Για το ταξίδι του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και την επίσημη επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο όπου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τα όσο πρόκειται να συζητηθούν εκεί, ρωτήθηκε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου και ειδικότερα, για το εάν ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει το ζήτημα των F16.
“Όλα τα ζητήματα μας που αφορούν τη σχέση μας με την Τουρκία θα τεθούν τόσο στη συζήτηση του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Mπάιντεν όσο και στην ομιλία του κ. Μητσοτάκη στο Κογκρέσο”, απάντησε ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε ότι ” αυτό θα είναι ένα κομμάτι της παρουσίασης του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Ο Πρωθυπουργός θα είναι εκεί ως ο ηγέτης μιας χώρας με αυτοπεποίθηση, που έχει τον δικό της ξεκάθαρο ρόλο να παίξει στα θέματα της σταθερότητας και της ασφάλειας στους ταραγμένους καιρούς που ζούμε, στα Βαλκάνια, στη Ευρώπη , στην νοτιοανατολική Ευρώπη και στη Μεσόγειο”.
Να σημειωθεί ότι την Πέμπτη στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για την κύρωση της Αμυντικής Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, ο Πρωθυπουργός απαντώντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε πως οι «τελικές αποφάσεις ως προς την έγκριση αναβάθμισης εξαγωγών οπλικών συστημάτων είναι στο Κογκρέσο» και ταυτόχρονα υπενθύμισε στον Αλέξη Τσίπρα την στάση που έχει κρατήσει το ανώτατο Νομοθετικό Συμβούλιο των ΗΠΑ απέναντι στην Αγκυρα. «Το Κογκρέσο μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί να συζητήσει καθ’ οποιονδήποτε τρόπο πώληση καινούργιων οπλικών συστημάτων προς την Τουρκία, ακριβώς επειδή δεν θεωρούν την Τουρκία αξιόπιστο εταίρο».
Στην συνέχεια ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε για το εάν η κυβέρνηση προσβλέπει σε δήλωση στήριξης από τον Τζο Μπάιντεν απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. ” Όπως προκύπτει και από τις επιστολές που είχε στείλει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αλλά και από το συνολικότερο χειρισμό, η θέση των ΗΠΑ για την τουρκική προκλητικότητα και την παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων είναι δεδομένη”, απάντησε.
” Άλλωστε και η επιστολή του κ. Μπλίνκεν που συνοδεύει την ανανέωση αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας -ΗΠΑ αναφέρεται πολύ ξεκάθαρα σε όλα αυτά. Όλα τα ζητήματα θα τεθoύν. Η επίσκεψη αυτή έχει το χαρακτήρα που έχει τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και αντανακλά το κύρος που έχει η χώρα μας στις ΗΠΑ και διεθνώς”, συμπλήρωσε.
Η επίσημη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, τη Δευτέρα στον Λευκό Οίκο, έρχεται σε μια περίοδο που οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονται ίσως στο καλύτερο επίπεδο από κάθε άλλη φορά και αυτό αντικατοπτρίζεται και στο γεγονός ότι την επομένη, Τρίτη 17 Μαϊου, ο κ. Μητσοτάκης θα γίνει ο πρώτος Ελληνας πρωθυπουργός που θα απευθυνθεί στο αμερικανικό Κογκρέσο.
Η μόλις πρόσφατη, δε, έλευση στην Ελλάδα του ομογενή, Γιώργου Τσούνη, ως πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα αποτελεί σαφώς ενισχυτικό παράγοντα των σχέσεων των χωρών.
Οπως προαναφέρθηκε, την Τρίτη ο κ. Μητσοτάκης θα γίνει ο πρώτος Ελληνας πρωθυπουργός που θα απευθύνει ομιλία σε κοινή συνεδρίαση του αμερικανικού Κογκρέσου.
Την πρόσκληση προς τον κ. Μητσοτάκη την απεύθυνε η πρόεδρος της Βουλής Νάνσυ Πελόζι στα τέλη Απριλίου και να σημειωθεί ότι η πρόσκληση για τέτοιου είδους ομιλία απευθύνεται σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις σε ξένους ηγέτες.
Επίσης, το γεγονός ότι η επίσκεψη, αλλά και η ομιλία πραγματοποιείται σε αυτή την τόσο κρίσιμη συγκυρία διεθνώς, υπογραμμίζει ακόμη περισσότερο την σημασία τους και στέλνει μηνύματα σε πολλές κατευθύνσεις.
Σχόλια Facebook