«Γονατίζουν» οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις – Εκτινάσσονται οι οφειλές

«Γονατίζουν» οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι πωλήσεις μειώνονται, ενώ τα χρέη εκτινάσσονται με αποτέλεσμα πολλές από αυτές να δυσκολεύονται πλέον να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Οι εκτιμήσεις είναι δυσοίωνες για την επόμενη ημέρα καθώς σύμφωνα με την έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, 1 στις 2 επιχειρήσεις έχει ήδη ληξιπρόθεσμες οφειλές είτε αυτές αφορούν σε ασφαλιστικούς φορείς, είτε σε ενοίκια, ή σε λογαριασμούς ΔΕΚΟ κ.α, ενώ το 21,1% δηλώνει ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις τους για λογαριασμούς ενέργειας και το 20% στην εφορία, το 17,8% προς προμηθευτές κ.α.

Το τσουνάμι των ανατιμήσεων έχει επηρεάσει δυσμενώς τη ζήτηση για το 77% περίπου των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, όπως και τη λειτουργία τους καθώς τα κόστη ανεβαίνουν διαρκώς. Και όλα αυτά χωρίς να συνυπολογιστούν και οι επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Βαρύ το κόστος λειτουργίας – Αναλυτικά στοιχεία

Το ενεργειακό κόστος είναι στην κορυφή των παραγόντων που «καίει» τις επιχειρήσεις για το β’ εξάμηνο του 2021. Το κόστος ενέργειας αυξήθηκε μεσοσταθμικά για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις κατά 89,8%, το κόστος προμήθειας πρώτων υλών και εμπορευμάτων αυξήθηκε μεσοσταθμικά κατά 48,2%, το κόστος καυσίμων οχημάτων κατά 70,3%, το κόστος προμήθειας εξοπλισμού και μηχανημάτων κατά 35%.

Όσον αφορά στο πρώτο εξάμηνο του 2022, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων αντιστοιχούσαν σε σημαντικά μεγάλη αύξηση του αριθμού όσων δήλωσαν ότι θα προχωρούσαν σε αύξηση των τιμών τους. Συγκεκριμένα, το 48,9% των επιχειρήσεων εκτιμούσε ότι θα αυξήσει τις τιμές του.

 

Μέτρα

Όσον αφορά στα μέτρα που θεωρούν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις ως τα πλέον κατάλληλα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της αύξησης των τιμών: το 62,1% θεωρεί τη μείωση των ειδικών φόρων στην ενέργεια και τα καύσιμα, το 57,5% τη μείωση του ΦΠΑ, το 25,7% την περαιτέρω μείωση της φορολόγησης, το 15,5% την επιδότηση των επιχειρήσεων για την κάλυψη του επιπρόσθετου κόστους ενέργειας, το 15,2% την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, το 5,5% την εφαρμογή αυστηρότερων κανόνων ανταγωνισμού.

Πηγή: enikonomia.gr