Νέο επίδομα στα σκαριά από την κυβέρνηση

Το νέο πακέτο μέτρων θα αποτελεί επί της ουσίας συνέχεια των επιδομάτων ακρίβειας.

Το 2022 έχει αποδειχθεί αρκετά δύστροπο. Η πανδημία φαίνεται πως τελειώνει, μα ο πόλεμος στην Ουκρανίας μας έχει οδηγήσει σε ένα νέο κύμα αβεβαιότητας. Νέους τρόπους αντιμετώπισης της ακρίβειας αναζητά η κυβέρνηση, την ώρα που οι πιέσεις στις τιμές κλιμακώνονται και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό συνθέτουν ένα άκρως πιεστικό σκηνικό για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Το νέο πακέτο μέτρων θα αποτελεί επί της ουσίας μια συνέχεια των επιδομάτων ακρίβειας που έγιναν γνωστά ως «Δώρο Πάσχα» των 200 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους, τους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και των αναπηρικών επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ, αλλά και την έκτακτη δόση του επιδόματος παιδιού Α21.

Η δεύτερη καταβολή – εφόσον πάρει το «πράσινο φως» – θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του καλοκαιριού.

Τι θα κρίνει την τύχη του νέου επιδόματος;

1. Με την τιμή του φυσικού αερίου να υποχωρεί σήμερα στα 89 ευρώ ανά μεγαβατώρα, και εφόσον διατηρηθεί αυτή η τάση των πτωτικών τιμών και δεν υπάρξουν νέες ανατροπές, δημιουργούνται οι συνθήκες πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου στον προϋπολογισμό – καθώς περιορίζονται οι εγχώριες ανάγκες παρεμβάσεων στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου για την ενέργεια.

Οι παρεμβάσεις αυτές, άλλωστε, κοστίζουν 1,1 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό το δεύτερο εξάμηνο. Ελλείψει αυτών των δαπανών, η κυβέρνηση θα μπορούσε να σχεδιάσει νεά μέτρα ανακούφισης.

2. «Κλειδί» θα αποτελέσει και η ρήτρα διαφυγής, η οποία θεωρείται πιθανό να παραμείνει ενεργή και το 2023. Παρότι δεν δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο, η συγκεκριμένη ρήτρα επιτρέπει ορισμένες παροχές με δανεικά.

3. Καθοριστική θα υπάρξει, τέλος, και η πορεία του τουρισμού, όπου ενώ υπάρχει πρόβλεψη για έσοδα ίσα με το 80% των αντίστοιχων του 2019, η αγορά και το υπουργείο Τουρισμού καταγράφουν ρεύμα ικανό να ξεπεράσει το ρεκόρ του 2019.