Ερωτήματα για την ψήφο των Αποδήμων
Από τον κ. Αθανάσιο Σαραντόπουλο ελάβαμε και δημοσιεύουμε το ακόλουθο E mail, αναφορικά με αρθρογραφία αθηναϊκής εφημερίδας για την ψήφο των Αποδήμων Ελλήνων Ψηφοφόρων από το εξωτερικό.
Στις εύστοχες παρατηρήσεις του επιστολογράφου μας απαντάμε κατωτέρω με δικό μας σχολιασμό.
Αγαπητέ κ. Μαλασπίνα,
Επικοινωνώ μαζί σας με αφορμή σημερινό (17/6/2022) άρθρο στο οπισθόφυλλο του “Ελεύθερου Τύπου”, το οποίο αναφέρεται στην ψήφο των αποδήμων. Αναφέρεται ότι, μέχρι στιγμής, μόνο 15000 Έλληνες του εξωτερικού έχουν μπει στη σχετική ψηφιακή πλατφόρμα, για να ψηφίσουν. Αληθεύει το νούμερο; Έχει, ευθύνη το Υπουργείο Εσωτερικών, όπως υποστηρίζεται, που δεν έτρεξε την καμπάνια; Ή, οι ομοσπονδίες και σύλλογοι των αποδήμων που δεν ενεργοποιήθηκαν; Μάλλον κάτι άλλο έχει γίνει λάθος: είναι ο κόφτης που επιβλήθηκε από το εν λόγω νομοσχέδιο. Ένα νομοσχέδιο αποτέλεσμα κυνικού συμβιβασμού ανάμεσα στα κόμματα, τα οποία έδρασαν καθαρά συμφεροντολογικά και τώρα, ίσως, “χτυπούν το κεφάλι τους”… Εσείς τί νομίζετε;
Αθανάσιος Σαραντόπουλος, PhD, MBA
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός
ΣΧΟΛΙΟ PHP
Απαντώντας στα εύλογα ερωτήματα του αναγνώστη μας κυρίου Αθανάσιου Σαραντόπουλου έχουμε να σημειώσουμε τα ακόλουθα:
Διαβάσαμε και εμείς το συγκεκριμένο δημοσίευμα. Δυστυχώς, ακριβή νούμερα ως προς το ενδιαφέρον που έχουν επιδείξει οι ομογενείς ανά τον κόσμο για την εγγραφή τους στους εκλογικούς καταλόγους στα κατά τόπους Ελληνικά Προξενεία, δεν υπάρχουν. Εάν κρίνει κανείς, όμως, από το Γενικό Προξενείο της Νέας Υόρκης (με την μεγαλύτερη παρουσία ομογενών) και που οι ενδιαφερθέντες ομογενείς δεν ξεπερνούν τις 2.500 (εκ των οποίων περίπου 1.650 έχουν εγκριθεί και καταχωρηθεί) ο αναφερόμενος αριθμός των 15.000 Αποδήμων που αναφέρει το δημοσίευμα ίσως να είναι υπερβολικός.
Ασχέτως τούτου, το Υπουργείο Εσωτερικών πραγματοποίησε την σχετική ενημερωτική καμπάνια η οποία και βρίσκεται σε εξέλιξη και η οποία προφανώς κόστισε αρκετά χρήματα. Καμπάνια η οποία θα ήταν αχρείαστη αν οι προϋποθέσεις και οι απαγορεύσεις των αντιπολιτευτικών κομμάτων (κυρίως του ΚΚΕ) δεν ανέκοπταν τον ενθουσιασμό των Ελλήνων Ψηφοφόρων του εξωτερικού και εάν δεν τους χώριζαν σε δύο κατηγορίες:
*Στους προνομιούχους που θα ψήφιζαν από το «σπίτι» τους άκοπα και ανέξοδα. Και,
*Στους Μη προνομιούχους που εάν ήθελαν να επιτελέσουν την προς την πατρίδα υποχρέωση, θα έπρεπε να ξοδευτούν σε εισιτήρια, να ταλαιπωρηθούν σε μετακινήσεις και να κινδυνέψουν να χάσουν τη δουλειά τους ζητώντας αναιτιολόγητη “άδεια απουσίας”…
Για όποιον έχει παρακολουθήσει την σχετική με το θέμα αρθρογραφία της PanHellenicPost, η αντιμετώπιση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης των Ελλήνων Ψηφοφόρων του Εξωτερικού στην Βουλή και στην αρμόδια Νομοθετική Επιτροπή του σχετικού Νόμου 4648/2019 (Διευκόλυνση άσκησης εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός Ελληνικής Επικράτειας) υπήρξε η αιτία η οποία οδήγησε στο σημερινό απογοητευτικό αποτέλεσμα. Και στο προβλεπόμενο «φιάσκο».
Οι προϋποθέσεις και οι απαγορεύσεις και κυρίως η διακηρυχθείσα λανθασμένη φοβία ότι οι απόδημοι Έλληνες Ψηφοφόροι «καραδοκούν» για να ρυθμίσουν τις τύχες της Ελλάδος οδήγησαν στους ασφυκτικούς περιορισμούς και αποκλεισμούς. Στις παράλογες αξιώσεις να έχουν υποβάλει οι ψηφοφόροι φορολογική δήλωση τα τελευταία δύο χρόνια για να ψηφίσουν!
Η δε εντύπωση που διέσπειραν τα κόμματα ότι οι απόδημοι Έλληνες ψηφοφόροι είναι ανενημέρωτοι για τα συμβαίνοντα γενικώς στην γενέτειρα, και, επομένως, δεν θα ξέρουν τι να ψηφίζουν, είναι οι κυριότερες αιτίες που απογοήτευσαν τους Απόδημους Έλληνες Ψηφοφόρους. Παράλληλα, οι «προϋποθέσεις» απέκλεισαν αυτομάτως από την διευκόλυνση της ψήφου από το εξωτερικό το 70% των ψηφοφόρων…
Ούτως εχόντων των πραγμάτων, οι εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόροι που κατά τις εκτιμήσεις της Αθήνας επρόκειτο να κινητοποιηθούν για να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους δεν ήλθαν ποτέ… Και δεν θα έλθουν εάν δεν αλλάξει ο Νόμος και εάν δεν διευκολυνθούν όλοι να ψηφίζουν από το εξωτερικό. Με επιστολική ψήφο, όπως, άλλωστε, από το 2003 προβλέπει το Σύνταγμα!
Τι φοβούνται; Ότι «θα χάσουν την κουτάλα μαζί με τα ζουμιά»; Μήγαρις τα ψηφοδέλτια Επικρατείας και οι «δυο-τρεις» υποψήφιοι βουλευτές ομογένειας, ο ένας μόνον σε εκλόγιμη θέση, και αυτοί επιλεγμένοι «από τον αρχηγό» του κάθε κόμματος, δεν «αδρανοποιούν» ουσιαστικά και δεν ακυρώνουν πολιτικά και εν τοις πράγμασι την ούτω αποκαλούμενη ψήφο των Αποδήμων;
Και ένα δικό μας ερώτημα: Από πότε η Ελλάδα, το λίκνο της Δημοκρατίας φοβάται τις δημοκρατικές διαδικασίες;
Χρ. Μ.
Σχόλια Facebook