Αρνητική η γνώμη των Ελλήνων για Πούτιν, Μπάιντεν αλλά και Ζελένσκι

Αρνητική γνώμη αν και σε διαφορετικό βαθμό για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Τζο Μπάιντεν και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι εκφράζει η ελληνική κοινή γνώμη σύμφωνα με έρευνα της ΔιαΝΕΟσις.

Η πιο δυσμενής εικόνα στην Ελλάδα μεταξύ των τριών προέδρων έχει σχηματιστεί σαφώς για τον Βλαντιμίρ Πούτιν με το 69,1% των πολιτών να εκφράζεται αρνητικά προς το πρόσωπό του έναντι του 18,8% που διατυπώνει θετική άποψη. Σαφώς αρνητικό, αλλά σε μικρότερο βαθμό, είναι το «ισοζύγιο» και για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, με το 48,8% να εκφράζει αρνητική άποψη και το 28% θετική. Περίπου αντίστοιχη αλλά λιγότερο άσχημη είναι η εικόνα και για τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι με το 45,7% των Ελλήνων να εκφράζεται αρνητικά και το 34,3% θετικά.

Συρρίκνωση της δημοφιλίας Πούτιν μετά τον πόλεμο

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔιαΝΕΟσις η εικόνα του Ρώσου Προέδρου υπέστη και στην Ελλάδα σημαντικό πλήγμα μετά τον πόλεμο που κήρυξε στην Ουκρανία. Μάλιστα η ρωσική εισβολή φαίνεται ότι διάβρωσε τη θετική άποψη που είχαν Έλληνες, κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας, προς το πρόσωπό του. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Δεκέμβριο του 2019 οι πολίτες 65 ετών και άνω εξέφραζαν θετική άποψη για τον Βλαντίμιρ Πούτιν σε ποσοστό 51,7%. Σήμερα, όμως, την ίδια άποψη διατηρεί μόνο το 12% της συγκεκριμένης ηλικιακής κατηγορίας. Αντίστοιχα στους πολίτες 55 έως 64 ετών η δημοτικότητα του Πούτιν κατρακύλησε σε 18% σήμερα από 45% τον Δεκέμβριο του 2019.

Θετική γνώμη για τον Μπάιντεν μόνο στις ηλικίες 65 και άνω

Στην αντίπερα όχθη, ο 79χρονος πρόεδρος των ΗΠΑ φαίνεται να έχει θετική απήχηση στην Ελλάδα μόνο στους πολίτες άνω των 65 ετών. Ειδικότερα το 44,6% των πολιτών της εν λόγω ηλικιακής κατηγορίας εκφράζει θετική γνώμη για τον Μπάιντεν έναντι του 34,1% που έχει αντίθετη άποψη. Η πιο δυσμενής εικόνα για τον Πρόεδρο των Δημοκρατικών καταγράφεται στους πολίτες 40 έως 54 ετών με το 58,1% να εκφράζεται αρνητικά και μόλις το 21,7% θετικά. Εξαιρετικά χαμηλή είναι η διείσδυση του Τζο Μπάιντεν και στους νέους 17 έως 24 ετών στην Ελλάδα όπου μόνο το 19,3% διατυπώνει θετική γνώμη έναντι του 49% που εκφράζει αντίθετη άποψη.

Ιδεολογικές και πολιτικές αντιθέσεις στην εικόνα του Ζελένσκι

Η εικόνα του προέδρου της Ουκρανίας στην ελληνική κοινή γνώμη συνδέεται σαφώς με ιδεολογικούς και πολιτικούς παράγοντες. Συγκεκριμένα, πιο αρνητική γνώμη για τον Ζελένσκι τείνουν να εκφράζουν όσοι αυτοτοποθετούνται στην κεντροαριστερά (56%) και την αριστέρα (52%). Αντίθετα, αρκετά πιο θετική γνώμη διατυπώνουν όσοι δηλώνουν κεντρώοι (44,1%), κεντροδεξιοί (49,3%) και δεξιοί με (50,1%). Αντίστοιχα αρνητικό είναι το «ισοζύγιο» για τον Ζελένσκι στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ (53,2%), του ΚΚΕ (66,4%) και της Ελληνικής Λύσης (71,2%). Αρκετά πιο ευνοϊκή είναι, όμως, η απήχησή του στους ψηφοφόρους της ΝΔ (50,4%), του ΚΙΝΑΛ (49,1%) και του ΜέΡΑ 25 (39,8%).

naftemporiki.gr