Ρουσόπουλος στο 989Alpha radio για τα ελληνοτουρκικά: «Ο ελληνικός λαός πρέπει να είναι προετοιμασμένος για κάθε ενδεχόμενο»
«Ο Ερντογάν εχει ανάγκη να δημιουργήσει, ένα σημαντικό επεισόδιο όχι κατά ανάγκην στρατιωτικό, αλλά δε μπορώ και να το αποκλείσω, προκειμένου να συσπειρώσει δίπλα του το λαό του ή να βρει ευκαιρία να παρατείνει τη θητεία του, χωρίς εκλογές ενδεχομένως», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ρουσόπουλος.
Στην εκπομπή «Ραντάρ» με τον Τάκη Χατζή στο ραδιόφωνο του Alpha 9.89, μίλησε για την τουρκική πρκοκλητικότητα, ο βουλευτής της ΝΔ και μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος.
Ο κ. Ρουσόπουλος είναι στην Ευρώπη για τη Σύνοδο, με την ομάδα των βουλευτών που συμμετέχουν στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στο Στρασβούργο.
«Οι Τούρκοι προσπαθούν κάθε λίγο και λιγάκι να δημιουργούν προβλήματα. Αυτή την εβδομάδα είχαμε μια αντιπαράθεση αρκετά έντονη, όχι από τις συνηθισμένες που είναι πιο ήπιες, διότι η ρητορική του κ. Ερντογάν, είναι και το πρόβλημα που θέσαμε, με την κ. Μπακογιάννη που είναι επικεφαλής, της ομάδας, αλλά και πολλοί βουλευτές, σε συνεδριάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, από το προεδρείο ως και την ολομέλεια. Εγώ και η κ. Μπακογιάννη είχαμε μια συνάντηση με τον επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας, συζητήσαμε για αυτή τη ρητορική μίσους και της ακρότητας που ξεκινά από τον κ. Ερντογάν. Αυτός προσπάθησε να κατεβάσει τους τόνους, να πει ότι δεν είναι κάτι σημαντικό, ότι έχουν ξανασυμβεί αυτά τα πράγματα. Όπως και να κάνουμε όμως ο Ερντογάν έχει ανεβάσει πολύ τους τόνους, περισσότερο από το παρελθόν».
Για τα ελληνοτουρκικά και τις προκλητικές δηλώσεις των τούρκων αξιωματούχων για τα ελληνικά νησιά, ο κ. Ρουσόπουλος ανέφερε:
«Η τουρκική πλευρά δεν έχει το δικαίωμα να μιλάει για την αποστρατικοποίηση των νησιών μας. Γιατί για τις Συνθήκες που έγιναν τους Ιταλούς για τα Δωδεκάνησα, δεν ήταν καν μέλος, αυτών των Συνθηκών. Δεν ήταν ένα μέρος των Συνθηκών, άρα από που και ως που μπορούν να μιλάνε για το τι προβλέπει μια συνθήκη που υπεγράφη μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας για παράδειγμα.
Από την άλλη όμως αυτό είναι ένα επιχείρημα δευτερεύον , το πρωτεύον επιχείρημα είναι ότι έχεις απέναντί σου τη στρατιά του Αιγαίου, έχεις διαρκώς επιθετικές πολιτικές, έχεις το casus belli της δεκαετίας του 80’ και μια ρητορική από όλους, με πρώτο τον Πρόεδρο του τουρκικού κράτους, ότι «θα μπούμε να καταλάβουμε ένα νησί».
Άρα τι περιμένουν ότι θα κάνουμε εμείς; Ότι θα διώξουμε τον Στρατό που έχουμε, όπου τον έχουμε, δεν θα υπερασπιστούμε το έδαφος μας; Οι απαράδεκτες αυτές συμπεριφορές, όπως και ότι παρενοχλούν κάθε τόσο, ένα ελικόπτερο στρατιωτικό που μεταφέρει ένα πολιτικό πρόσωπο, ότι νομίζουν πώς είναι οι κυρίαρχοι του Αιγαίου, είναι συμπεριφορές που τις αναδεικνύουμε με τον τρόπο μας να πιέσουμε διπλωματικά, για τις Συνθήκες που ισχύουν 80 με 100 χρόνια και ο Ερντογάν θέλει να τις τροποποιήσει πλήρως.
Ο ελληνικός λαός πρέπει να είναι προετοιμασμένος για κάθε ενδεχόμενο, δεν το λέω για τρομοκρατήσω κανέναν, αλλά φαίνεται ότι αυτή την φορά για δυο λόγους τουλάχιστον, ο ένας είναι ότι νιώθει στριμωγμένος από του Αμερικάνους και προσπαθεί να «σύρει« την προσοχή των Αμερικάνων πάνω του, γιατί έχει φάει πολλές «απορρίψεις», για το πω λαϊκά.
Στη συνάντηση που σας είπα ότι είχα με τον Τούρκο εκπρόσωπο μας παραδέχτηκε, ότι ενόχλησε πάρα πολύ η ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο. Ενόχλησε πάρα πολύ ότι καταχειροκροτήθηκε και ότι οι Αμερικάνοι ουσιαστικά υιοθέτησαν τα επιχειρήματά μας. Ο δεύτερος λόγος είναι οι εκλογές που έχοντα (στην Τουρκία), βλέπει ότι χάνει τις εκλογές. Έχει ανάγκη να δημιουργήσει, ένα σημαντικό επεισόδιο όχι κατά ανάγκην στρατιωτικό, αλλά δε μπορώ και να το αποκλείσω, προκειμένου να συσπειρώσει δίπλα του το λαό του ή να βρει ευκαιρία να παρατείνει τη θητεία του, χωρίς εκλογές ενδεχομένως».
Υπάρχει μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα στην Τουρκία που δεν είναι καθόλου ευχάριστη, ότι προβληματίζονται για πρώτη φορά, ότι η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Αν θέλουν να αμφισβητήσουνε την κυριότητα των νησιών, επειδή έχουν Στρατό, τι μπορούν να κάνουν;
«Δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, ούτε και με τις Συνθήκες καθώς όπως σας είπα δεν συμμετείχαν καν στις Συνθήκες. Ήταν μια πίεση της Σοβιετικής Ένωσης τότε, και επειδή η Ελλάδα ήταν στο δυτικό μπλοκ, δεν ήθελαν γενικώς να υπάρχει πολύ Στρατός στην Ελλάδα, καθώς θεωρούσαν όλα αυτά που ξέρουμε, με το ΝΑΤΟ και τα λοιπά. Δεν μπορεί να κάνει τίποτα απολύτως η Τουρκία, μιλάω για τις Συνθήκες που υπεγράφησαν πριν από πολλές δεκαετίες. Μήπως είναι η Ρωσία και τώρα κ. Χατζή πίσω από αυτή την ιστορία; Το να βγαίνει εκπρόσωπος της Ρωσίας και να λέει στην Ελλάδα θα δείτε τι θα πάθετε και ο Ερντογάν να λειτουργεί ως papet μιας πολιτικής, μιας ρητορικής, η οποία είναι εις βάρος της Ελλάδος, με επεισόδιο που απειλείται στο Αιγαίο».
Μήπως και η Ευρώπη και εμείς μαζί βιαστήκαμε να πάρουμε θέση κατά του Πούτιν και σήμερα ο ίδιος ο Πούτιν και η Ρωσία κερδίζει πολλά περισσότερα από αυτά που έχουν γίνει; Από τις κυρώσεις. Κερδίζουν πολλά περισσότερα χρήματα. Αντί να τον τιμωρήσεις, τον κάνεις πιο πλούσιο.
«Και η Γερμανία του Χίτλερ κέρδιζε, αυτό όμως είναι μια πρόχειρη απάντηση, πάμε στην ουσιώδη απάντηση, εγώ πιστεύω μεταξύ ενός πολέμου , της προηγούμενης περιόδου και της επόμενης, υπάρχουν πάντα περίοδοι διαλόγου. Το σωστό θα είναι να μπορούμε να αποφύγουμε την ενδιάμεση περίοδο, που είναι ο πόλεμος. Εδώ όμως έχουμε ένα πόλεμο, η Ρωσία έκανε έναν πόλεμο, απαράδεκτο, εισέβαλε σε μια χώρα».
Η Ελληνική πλευρά ουδέποτε είχε εκδώσει ανακοινώσεις εναντίον της Ρωσίας και του Ιράν και το κάνουμε τώρα, όμως.
«Επειδή κ. Χατζή μιλούσαμε και τότε, εγώ ως Υπουργός της κυβέρνησης Καρμανλή και εσείς ως δημοσιογράφος, να μην ξεχνάμε ότι και ο Πούτιν και ο Ερντογάν ήταν δυο διαφορετικές προσωπικότητες από ότι είναι σήμερα. Ο Ερντογάν ήθελε να βρούμε στα προβλήματά μας λύσεις και είχε μια απόλυτη λογική προσέγγιση, είχε δεχτεί τη διαφορά στο Αιγαίο, είχε δεχτεί ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση στο Κυπριακό. ‘Όμως με την πορεία των ετών και μετά το πραξικόπημα, έχουμε έναν άνθρωπο ο οποίος είναι μη αναγνωρίσιμος. Το ίδιο συνέβη και με τον Πούτιν. Ήταν ένας άνθρωπος που συνομιλούσε με όλους τους ηγέτες όπου του πλανήτη. Είχες συνεργασίες με όλες τις χώρες. Άλλαξαν τελείως. Η συμπεριφορά τους άλλαξε τελείως, δεν μπορείς να είσαι υπομονετικός με ηγέτες, ανθρώπους, που οι συμπεριφορές τους είναι αυταρχικές. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αναδεικνύουμε παντού».
Θα θυμάστε επίσης, όταν έγινε η συμφωνία για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, ο Πούτιν είχε ρωτήσει τον τότε Πρωθυπουργό (Καραμανλής) αν έχει βρει λύση με τους Αμερικάνους. Αν σήμερα αυτή η σχέση που εχουμε με τους Αμερικάνους βοηθάει στις σχέσεις μας με τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής;
«Μετά ήρθε ένας νέος πρωθυπουργός στη Βουλγαρία και άλλαξε τελείως τις σκέψεις και έλεγε ότι για λόγους περιβαντολογικούς θα σταματήσουμε τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Η σχέση αυτή με τις ΗΠΑ είναι σταθερή σχέση δεκαετιών, με παράπονα κατά περιόδους. Οι ίδιοι οι Αμερικάνοι, με την παρουσία του Κλίντον στην Αθήνα, παραδέχτηκαν το μέιζον λάθος που έκαναν στο θέμα της δικτατορίας και ζήτησαν συγνώμη. Αλλά, δεν υπάρχει άλλη δύναμη σαν την Αμερική».
Πηγή:newpost.gr
Σχόλια Facebook