Ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για τον Οικουμενικό Ελληνισμό
ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Είναι περισσότερο από παρήγορο, είναι ελπιδοφόρο, κατά την άποψή μας, το μήνυμα για τον Οικουμενικό Ελληνισμό, που έφθασε από το Σικάγο με την εκλογή στην Προεδρία της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αμερικής μιάς γυναίκας. Της Αγγελικής Βουρνά.
«Η Παναρκαδική Ομοσπονδία Αμερικής είναι και θα μείνει ένα ζωντανό δυνατό και δραστήριο κομμάτι της Ομογένειας με διαχρονική προσφορά σε θέματα που αφορούν την Ομογένεια και γενικότερα τον Ελληνισμό. Ευελπιστώ ότι θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας και την προσφορά μας για το καλό του Ελληνισμού της Αμερικής και των απανταχού Ελλήνων», δήλωσε η κυρία Βουρνά, στην πρώτη δήλωσή της, εκφράζοντας την ορθή θέση πως οι δεσμοί με την πατρίδα θα πρέπει να παραμείνουν άρρηκτοι.
Μια σύντομη ματιά στο ιστορικό της γέννησης της Ομοσπονδίας, όπως είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της «worldpanarcadians.com» δίνει τα παρήγορα μηνύματα για την πορεία της ομογένειας στην Μεγάλη αυτή χώρα, τις ΗΠΑ. Γράφει: «Η ανάγκη για ενοποίηση και συντονισμό των προσπαθειών που κατέβαλαν όλοι οι ομογενειακοί αρκαδικοί σύλλογοι της Αμερικής οδήγησε την άνοιξη του 1931 στην ίδρυση της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας της Αμερικής.
Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Αρκάδων Νέας Υόρκης, “Γέρος του Μωριά”, ορίστηκε η προπαρασκευαστική επιτροπή και κατατέθηκε προς έγκριση το Καταστατικό της Ομοσπονδίας, το οποίο εγκρίθηκε στις 27 Ιουλίου 1931. Πρώτος Πρόεδρος της Π.Ο.Αμερικής εξελέγη ο Ανέστης Φανός από τα Λαγκάδια, αρχισυντάκτης της ημερήσιας εφημερίδας “Ατλαντίς” της Νέας Υόρκης».
Μια ολόκληρη ιστορία σε δύο μόλις παραγράφους! Η ομογένεια σχεδόν έναν αιώνα πριν! Ο Τύπος της, με την «Ατλαντίδα» και τον «Εθνικό Κήρυκα», και οι ομογενείς δημοσιογράφοι που είχαν -τότε- ενεργό ανιδιοτελή συμμετοχή στα ομογενειακά κοινά! Από τότε είχε προκύψει «η ανάγκη για ενοποίηση και συντονισμό»! Μια ανάγκη που μετά και το αδόκητο (σ.σ. μη αναμενόμενο, απροσδόκητο) τέλος της ενεργούς ύπαρξης του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) παραμένει ακόμη και σήμερα , σε παγκόσμιο πλέον επίπεδο, φιλόδοξη στόχευση για την ορθή αμφίδρομη αξιοποίηση του εθνικού κεφαλαίου που λέγεται Ομογένεια…
Σήμερα η Παναρκαδική έχει περισσότερους από 130 συλλόγους- μέλη και περισσότερους από 40 συλλόγους. Η δε προσφορά της προς την Αρκαδία, την Ελλάδα αλλά και προς την θετή πατρίδα, την Αμερική είναι σημαντική με κορυφαίο έργο της η ανέγερση την περίοδο 1949-51 του Παναρκαδικού Νοσοκομείου της Τρίπολης.
Η εκλογή μιας γυναίκας στην προεδρία, τής μέχρι χθες Β΄ Αντιπροέδρου, Αγγελικής Βουρνά, θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα αποδειχθεί πως θα αποτελέσει την απαρχή μιας νέας επιτυχημένης πορείας της Ομοσπονδίας. Ξεχωρίζουμε από τη πρώτη δήλωσή της κας Βουρνά: «Η Παναρκαδική Ομοσπονδία Αμερικής είναι και θα μείνει ένα ζωντανό δυνατό και δραστήριο κομμάτι της Ομογένειας ».
Σ΄αυτήν την τελευταία φράση τής Αγγελικής Βουρνά, και στην πεποίθησή της πως οι δεσμοί με την πατρίδα “θα πρέπει να παραμείνουν άρρηκτοι“, εμπερικλείεται και η σύγχρονη αναγκαιότητα: Η δημιουργία και η εκλογή μιας νέας Παγκόσμιας Ομογενειακής Οργάνωσης, η οποία θα αντικαταστήσει το ΣΑΕ και θα δώσει μία εκλεγμένη από την βάση της Ομογένειας παγκόσμια αιρετή ηγεσία που θα εκπροσωπεί τον Ελληνισμό του Εξωτερικού. Μια προσπάθεια που -από ό,τι γνωρίζουμε, είχε θέσει πρώτο στόχο του το Hellenic Congress of America, με την ίδρυσή του το 2016, και που ο πρόεδρός του Νίκος Αποστολόπουλος προσπάθησε να την υλοποιήσει, με επαφές και συνομιλίες με οργανώσεις εντός και εκτός Αμερικής και που, δυστυχώς, όμως, μέχρι σήμερα, παρά την σημειωθείσα πρόοδο, παραμένει το μέγα ζητούμενο.
Ας το δει αυτό η νέα Πρόεδρος. Το μέλλον είναι μπροστά μας…
Σχόλια Facebook