ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ μπαίνουν στην προεκλογική μάχη
Αθήνα.– Με μια μόνο εκκρεμότητα του Πολιτικού Συμβουλίου και του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής στον ΣΥΡΙΖΑ, οι τρεις μεγαλύτερες κοινοβουλευτικές δυνάμεις ολοκλήρωσαν τις εσωκομματικές τους διαδικασίες. Το επιμύθιο των τριών Συνεδρίων είναι ένα: Οι αρχηγοί παίρνουν πάνω τους την κατάσταση και βάζουν τα κόμματα σε προεκλογική τροχιά.
Μπορεί η οικονομική κρίση – εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία να βαθαίνει – και ο παραλληλισμός με την περίοδο των μνημονίων να είναι δικαιολογημένος, οι πολιτικοί συσχετισμοί, όμως δεν μπορούν να συγκριθούν με μια δεκαετία πριν. Οι κυβερνώντες από την μεταπολίτευση και μετά είχαν θεωρηθεί υπεύθυνοι για την κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει η χώρα με τους ψηφοφόρους να τους τιμωρούν. Τον Μάϊο του 2012 η ΝΔ (18,85%) και το ΠΑΣΟΚ (13,18%) είχαν συρρικνώσει τις δυνάμεις τους βάζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ (16,78%) στο παιχνίδι της εξουσίας. Σε ιστορικά χαμηλά οι τρεις «ισχυροί» δεν έφταναν το 50% του εκλογικού σώματος. Σήμερα οι δημοσκοπήσεις τοποθετούν κατά σειρά ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ περίπου στο 70% και στον διπολισμό έρχεται να προστεθεί το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη. Οι κομματικοί μηχανισμοί δείχνουν να αντέχουν και αυτό φάνηκε από τη μεγάλη προσέλευση των μελών στις εσωκομματικές διαδικασίες.
Η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση, που έγινε κυβέρνηση το 2015 με μόλις 30.000 μέλη, κατάφερε να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους της. Χρειάστηκε βεβαίως να πραγματοποιήσει μια μεγάλη αλλαγή στο καταστατικό που οδήγησε στην επανεκλογή του Αλέξη Τσίπρα στην προεδρία από τη βάση του κόμματος. Η ΝΔ έπαιξε το παιχνίδι του κέντρου όπου κυριαρχεί και έβαλε ως προτεραιότητα την προσέγγιση και των χαμηλά κοινωνικά στρωμάτων. Το ΠΑΣΟΚ επέμεινε εμφαντικά στην πολιτική του αυτονομία. «Τη δεξιά και την αριστερή συντήρηση» κατήγγειλε ο Νίκος Ανδρουλάκης στην ομιλία του που έκλεισε το Συνέδριο του κόμματος το τριήμερο που πέρασε.
Η επόμενη ημέρα είναι κρίσιμη για ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Θέλουν να πιάσουν τον κοινωνικό σφυγμό και να κάνουν μια καλή κούρσα μέχρι τις κάλπες όποτε και αν αυτές στηθούν. Για τη γαλάζια παράταξη κλείνει τον Ιούλιο ο κύκλος της τριετίας στην εξουσία και η όποια φθορά θεωρείται φυσιολογική. Αρκεί να είναι αναστρέψιμη. Αυτός είναι ο πρωταρχικός στόχος και για αυτό οι υποσχέσεις από το Μαξίμου, πως όσο διαρκεί η οικονομική κρίση η πολιτεία θα είναι στο πλευρό των πολιτών είναι συνεχείς. Αρωγός στην προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη για την εικόνα της κυβέρνησης ήταν η παρουσία του στον Λευκό Οίκο και στο Κογκρέσο. Θα μπορούσε ένας ανασχηματισμός να δώσει μια φρεσκάδα και να αλλάξει κάποιες αρρυθμίες στο εσωτερικό του υπουργικού συμβουλίου;
Ο πρωθυπουργός επιστρέφει από το Νταβός την Τετάρτη, την Πέμπτη αναμένεται να δει την Προέδρο της Δημοκρατίας και για την Παρασκευή έχει προγραμματιστεί υπουργικό συμβούλιο. Το skai.gr από τις 18 Μαΐου είχε αναφερθεί σε αυτήν την πιθανότητα. Θα μπορούσε να ερμηνευτεί και ως μήνυμα πως η ολοκλήρωση της τετραετίας παραμένει ο πρωταρχικός στόχος, αλλά και ένα «καμπανάκι» προς τους υπουργούς που σκέφτονται να κατεβάσουν τα μολύβια. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών δεν επιβεβαίωσε τα σχετικά σενάρια και προέτρεψε τους δημοσιογράφους να μην κανονίσουν κάτι για την προσεχή Πέμπτη παρά μόνο να ενημερωθούν για τις εργασίες του υπουργικού συμβουλίου την Παρασκευή. Τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί παρά τις εισηγήσεις που υπάρχουν. Η ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο, σε κάθε περίπτωση, είναι μια καλή ευκαιρία για τον Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να κάνει έναν απολογισμό και να παρουσιάσει το νέο του πρόγραμμα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ζει με το δημοσκοπικό άγχος. Το μεγάλο ζητούμενο μετά το Συνέδριό είναι μια πάρει μια «ανάσα» και να δείξει πως ακολουθεί από κοντά την κυβέρνηση. Ο χρόνος, άλλωστε που απομένει δεν είναι πολύς και ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να είναι σίγουρος πως το πρόγραμμα του έχει φτάσει στην κοινωνία και έχει γίνει αποδεκτό σε τέτοιο βαθμό που θα μπορούσε να του δώσει μια δεύτερη ευκαιρία. Τα στελέχη της Κουμουνδούρου μεταφέρουν μια αλλαγή κλίματος που εισπράττουν από τις περιοδείες που πραγματοποιούν. Παρ΄όλα αυτά η τελευταία δημοσκόπηση της GPO, που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», δείχνει την ψαλίδα να ανοίγει στις 8,9 μονάδες.
Η Χαριλάου Τρικούπη φαίνεται να κερδίζει το πρώτο στοίχημα της διατήρησης των ποσοστών της στη ζώνη του 14% που απέχουν πολύ από το 8,1% του 2019. Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε στη «μαρκίζα» και ο Νίκος Ανδρουλάκης καλείται να δείξει τους βαθμούς της ανθεκτικότητας που έχει απέναντι στην πίεση που θα του ασκήσουν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ και να πείσει παράλληλα για την προγραμματική του πρόταση.
Κοινή πρόκληση και για τους τρεις; Η συγκρότηση των ψηφοδελτίων. Νέα πρόσωπα, επιτυχημένοι επαγγελματίες, διεύρυνση και αξιοποίηση στο μέγιστο βαθμό των στελεχών που συνεχίζουν να προσφέρουν. Ο βασικός κορμός των υποψηφιοτήτων για τη νέα Βουλή που θα συγκροτηθεί αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι.
Πηγή: skai.gr
Σχόλια Facebook