Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: Σάλος στα social media και συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την θανάτωση του χιμπατζή

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η θανάτωση του χιμπατζή στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, ο οποίος το έσκασε από το κλουβί του. 

‘Hταν ο μεγαλύτερος από τους 9 χιμπατζήδες του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, ηλικίας 27 ετών και ύψους περίπου 1,80 μέτρα. Kατάφερε να περάσει πάνω από τα ψηλά ηλεκτροφόρα σύρματα και την τάφρο με το νερό που υπάρχει περιμετρικά και βγήκε στον περιβάλλοντα χώρο του πάρκου. Οι υπεύθυνοι του πάρκου δεν μπόρεσαν να πιάσουν το ζώο και έτσι αποφασίστηκε η θανάτωσή του. Κι αυτό, γιατί, όπως εξηγούν, δεν μπορούσαν να του κάνουν αναισθητική ένεση, καθώς λόγω του όγκου του θα χρειαζόταν 15 λεπτά για να επιδράσει.

 

Στο πάρκο εν τω μεταξύ επικρατούσε μεγάλη αναστάτωση, καθώς στον χώρο βρίσκονταν δεκάδες επισκέπτες.

“Φτάνουμε έξω από την πύλη, βάζουμε την μικρή στο καρότσι και ξαφνικά σηκώνω το βλέμμα μου και βλέπω ένα χιμπατζή  να είναι σε μια κολώνα πάνω και να έχει σηκωθεί όρθιος. Μιλάμε για πάνω από 1,80 ύψος, κατάμαυρος. Λέω στη γυναίκα μου βάλε το παιδί γρήγορα στο αυτοκίνητο. Με το που μπαίνουμε μέσα στο αυτοκίνητο, κάνει μια κίνηση και πηδάει, από τρία μέτρα που είναι η κολόνα. Έχουμε κάτσει μέσα κλειδωμένοι και ακούμε μια ειδοποίησε από τα μεγάφωνα μείνετε όλοι στα αυτοκίνητα γιατί έχει διαφύγει ζώο” τόνισε ο αυτόπτης μάρτυρας στον ΑLPHA. Ο ίδιος ανέφερε ότι τουλάχιστον 20 άτομα από το προσωπικό του πάρκου βγήκε έξω σε μια προσπάθεια να τον πιάσουν, με κάποιον μάλιστα να κρατά πυροσβεστήρα.

“Όπλο για να το ναρκώσουν δεν είδα. Ο ένας κρατούσες πυροσβεστήρα. Ο χιμπατζής έφυγε μέσα στα χωράφια προς τη Λεωφόρο, επικρατούσε ένας πανικός. Είμαι συγκλονισμένος, τρέμω” συμπλήρωσε.
Ο ιδρυτής του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου Ζαν Ζακ Λεσουέρ επιβεβαίωσε στον ΑLPHA ότι χρησιμοποιήθηκε πυροσβεστήρας που δεν περιλαμβάνεται στο «πρωτόκολλο» αλλά ήταν προφανώς μια προσπάθεια για να φοβίσουν το ζώο και να μπορέσουν να το πιάσουν. Όταν ρωτήθηκε εάν το ζώο μπορούσε να γλιτώσει:  “Δυστυχώς δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι  άλλο, γιατί μια νάρκωση σε ένα ζώο που έχει υψηλή αδρεναλίνη εκείνη τη στιγμή θα έκανε 15-20 λεπτά για να μπορεί να πιάσει”.  “Προσπαθήσαμε  να τον οδηγήσομε πίσω  αλλά δεν είχε καμία αντίδραση”

Η ανακοίνωση του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου

«Σήμερα το πρωί στις 09:40 διαπιστώθηκε από το προσωπικό του Πάρκου μετά από επεισόδιο μεταξύ των χιμπατζήδων, η διαφυγή από τον χώρο του alpha male χιμπατζή.

Αμέσως ενεργοποιήθηκε το πρωτόκολλο ασφαλείας του Πάρκου, ενημερώθηκε η αστυνομία, απομονώθηκαν οι επισκέπτες και ο χιμπατζής, με τις συντονισμένες κινήσεις του προσωπικού ασφαλείας παρουσία των κτηνιάτρων, οδηγήθηκε σε απομονωμένο χώρο στην περίμετρο ασφαλείας του Πάρκου, όπου και κρίθηκε απαραίτητη η εξουδετέρωση του 20 λεπτά αργότερα. Είναι μια τραγική ημέρα για το Πάρκο, που οδήγησε στην απώλεια του αγαπητού σε όλη την οικογένεια του Πάρκου ζώου.
Τα αναισθητικά επιδρούν σε ένα ήρεμο ζώο σε περίπου 5-10 λεπτά. Σε ένα ζώο με ανεβασμένη την αδρεναλίνη του μπορεί να φτάσει και τα 20 λεπτά. Οι χιμπατζήδες ανήκουν στην κόκκινη και πιο υψηλή κατηγορία επικινδυνότητας, για αυτό και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα ασφαλείας και την εκτίμηση κινδύνου από τους παρόντες και αρμόδιους κτηνιάτρους, που βλέπουν τη συμπεριφορά του ζώου, προβλέπεται η εξουδετέρωσή τους».

Αξίζει να σημειωθεί πως ένα αντίστοιχο περιστατικό είχε συμβεί και τον Δεκέμβριο του 2018, όταν τότε δύο τζάγκουαρ είχαν περάσει τον ελεγχόμενο χώρο φύλαξής τους με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί το πρωτόκολλο ασφαλείας και να θανατωθούν.

Enikos.gr