Σε «νευρική κρίση» η Άγκυρα εξαπολύει επιθέσεις κατά πάντων- Τι απαντά η Αθήνα
Αθήνα.- Σε κατάσταση νευρικής κρίσης τελεί η Άγκυρα μετά το ταξίδι και τις επαφές κορυφής του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα σύσσωμη η τουρκική ηγεσία από τον Ερντογάν μέχρι τους υπουργούς του, να εξαπολύουν πολλαπλές και επαναλαμβανόμενες επιθέσεις.
Στο στόχαστρο της Άγκυρας κεντρική θέση έχει η Ελλάδα, που βγήκε δυναμικά στο προσκήνιο και ενίσχυσε ακόμη περισσότερο τη διεθνή παρουσία της μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αμερικανική πρωτεύουσα.
Στους “παράλληλους κύκλους” του στόχου της, η Τουρκία έχει τοποθετήσει επίσης τους συμμάχους της Ελλάδας με πρώτο τις ΗΠΑ, κυρίως λόγω της στάσης τους στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και της θετικής προσέγγισης που έδειξαν στις ελληνικές θέσεις κατά το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, αλλά και το ΝΑΤΟ, εξαιτίας του αιτήματος της ένταξης Φιλανδίας και Σουηδίας στη συμμαχία, για την οποία η Άγκυρα κατά την προσφιλή της τακτική επιχειρεί να εξαντλήσει τα ανατολίτικα παζάρια της, αποκομίζοντας όσα περισσότερα οφέλη καταφέρει.
Την ίδια ώρα η ελληνική πλευρά προς ώρας δρέπει του καρπούς των επαφών της στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, επιβεβαιώνοντας – ακόμη και από το εύρος των τουρκικών αντιδράσεων – πως έχει επανέλθει δυναμικά στο παγκόσμιο γίγνεσθαι- και διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση πως είμαστε μια χώρα που σχεδιάζει μόνη της την πολιτική της με βάση τα εθνικά της συμφέροντα. «Κάνουμε αυτό που πρέπει για να ενισχύσουμε την αποτρεπτική ισχύ συνολικά των Ενόπλων Δυνάμεών μας και να αποθαρρύνουμε βλέψεις και επιβουλές από οπουδήποτε και αν προέρχονται» ήταν το μήνυμα του Υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ.
Άτακτη η επίθεση της Άγκυρας
Ο εκνευρισμός και η αμηχανία της Τουρκίας από την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον είναι τόσο μεγάλος που ακόμη και η επίθεση που εξαπολύει εναντίον της χώρας μας δείχνει «άτακτη», αφού η τουρκική ηγεσία αναζητά να ανασύρει όποιο θέμα θεωρεί ότι θα θίξει την Ελλάδα, με το Ταγίπ Ερντογάν να θυμάται το χρέος της Ελλάδας και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να μην μπορεί να κρύψει την ενόχλησή του για τα θερμά χειροκροτήματα που εισέπραξε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο αμερικανικό Κογκρέσο.
«Δείτε τι συμβαίνει με την Ελλάδα. Χρωστάει στη Δύση 400 δισεκατομμύρια ευρώ, όμως της δίνουν και όπλα αλλά και έγκριση στις ΗΠΑ να χτίσει βάσεις. Από την άλλη όμως, όταν συναντιούνται μαζί μας, λένε: “Θέλουμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μαζί σας”. Αλλά λέει πως στην Κύπρο δεν βλέπει θετικά τη λύση των δύο κρατών. Ποιος σου είπε λοιπόν πως εμείς θα δούμε θετικά όσα λες;» ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογαν σε μία απέλπιδα προσπάθεια να παρουσιάσει την Ελλάδα ως αφερέγγυα χώρα.
Κι αυτό σε συνέχεια των υποδείξεων που έκαναν ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι και ο Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προς το Αμερικανικό Κογκρέσο για τα χειροκροτήματα που εισέπραξε ο Έλληνας πρωθυποργός κατά την ομλία του στο Κογκρέσο αλλά και την κατανόηση που έδειξε η αμερικανική ηγεσία στα όσα έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις Η.Π.Α. συνολικά για την κατάσταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
«Είπα στον ομόλογό μου Μπλίνκεν, πως πάντα τηρούσαν τις ισορροπίες στο Κυπριακό και στις πολιτικές της Τουρκίας και της Ελλάδας. Του ανέφερα πως το τελευταίο διάστημα έχασαν αυτή την ισορροπία» ήταν τα λόγια του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που δήλωσε πως μετέφερε στον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν κατά τη συνάντησή τους.
Βολές, στις οποίες απάντησε ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ , δείχνοντας ως υπεύθυνο για την «ανισορροπία» στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, την Τουρκία. «Η ισορροπία διαταράσσεται και το περιβάλλον ασφαλείας και η σταθερότητα διαταράσσονται με τις συμπεριφορές της Τουρκίας που έχουν αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα. Και δεν είναι πρόβλημα μόνο διμερές για την Ελλάδα, αλλά είναι ένα πρόβλημα το οποίο αναγνωρίζουν ως πρόβλημα όλοι οι εταίροι στην περιοχή» είπε. ‘Αλλωστε οι τουρκικές παλινωδίες και τα τούρκικα παζάρια έχουν γίνει πλέον ευρέως γνωστά τόσο από τη στάση της Άγκυρας στον πόλεμο της Ουκρανίας και την βολική εκδοχή να αποφεύγει να υιοθετήσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, όσο και από τα παζάρια που ξεκίνησε με τις ΗΠΑ, ώστε στο «ζύγι» της ένταξης της Φιλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, να μπει από την άλλη πλευρά το αίτημα της Τουρκίας για το «ξεπάγωμα» της αναβάθμισης των εξοπλιστικών της προγραμμάτων από την Ουάσιγκτον.
Ανεξαρτήτως αποτελέσματος πάντως, η Άγκυρα εδώ και καιρό δεν μπορεί να κρύψει την αμηχανία της για την εξοπλιστική αναβάθμιση της Ελλάδας, με αποτέλεσμα συχνά – πυκνά, ο τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ να μην μπορέι να κρύψει την ενόχλησή του κατακρίνοντας τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας μας και κάνοντας λόγο για ράλι. «Δεν είναι λογικό για μια χώρα που έχει τόσα πολλά χρέη να έχει τέτοια αγάπη για τους εξοπλισμούς ή να τρέχει για νέες συμμαχίες όταν υπάρχει το ΝΑΤΟ» είπε, την ώρα που η Τουρκία εναγωνίως σχεδόν παρακαλά το Κογκρέσο να ξεπαγώσει τη αναβάθμιση των τουρκικών μαχητικών F16 .
Ένα αίτημα του οποίου η έκβασή του κρίνεται , σύμφωνα με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο. «Ο δρόμος για την απόκτηση ή την αναβάθμιση των F-16 σύμφωνα με αυτά που ζητάει η τουρκική πλευρά είναι μακρύς και αβέβαιος. Εγώ έχω σοβαρές αμφιβολίες αν εγκριθεί από τα νομοθετικά σώματα των Ηνωμένων Πολιτειών, δηλαδή Κογκρέσο και Γερουσία» σημείωσε ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας, ο οποίος συμμετείχε στην κυβερνητική αποστολή στην Ουάσιγκτον.
Πηγή: skai.gr
Σχόλια Facebook