακό γιατρό».

Και προσθέτει με νόημα πως δεν πρόκειται για τιμωρία, αλλά για ένα ακόμη κίνητρο ώστε σταδιακά ο κόσμος να γνωρίσει, να διαπιστώσει τα οφέλη και να εμπιστευτεί το νέο σύστημα.

Οι ερωτήσεις

1.Τι θα κάνω εάν ο παθολόγος μου δεν ενταχθεί στη «δεξαμενή» των προσωπικών γιατρών;

Μπορείτε να αντιστοιχηθείτε με άλλον γιατρό της ίδιας ειδικότητας που έχει ενταχθεί στις λίστες που σταδιακά θα αναρτώνται. Παρ’ όλα αυτά, ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού δεν δεσμεύει τους πολίτες να μην επισκέπτονται άλλον γιατρό.

Στην περίπτωση όμως αυτή δεν θα απολαμβάνουν δωρεάν υπηρεσίες. Συνεπώς θα πρέπει να πληρώνουν ιδιωτικά την αμοιβή της επίσκεψης.

2.Εάν δεν συνταγογραφήσει τα φάρμακά μου ο οικογενειακός γιατρός θα πληρώσω μεγαλύτερη συμμετοχή στο φαρμακείο;

Η απάντηση είναι «όχι», υπό την προϋπόθεση ότι έχετε μεριμνήσει να εγγραφείτε στο σύστημα του οικογενειακού γιατρού. Οπως προβλέπει ο νομοθέτης η σχετική ποινή θα ενεργοποιηθεί από την 1η Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι στόχος είναι μέσα στη χρονιά να εγγραφεί η πλειονότητα των πολιτών ώστε να γίνει ο προσωπικός γιατρός κομβικός στη λειτουργία του ΕΣΥ.

3.Η αυξημένη συμμετοχή θα ισχύει και για άλλες ιατρικές πράξεις και υπηρεσίες εάν η συνταγογράφηση δεν είναι από τον προσωπικό μου γιατρό ή από γιατρό άλλης ειδικότητας στον οποίο με παρέπεμψε;

Ναι, η πρόσθετη συμμετοχή 10% δεν αφορά μόνον τα φάρμακα αλλά και τις διαγνωστικές εξετάσεις (όταν αυτές εκτελούνται στον ιδιωτικό τομέα), όπως και τα νοσήλια σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Υπενθυμίζεται δε, ότι η ποινή θα διπλασιαστεί (αγγίζοντας το 20%) από τις αρχές τους επόμενου έτους. Παρ’ όλα αυτά δεν θα προκύπτει επιπλέον κόστος για όσους έχουν εγγραφεί στον οικογενειακό γιατρό, ανεξαρτήτως από το ποιος θα τους συνταγογραφεί τα φάρμακα ή θα τους παραπέμπει για εξετάσεις και νοσηλεία.4.Κι αν δεν είμαι ευχαριστημένος με τον προσωπικό μου γιατρό;

Ο νομοθέτης προβλέπει ότι κάθε άτομο έχει το δικαίωμα εγγραφής μόνο σε έναν προσωπικό γιατρό. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει η δυνατότητα μετεγγραφής σε άλλον προσωπικό γιατρό μία φορά ανά έτος, το οποίο ξεκινά από την ημερομηνία εγγραφής του πολίτη.

Σε περίπτωση αλλαγής Διοικητικής Περιφέρειας εντός του έτους ο πολίτης έχει το δικαίωμα μιας επιπλέον μετεγγραφής. Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι κάθε πολίτης θα έχει την ελεύθερη επιλογή γιατρού, ανεξαρτήτως τόπου κατοικίας ή διαμονής, από το σύνολο των εγγεγραμμένων στους σχετικούς καταλόγους προσωπικών γιατρών.

Παράλληλα έχουν προβλεφθεί διαδικασίες όπου ο πολίτης μπορεί να αναφέρει ότι δέχθηκε πλημμελείς υπηρεσίες.

5.Εάν είμαι εγγεγραμμένος θα έχω προτεραιότητα για εξετάσεις και άλλες ιατρικές πράξεις στο ΕΣΥ;

Ναι. Σύμφωνα με τους εμπνευστές του νέου συστήματος αποτελεί ένα ακόμη κίνητρο ώστε να εγγραφούν οι πολίτες στον προσωπικό γιατρό.

Παρ’ όλα αυτά, το συγκεκριμένο κίνητρο για την ενθάρρυνση των πολιτών θα ξεκινήσει από το νέο έτος ώστε εντός του 2023 να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή.

in.gr