Μ. Γκάγκα: Επιτήρηση και αναμονή για την ευλογιά των πιθήκων
Έμφαση στην επιτήρηση και τη δήλωση των περιστατικών που είναι ύποπτα για ευλογιά των πιθήκων στα νοσοκομεία και στον ΕΟΔΥ, δίνει το υπουργείο Υγείας, ενόσω βρίσκεται σε συντονισμό με τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες στην παρακολούθηση της πορείας με την οποία εξελίσσεται η ασθένεια.
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, μιλώντας στο in.gr για τη νέα νόσο που αναδύεται το τελευταίο διάστημα, εμφανίζεται κατ΄ αρχήν καθησυχαστική εξαιτίας της μικρής μεταδοτικότητας της ασθένειας, δίνοντας όμως έμφαση στην ανάγκη δήλωσης των περιστατικών, για να γνωρίζουμε πού βρίσκονται τα κρούσματα, αλλά και για να δοθούν οι σωστές οδηγίες περίθαλψης των ασθενών και των οικογενειών τους.
Κα υπουργέ, μετά τον κοροναϊό, πρέπει να προετοιμάζουμε το ΕΣΥ και για την ευλογιά των πιθήκων;
Όχι. Δεν υπάρχει λόγος ειδικής προετοιμασίας του ΕΣΥ για τη συγκεκριμένη ασθένεια. Η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι πολύ μεταδοτική. Μόνο ένας από τις 50 στενές επαφές κάποιου κρούσματος θα κολλήσει τελικά. Γι΄ αυτό εξάλλου έχουμε συστήσει η επαφή με τα κρούσματα να είναι προσεκτική. Δεν πρόκειται να κολλήσουμε αν μιλήσουμε μαζί τους. Όμως θα πρέπει να τηρούμε τους βασικούς κανόνες υγιεινής.
Κάποιος που πιστεύει ότι έχει κολλήσει τι πρέπει να κάνει;
Θα πρέπει να απευθυνθεί στο νοσοκομείο ή στον ΕΟΔΥ, τόσο για την καταγραφή του περιστατικού όσο και για να του δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες για την περίθαλψή του.
Τι είναι πιθανόν να χρειαστεί ;
Κατ΄ αρχήν χρειάζεται εξετάσεις για να επιβεβαιώσει ότι έχει κολλήσει τη συγκεκριμένη νόσο. Δεν αρκεί μια κλινική εξέταση ή η τηλεφωνική αναφορά των συμπτωμάτων.
Γι΄ αυτό είναι προτιμότερο να απευθυνθεί σε κάποιο νοσοκομείο, προκειμένου να ληφθεί το απαραίτητο δείγμα αίματος και να σταλεί στο ειδικό εργαστήριο για την επιβεβαίωση αν πρόκειται για ευλογιά των πιθήκων.
Από κει και πέρα, ο γιατρός θα κρίνει αν χρειάζεται να του χορηγηθεί και αντιβίωση για πιθανή μικροβιακή επιμόλυνση.
Λόγω καλοκαιριού και περισσότερων μετακινήσεων σε τουριστικές περιοχές, η δήλωση σε κάποιο κέντρο υγείας πιστεύετε ότι αρκεί;
Ανάλογα με το σημείο. Προτιμότερο είναι το νοσοκομείο, όμως και στα Κέντρα Υγείας μπορεί το περιστατικό να αξιολογηθεί και να αποφασιστεί η συνέχεια ανάλογα και με την κατάσταση του ασθενή
Τι προκαλεί η νόσος; Μελέτες κάνουν λόγο για ανοσοκαταστολή…
Η νόσος προκαλεί πυρετό και εξάνθημα. Και η μείωση των CD4 λεμφοκυττάρων, δηλώνει ότι ο ασθενής είναι ευάλωτος σε λοιμώξεις – γι΄ αυτό και η χορήγηση αντιβιοτικών είναι στην κρίση του γιατρού που θα αναλάβει την περίθαλψη του περιστατικού.
Αυτό σημαίνει ότι οι ανοσοκατεσταλμενοι είναι ομάδα υψηλού κινδύνου; Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;
Οι ανοσοκατεσταλμένοι είναι ούτως ή άλλως πιο ευάλωτοι απέναντι σε οποιαδήποτε λοίμωξη. Όμως για τον υπόλοιπο πληθυσμό, γι΄ αυτό έχουμε διαθέσιμα εμβόλια ευλογιάς, ώστε να χορηγούνται στους οικείους όταν διαπιστώνεται η ανάγκη.
Πόσο χρόνο χρειάζεται για να αναρρώσει κανείς;
Η επώαση κρατά μέχρι και 21 μέρες. Όμως για να θεωρήσει κανείς ότι έχει αναρρώσει, πρέπει να φύγει το εξάνθημα τελείως.
Πόσο πιθανή είναι μια παράλληλη νόσηση με covid;
Τα κρούσματα covid πέφτουν, αλλά ούτως ή άλλως μπαίνουν σε απομόνωση. Βέβαια έχουμε δει διπλές λοιμώξεις, αλλά δεν είναι το σενάριο που σκεπτόμαστε, γιατί δεν είναι πολύ εύκολο να συμβεί κάτι τέτοιο.
Οι φαρμακευτικές ξεκίνησαν να σχεδιάζουν εμβόλιο για την ευλογιά των πιθήκων, ευρωπαϊκές χώρες σχεδιάζουν παραγγελίες, η Ελλάδα πού βρίσκεται στο συγκεκριμένο θέμα;
Για την ώρα έχουμε εμβόλια κατά της ευλογιάς, που παρέχουν κάποια προστασία. Ακόμη είναι πολύ νωρίς για να συζητάμε για το ειδικό εμβόλιο. Παρακολουθούμε την κατάσταση και παραμένουμε σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό CDC και τις άλλες χώρες, για να κινηθούμε ανάλογα.
Σχόλια Facebook