Μητσοτάκης: Η συμφωνία με τις ΗΠΑ υπηρετεί πολύπλευρα τα ελληνικά συμφέροντα – Τσίπρας
Χρησιμοποιώντας ρήση του Αμερικάνου συγγραφέα Μάρκ Τουέιν στην αρχή της ομιλίας του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την σπουδαιότητα που έχει για την Ελλάδα η αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ, ξεκαθαρίζοντας ότι «υπηρετεί πολύπλευρα τα ελληνικά συμφέροντα».
”Ψήφος εμπιστοσύνης για την Ελλάδα”
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η συγκεκριμένη συμφωνία γίνεται ψήφος εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα ως παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή, ο οποίος «εγγυάται τη διεθνή νομιμότητα απέναντι στους παροξυσμούς των γειτόνων μας».
Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η χώρα μας καθίσταται ο βασικός εταίρος και συνομιλητής των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή. Γεγονός που αποκτά μεγαλύτερη διάσταση αν συνυπολογιστεί η ασταθής συγκυρία με έναν θερμό πόλεμο εντός της ευρωπαϊκής ηπείρου και μια παγκόσμια ενεργειακή αναταραχή σε έξαρση. Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στο μεσογειακό τόξο έχουν επανέλθει στο προσκήνιο».
Όπως εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης, το γεγονός ότι η Αμερική διευρύνει την παρουσία της στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και ότι η χώρα μας καθίσταται ο βασικός εταίρος και συνομιλητής των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή, αναβαθμίζει την Ελλάδα στο προσκήνιο των παγκόσμιων εξελίξεων. Αυτό αποδεικνύεται –όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός- και από την πρόσκληση να επισκεφθεί τις ΗΠΑ, να συναντηθεί με τον Τζο Μπάιντεν και να απευθυνθεί στη Γερουσία, κάτι που πρώτη φορά θα κάνει Έλληνας πρωθυπουργός.
″Η νέα συμφωνία είναι σημαντική γιατί καταγράφει ρητά την κοινή βούληση για αμοιβαία προστασία της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας έναντι κάθε απειλής”
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τους τρεις λόγους για τους οποίους είναι σημαντική η συμφωνία με την Αμερική.
Ειδικότερα ανέφερε ότι η συμφωνία «περιλαμβάνει τη ρητή δέσμευση πως η αμερικανική παρουσία στην Ελλάδα θα ανανεώνεται ανά 5ετία με δικαίωμα σε κάθε πλευρά να την καταγγείλει αν το κρίνει» και τόνισε ότι και άλλα ευρωπαϊκά κράτη επιδιώκουν να συνάψουν ανάλογες συμφωνίες με τις ΗΠΑ.
Ο δεύτερος λόγος, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, είναι στο Ναύσταθμο της Σούδας αναβαθμίζονται όλες οι υποδομές και ο συνολικός ρόλος της βάσης. «Η Σούδα είναι το μόνο αγκυροβόλιο στο οποίο μπορεί να δέσει αμερικανικό αεροπλανοφόρο στην ανατολική Μεσόγειο», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά και για άλλα σημεία της χώρας τα οποία θα αναβαθμιστούν λόγω της αμερικανικής παρουσίας, δίνοντας έμφαση στην Αλεξανδρούπολη.
«Τρίτον, η νέα συμφωνία είναι σημαντική γιατί καταγράφει ρητά την κοινή βούληση για αμοιβαία προστασία της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας έναντι κάθε απειλής, ακόμα και ένοπλης επίθεσης», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης για το περιεχόμενο της συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο πρωθυπουργός εστίασε στο ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζεται από τους συμμάχους ως ισότιμος και συνεπής σύμμαχος, κάτι που σημαίνει ότι σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη η Ελλάδα θα μπορεί να ζητήσει αλληλεγγύη από τους συμμάχους της.
«Η Ελλάδα μεγάλωσε επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης», υπογράμμισε στην συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέροντας συγκεκριμένες δράσεις της κυβέρνησης όπως την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 μίλια, στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο, την υπογραφή της συμφωνίας με τη Γαλλία ενώ στάθηκε και στην αγορά νέων οπλικών συστημάτων για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.
Παράλληλα, η κυβέρνηση συνέχισε το έργο της, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, χωρίς να χάσει τον κοινωνικό της προσανατολισμό και έδωσε έμφαση στα μέτρα που έλαβε για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τη δημιουργία αναχώματος για τους κινδύνους της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας, για τη μείωση της φορολογίας και την αύξηση των εισοδημάτων των πολιτών.
«Είμαστε με την συμμαχία της Δύσης. Ερχόμαστε από τον Διαφωτισμό και βαδίζουμε με τη Δημοκρατία», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ αναφερόμενος στα ενεργειακά σημείωσε ότι η Αλεξανδρούπολη είναι πολύτιμη πόλη για το ΝΑΤΟ και ολόκληρη την Βαλκανική και Ανατολική Ευρώπη, καθώς μέσω της Αλεξανδρούπολης θα μπορούν να εφοδιάζονται με αέριο επιτυγχάνοντας απεξάρτηση από την Ρωσία.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός άσκησε έντονη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για τις θέσεις που εκφράζει, κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να τοποθετηθεί ανοιχτά για τον αν θεωρεί ότι ωφελεί τα συμφέροντα της Ελλάδας η αμερικανική παρουσία στη Θράκη, ενώ απευθυνόμενος στον Αρχηγό της Αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε: «Ο εύκολος δρόμος είναι της δημαγωγίας. Αντίθετα ο πατριωτισμός ευθύνης απαιτεί ωριμότητα και εθνική αυτοπεποίθηση . Σας καλώ να κυρώσουμε την Αμυντική συνεργασία Ελλάδας ΗΠΑ και να αποδείξουμε στην πράξη ότι διαθέτουμε την ωριμότητα και αυτοπεποίθηση που τόσο χρειάζεται ο τόπος μας σήμερα».
Τσίπρας σε Μητσοτάκη
Επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με φόντο την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ, εξαπέλυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.
Μιλώντας στη Βουλή, τόνισε ότι μας καλείτε να ψηφίσουμε την ανανέωση της σύμβασης, κάνοντας δύο – όπως είπε – κολοσσιαίας σημασίας παραχωρήσεις.
Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, «απεμπολείτε ένα διαπραγματευτικό χαρτί που είναι η ετήσια ανανέωση της συμφωνίας ,και δεύτερον παραχωρείτε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης».
Ειδικά για την Αλεξανδρούπολη, είπε ότι «τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις τις παραχωρείτε για να ενσωματωθούν στην πρώτη γραμμή των αμερικανικών σχεδιασμών».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην αρχή της ομιλίας του υπογράμμισε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων βιώνει λόγω των πολιτικών σας μία πρωτοφανή λαίλαπα.
Θεωρώ, όπως είπε, «ότι βρισκόμαστε σε μία εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή. Η σημερινή συζήτηση στη Βουλή αφορά τη θέση της Ελλάδας και την εξωτερική πολιτική που πρέπει να ασκεί.
Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για επικίνδυνη αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της χώρας.
«Εγκαταλείπετε τις πάγιες θέσεις της χώρας σε σχέση με το ρόλο και της στρατηγικής ως πυλώνας σταθερότητας στην Αν. Μεσόγειο».
Είναι επωφελής η συμφωνία;
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναρωτήθηκε απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, εάν πρόκειται για μία επωφελή συμφωνία για τη χώρα μας.
«Φοβάμαι ότι που αυτό που κάνετε σήμερα, μας επαναφέρει σε άλλες εποχές και σε άλλα δόγματα εξωτερικής πολιτικής» τόνισε χαρακτηριστικά.
Επίθεση σε Μητσοτάκη
Στην αρχή της ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «αμήχανο και στριμωγμένο».
Όπως είπε, ξεκινώντας την ομιλία του, «αυτή η αμηχανία και η δυσκολία έχουν να κάνουν με τα αποτελέσματα της πολιτικής της κυβέρνησης».
Αναφέρθηκε, δε, στην «αντιπολιτευτική ομιλία» – όπως την χαρακτήρισε – του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο συνέδριο της ΝΔ, που «θα ζήλευε κάθε βουλευτής της αντιπολίτευσης».
Ο βασικός λόγος της αμηχανίας σας, συνέχισε ο κ. Τσίπρας, «είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας βιώνει εξαιτίας των πολιτικών σας μία πρωτοφανή λαίλαπα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία να έρχεστε σήμερα σε μία συζήτηση κατεξοχήν κρίσιμη για εθνικά θέματα και να βρίσκεστε σε αυτό το δίλημμα ‘μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας και εξήγησε πως από τη μια καλείται ο πρωθυπουργός να «υπερασπιστεί» μια συμφωνία με τις ΗΠΑ «δίχως ανταλλάγματα» και λίγο μετά τη δημοσιογραφική αποκάλυψη ότι οι Αμερικανοί ετοιμάζονται να «πριμοδοτήσουν» την Τουρκία και από την άλλη αντί να μιλάει για τα «κρίσιμα εθνικά θέματα» να «υπεραμύνεται» μιας πολιτικής που «έχει οδηγήσει στην ανέχεια της συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας».
«Μη γίνει τροχοπέδη για τα εθνικά θέματα η δυσκολία που βιώνετε σε πολιτικό επίπεδο εξαιτίας των δικών σας επιλογών. Άλλα τα οικονομικά και τα κοινωνικά, άλλα τα εθνικά», σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σημειώνοντας παράλληλα ότι υπάρχουν «πολλές ευκαιρίες» για να συζητηθούν τέτοια θέματα, όπως η ΔΕΗ, το ενεργειακό ή η ακρίβεια.
Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στον πρωθυπουργό προς το τέλος της ομιλίας του, τόνισε ότι «δεν θέλετε η Ελλάδα να παίζει τον ρόλο του πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή».
Θα καταψηφίσουμε τη συμφωνία
Ο ΣΥΡΙΖΑ, κατέληξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα καταψηφίσει τη συμφωνία, προσθέτοντας πως «όταν υπάρχει πολιτική αλλαγή και νέα κυβέρνηση, θα θέσουμε το ζήτημα για τροποποίηση της συμφωνίας».
Κουτσούμπας
Μόνο κατ΄όνομα χαρακτήρισε αμυντική τη συμφωνία με τις ΗΠΑ που έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση, ο Γ.Γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι η συμφωνία είναι “στην πραγματικότητα πολύ-πολύ επιθετική» και θα μνημονεύεται «ως ένα αρνητικό ορόσημο για όλα όσα πρόκειται να ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια».
Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ χαρακτήρισε τη συμφωνία “ιστορικά επικίνδυνη για το λαό και ιστορικά επιζήμια για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας”. Για το λόγο αυτό, “θα είναι και ιστορικές οι ευθύνες όσων ψηφίσουν αυτή τη Συμφωνία, αλλά και όσων την προετοίμασαν στο πλαίσιο του στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ, ο οποίος εγκαινιάστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει στη σημερινή Συμφωνία-έκτρωμα που ετοιμάζεται ο πρωθυπουργός να προσκομίσει και ως δώρο ενόψει της συνάντησής του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάιντεν», σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας.
Είπε ακόμα ότι με τη Συμφωνία επεκτείνονται και μονιμοποιούνται οι αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα και «όλη σχεδόν η ελληνική επικράτεια μετατρέπεται σε μια απέραντη στρατιωτική βάση μέσω της οποίας διεκπεραιώνονται στρατιωτικές αποστολές, προωθούνται στρατιωτικές δυνάμεις προς την Α. Ευρώπη, πραγματοποιούνται ασκήσεις τεράστιας κλίμακας και με σενάρια πολέμου, μεταφέρονται οπλικά συστήματα όλων των ειδών» ενώ «προβλέπεται ακόμα και δυνατότητα φιλοξενίας πυρηνικών όπλων».
«Πρόκειται για υποδομές που παίζουν ήδη και θα παίξουν στο μέλλον ακόμα πιο ενεργό ρόλο στις πολεμικές συγκρούσεις που σήμερα έχουν ως επίκεντρο την Ουκρανία, αύριο μπορεί να γενικευθούν παραπέρα» ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας και συνέχισε λέγοντας ότι η συμφωνία προσφέρει «τον μεγαλύτερο έλεγχο που αποκτούν οι ΗΠΑ σε στρατιωτικές και πολιτικές υποδομές της χώρας». “Ουσιαστικά όλη η χώρα μετατρέπεται σε ένα πολεμικό ορμητήριο και πολεμικό προγεφύρωμα για τα επιθετικά σχέδια των ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, ΕΕ και όλα αυτά την στιγμή που η ρωσονατοϊκή σύγκρουση στην Ουκρανία κλιμακώνεται και ο κίνδυνος επέκτασης του πολέμου είναι παραπάνω από υπαρκτός”, σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ.
«Σέρνετε το λαό και τη χώρα σε ένα μακελειό απρόβλεπτων διαστάσεων για να στηρίξετε μόνο το ευρωατλαντικό στρατόπεδο ληστών, ένα στρατόπεδο που έχει τις ίδιες ευθύνες με την καπιταλιστική Ρωσία για το δράμα που ζει σήμερα ο λαός της Ουκρανίας και το οποίο με τους πολέμους και τις επεμβάσεις έχει αιματοκυλίσει και άλλους λαούς τα τελευταία χρόνια» ανέφερε.
Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις
Ο Δ. Κουτσούμπας υπέβαλλε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, εκ νέου τα ερωτήματα: «Ετοιμάζονται ναι ή όχι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και μονάδες να πάρουν μέρος σε ΝΑΤΟϊκές αποστολές στην Α. Ευρώπη; Ετοιμάζεστε ή όχι να στείλετε και άλλο πολεμικό υλικό στην Ουκρανία, όπως πυραύλους και τεθωρακισμένα σύμφωνα με δημοσιεύματα; Γνωρίζετε ναι ή όχι ότι στο πλαίσιο ρωσικών ασκήσεων υπάρχουν σχέδια με πλήγματα σε ΝΑΤΟϊκές βάσεις στην Ελλάδα, μεταξύ αυτών και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης;».
«Μέχρι και βιντεοπαιχνίδια προσομοίωσης υπάρχουν πλέον στη Δύση, όπου μέσα στους στόχους της Ρωσίας συμπεριλαμβάνονται η Αλεξανδρούπολη, η Λάρισα και η Σούδα» ανέφερε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δικαιολογεί αυτές τις επιλογές χρησιμοποιώντας το «σαθρό επιχείρημα ότι δήθεν συνιστούν τη σωστή πλευρά της ιστορίας, γιατί η συνδρομή στον “αμυνόμενο” -λέτε- “θα λειτουργήσει θετικά για τη χώρα, αν κάποια στιγμή βρεθεί η ίδια σε μια παρόμοια θέση”».
«Δεν υπάρχει τίποτα πιο ψεύτικο, τίποτα πιο προσχηματικό, τίποτα πιο ανιστόρητο και τίποτα πιο γελοιωδέστερο, από αυτόν τον ισχυρισμό» τόνισε, επισημαίνοντας ότι «η συνδρομή που, εδώ και χρόνια, δίνουν οι ελληνικές κυβερνήσεις σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ για να διεξάγουν πολέμους και επεμβάσεις σε βάρος χωρών και λαών» δεν είναι συνδρομή σε κάποιον «αμυνόμενο», αλλά σε επιτιθέμενο.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση «για συνειδητή πολιτική επιλογή να σύρετε το λαό και τη χώρα -ακόμη περισσότερο- στο δολοφονικό ευρω-ΝΑΤΟϊκό άρμα, γιατί αυτό επιβάλλουν συμφέροντα της ελληνικής άρχουσας τάξης, ορισμένων τμημάτων του μεγάλου κεφαλαίου κυρίως που, μέσα από τα συντρίμμια του πολέμου, βρίσκουν ευκαιρίες για μπίζνες, αγορές και νέα αμύθητα κέρδη».
«Νικητές του πολέμου είναι τμήματα του κεφαλαίου και από τη μία κι από την άλλη πλευρά. Χαμένοι είναι οι ίδιοι οι λαοί που πληρώνουν με το αίμα τους, με τη ζωή τους, με τον ιδρώτα τους, το κόστος του πολέμου, ανάμεσά τους κι ο ελληνικός λαός, που επιπλέον κινδυνεύει να πληρώσει ακόμη πιο ακριβά τη στρατηγική της εμπλοκής στα πολεμικά σχέδια και τις σημερινές συμφωνίες που φέρνετε στη Βουλή. Γι’ αυτό κι από τη μεριά του ΚΚΕ θα εισπράξετε ένα πελώριο “Όχι” στην ελληνοαμερικανική συμφωνία» υπογράμμισε.
Σχόλια Facebook