Ερντογάν: Ποια θα είναι η επόμενη κίνησή του – Πώς η Αθήνα έβαλε στη «θέση» της την Άγκυρα

Η αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, η επικείμενη απόκτηση των F-35 αλλά και η διεθνοποίηση από πλευράς Αθήνας των τουρκικών προκλήσεων είναι οι τρεις βασικοί λόγοι για το μπαράζ απειλών από αξιωματούχους της Άγκυρας .

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν λέει ακόμη να «χωνέψει» την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ ενώ φέρεται να είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος και από την επιστολή της Αθήνας στον ΟΗΕ.

Αυτό φάνηκε και από τις απειλές του τούρκου υπουργού Εξωτερικού Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος για μία ακόμη φορά αναφέρθηκε στην αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών.

Ακολουθώντας  τη γραμμή Ερντογάν για κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, ο Τσαβούσογλου, ανέβασε τους τόνους και δήλωσε, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ,  πως αν η ελληνική πλευρά συνεχίσει να στρατιωτικοποιεί τα νησιά, τότε η Τουρκία δεν μπορεί να παραμείνει αμέτοχη και «δεν θα μπλοφάρει».

Μάλιστα έφτασε στο σημείο να θέσει θέμα κυριαρχίας και να πει πως η Τουρκία θα… κυνηγήσει την Ελλάδα αν συνεχίσει να εξοπλίζει τα νησιά.

O επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, επικαλούμενος τη συνθήκη της Λωζάνης, επανέλαβε το αφήγημα, ότι η Ελλάδα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο,για το καθεστώς των νησιών.

Νέα επίθεση Ερντογάν κατά της Ελλάδας

Την ίδια, ο Ερντογάν συνεχίζει να προκαλεί τη χώρα μας καθώς με νέες δηλώσεις αναφέρθηκε στο θέμα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, με την Τουρκία να κάνει λόγο για «προστασία των δικαιωμάτων της χωρίς συμβιβασμούς».

«Συζητήθηκαν οι σταδιακά αυξανόμενες προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας στο Αιγαίο Πέλαγος, που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες στις οποίες είναι συμβαλλόμενο μέρος, καθώς και οι προσπάθειές της να εκμεταλλευτεί τις συμμαχίες, ενώ θα έπρεπε να ενεργήσει με κατανόηση και συνεργασία.

Τονίστηκε ότι η αποφασιστική μας στάση για την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων του έθνους μας θα διατηρηθεί χωρίς συμβιβασμούς» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πάντως αυτό που απασχολεί εφεξής είναι πόσο ακόμη θα τραβήξει το σχοινί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αν θα επιχειρήσει να δυναμιτίσει και άλλο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες, να επιχειρηθεί και πάλι να φτάσουν από τα παράλια της Τουρκίας αρκετοί πρόσφυγες προς τα ελληνικά νησιά.

Ο φόβος ενός «θερμού» καλοκαιριού με διαρκείς απειλές και κινήσεις εντυπωσιασμού από τον τούρκο πρόεδρο υπάρχει ως ένα ισχυρό σενάριο, το οποίο έχει μελετήσει και έχει προετοιμαστεί γι΄ αυτό η Αθήνα.

Η Αθήνα απαντά στις προκλήσεις της Άγκυρας με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα με επιστολή της Μονίμου Αντιπροσώπου της Ελλάδας στον ΟΗΕ προς τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού σχετικά με δήθεν υποχρέωση αποστρατιωτικοποίησης νησιών του Αιγαίου, έβαλε στη «θέση» της  την Άγκυρα.

Κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, Μαρία Θεοφίλη επέδωσεεπιστολή στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού, σε απάντηση σχετικής επιστολής που είχε απευθύνει ο Τούρκος Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ στις 30 Σεπτεμβρίου 2021.

Η αθέτηση της συνθήκης της Λωζάννης

Με την επιστολή αυτή, η οποία αποτελεί προϊόν πολύμηνης ενδελεχούς εργασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΞ, απορρίπτονται στο σύνολο τους, το σύνολο των ισχυρισμών της τουρκικής πλευράς, καθώς είναι αβάσιμοι νομικά, ιστορικά και επί των πραγματικών γεγονότων.

Συγκεκριμένα απορρίπτεται το σύνολο της τουρκικής επιχειρηματολογίας όσον αφορά την «διασύνδεση» της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών και των παρακείμενων νήσων του Αιγαίου με την δήθεν υποχρέωση αποστρατιωκοποίησης των νησιών αυτών.

Τονίζεται ότι η διασύνδεση αυτή αποτελεί καθαρή αθέτηση τόσο του γράμματος όσο και του πνεύματος της συνθήκης της Λωζάννης του 1923 και της συνθήκης των Παρισίων του 1947, που ορίζουν μόνιμα σύνορα και εδαφικά δικαιώματα στις χώρες που αναφέρονται, χωρίς να υπάρχει κανένας άλλος όρος ή υποχρέωση.

Τονίζεται ότι σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, ότι όταν τα κράτη συνομολογούν μια συνθήκη που ορίζει σύνορα ή εδαφική κυριαρχία, ο βασικός σκοπός τους είναι να επιτύχουν σταθερότητα και τελικό καθεστώς (finality). Για τον λόγο αυτό, όταν μια συνθήκη ορίζει ένα σύνορο ή μια οριστική εδαφική διευθέτηση, αυτή η διευθέτηση αποτελεί ένα πραγματικό γεγονός από μόνο του, το οποίο δεν εξαρτάται πλέον από την συνθήκη.

Η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και το casus belli

Επίσης, γίνεται σαφής αναφορά στην κλιμάκωση της επιθετικότητας της Τουρκίας, με την επίκληση του casus belli, καθώς και την στάθμευση έναντι των νησιών του Αιγαίου, μεγάλου αριθμού στρατιωτικών δυνάμεων.

Παράλληλα επισημαίνεται η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας με ιδιαίτερα απειλητικές ενέργειες, τόσο με τις υπερπτήσεις ελληνικού εδάφους, όσο και με την παρενόχληση πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού και ερευνητικών σκαφών.

Η επιστολή καταλήγει λέγοντας ότι η Ελλάδα καλεί την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία επί των νησιών του Αιγαίου, να απέχει από την απειλή χρήσης βίας, παραβιάζοντας έτσι το άρθρο 2(4) του Χάρτη ου ΟΗΕ, και να σταματήσει να πραγματοποιεί παράνομες ενέργειες, οι οποίες παραβιάζουν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.