Ο Μακρόν γίνεται «Πράσινος» για να προσελκύσει «Κόκκινους» ψηφοφόρους

Φωτογραφία: AURELIEN MEUNIER VIA GETTY IMAGES

Ο Εμανουέλ Μακρόν ελπίζει ότι ένα οικολογικό, «πράσινο» πρόγραμμαθα τον βοηθήσει να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Γαλλίας, περνώντας την ψήφο περιβαλλοντικά σκεπτόμενων ψηφοφόρων που στήριζαν αριστερούς υποψηφίους στον πρώτο γύρο των εκλογών.

Πριν από πέντε χρόνια είχε σύνθημα «κάντε τον πλανήτη μας μεγάλο ξανά» ωστόσο πρέπει σήμερα να αγωνιστεί ξανά για να πείσει τους σκεπτικιστές ότι είναι πραγματικά πράσινος. Γι′ αυτόν το λόγο και την Πέμπτη ταξίδεψε στη Χάβρη, όπου επισκέφτηκε ένα εργοστάσιο ανεμογεννητριών και έκανε ένα βήμα για ισχυρότερα πράσινα μέτρα.

«Εάν θέλουμε να επιτύχουμε στην οικολογική μας μετάβαση, πρέπει να να ανακυκλώνουμε», δήλωσε ο Μακρόν σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό. Υποσχέθηκε ότι θα απαγορεύσει τα πλαστικά μίας χρήσης μέχρι το 2040 και θα ενισχύσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο Μακρόν υπολογίζει ότι η προεκλογική εκστρατεία για τα «πράσινα» ζητήματα θα τον βοηθήσει να απευθυνθεί στους ψηφοφόρους που στήριξαν τον Γιάνικ Τζαντό των Πρασίνων – ο οποίος έλαβε το 4,6% των ψήφων την περασμένη εβδομάδα – και τον αριστερό Ζαν-Λουκ Μελεντσόν – ο οποίος ήλθε τρίτος με 22%.

Ο Μακρόν επιμένει ότι μοιράζεται «κοινό έδαφος» με τον Τζαντό και τον Μελέντσον «για την οικολογία, την ουδετερότητα του άνθρακα μέχρι το 2050 και τον σεβασμό της Συμφωνίας του Παρισιού, ενώ το ακροδεξιό σχέδιο της ΛεΠέν αρνείται αυτούς τους στόχους».

Πιστεύει ότι έρχεται πιο κοντά στις ιδέες του Μελέντσον ο οποίος μιλάει για «οικολογικό σχεδιασμό» – μια ιδέα που θέλει την κυβέρνηση να καταπολεμά την κλιματική αλλαγή συντονίζοντας μέτρα που κυμαίνονται από την απαγόρευση ορισμένων τύπων λιπασμάτων έως τη διασφάλιση ότι τα σπίτια είναι κατάλληλα μονωμένα για να μειώσουν τη χρήση ενέργειας.

«Νομίζω ότι αυτή η ιδέα είναι καλή», δήλωσε ο Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος και υποψήφιος για επανεκλογή του Εμμανουέλ Μακρόν κολλάει μια γαλλική σημαία σε μια πλατφόρμα ανεμογεννήτριας στο εργοστάσιο ανεμογεννητριών Siemens Gamesa κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στο πλαίσιο της εκστρατείας του στη Χάβρη, στις 14 Απριλίου 2022.

Ο Γάλλος πρόεδρος και υποψήφιος για επανεκλογή του Εμμανουέλ Μακρόν κολλάει μια γαλλική σημαία σε μια πλατφόρμα ανεμογεννήτριας στο εργοστάσιο ανεμογεννητριών Siemens Gamesa κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στο πλαίσιο της εκστρατείας του στη Χάβρη, στις 14 Απριλίου 2022. MICHEL EULER VIA GETTY IMAGES

Μέχρι στιγμής, αυτό δεν προκαλεί πολύ ενθουσιασμό από τον Μελέντσον. Ο αριστερός υποψήφιος, ο οποίος κατέστησε τα ζητήματα για το κλίμα βασικό μέρος της εκστρατείας του, δεν κάλεσε ρητά τους ψηφοφόρους του να στηρίξουν τον Μακρόν, λέγοντας μόνο ότι δεν πρέπει να «δώσουν ούτε μία ψήφο» στη ΛεΠέν.

Ο Τζαντό κάλεσε επίσης τους ψηφοφόρους του να εμποδίσουν την εκλογή της ΛεΠέν, αλλά προειδοποίησε ότι «η ψήφος μας … δεν σημαίνει υποστήριξη του έργου [Μακρόν] »

Είναι μια μεγάλη αλλαγή για τον Μακρόν, ο οποίος κατάφερε μια εύκολη νίκη επί της ΛεΠέν το 2017, ενισχυμένος από ένα πράσινο πρόγραμμα που είχε (απαγόρευση των φυτοφαρμάκων έως την απελευθέρωση αρκούδων στα Πυρηναία και τη μείωση της πυρηνικής ενέργειας).

Πέντε χρόνια μετά, πολλές από αυτές τις υποσχέσεις δεν έγιναν.

Έπρεπε να αποσύρει έναν φόρο καυσίμων ο οποίος πυροδότησε μήνες βίαιων διαδηλώσεων από το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων».

Ο ακτιβιστής υπουργός Περιβάλλοντος Νικολά Χουλότ παραιτήθηκε από την έλλειψη επιρροής του στην κυβερνητική πολιτική.

Η Σύμβαση των Πολιτών για το Κλίμα, μια ομάδα 150 τυχαία επιλεγμένων πολιτών που κλήθηκαν να σταθμίσουν τις πράσινες πολιτικές της κυβέρνησης, υποτίθεται ότι θα ήταν η πράσινη πολιτική του Μακρόν. Αλλά κατέληξε να εξοργίσει πολλούς όταν η κυβέρνηση απέτυχε να περάσει όλες τις συστάσεις της συνέλευσης σε νόμο. Η πίεση του Μακρόν να συμπεριλάβει την προστασία του περιβάλλοντος και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής στο σύνταγμα της Γαλλίας απέτυχε.

Το Ανώτατο Συμβούλιο για το Κλίμα – ένα ανεξάρτητο κυβερνητικό συμβουλευτικό όργανο – αναφέρει ότι έκανε πολύ λίγα για να επιταχύνει τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στη χώρα.

Αντί να υπαναχωρήσει από την πυρηνική ενέργεια, ο Μακρόν υπόσχεται τώρα ένα φιλόδοξο πρόγραμμα επέκτασης 14 νέων αντιδραστήρων μέχρι το 2050. Αυτό τον ευθυγραμμίζει με τη ΛεΠέν και έρχεται σε αντίθεση με τους αριστερούς αντιπάλους του, οι οποίοι έχουν ζητήσει τη σταδιακή κατάργηση των πυρηνικών το συντομότερο δυνατόν.

Με τον Ντόναλντ Τραμπ εκτός Λευκού Οίκου, οι ΗΠΑ επέστρεψαν ως ηγετική δύναμη στην κλιματική αλλαγή, αφήνοντας μικρότερο ρόλο για τον Μακρόν και τη Γαλλία.

Το μικρότερο κακό

Ενώ πολλοί οικολόγοι γυρίζουν την πλατη στον Μακρόν, αυτός υποστηρίζει ότι έχει πιο οικολογικό πρόγραμμα τόσο για το κλίμα όσο και το περιβάλλον από τη ΛεΠέν.

«Το έργο της Λεπέν είναι να σταματήσει εντελώς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να τις αντικαταστήσει με πυρηνική ενέργεια, κάτι που δεν έχει νόημα όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα», δήλωσε ο Μακρόν στη Χάβρη, υποστηρίζοντας ότι οι νέες πυρηνικές εγκαταστάσεις θα τεθούν σε λειτουργία μόνο μέχρι το 2035, «οπότε δεν καλύπτει τίποτα από τις ανάγκες τα επόμενα 15 χρόνια».

Είναι πιθανό ότι οι αριστεροί ψηφοφόροι που θα αποφασίσουν να ψηφίσουν τον Μακρόν στο δεύτερο γύρο θα παρακινηθούν από την επιθυμία να εμποδίσουν τη ΛεΠέν και όχι από οποιαδήποτε ισχυρή στήριξη για τις πολιτικές του, ακόμα και αν δεσμευθεί να αυξήσει τις πράσινες φιλοδοξίες, δήλωσε ο Λατρίλ.

«Το επιχείρημα του αγώνα ενάντια στην ακροδεξιά είναι πιθανό να είναι πιο ισχυρό από ένα επιχείρημα ότι μπορεί να κάνει μια αριστερή πολιτική», ανέφερε.

Εάν ο Μακρόν κερδίσει μια δεύτερη θητεία χάρη στις ψήφους των αριστερών που φοβούνται περισσότερο τη ΛεΠέν, αυτό είναι απίθανο να σημαίνει καλά νέα για το κεντρώο κόμμα La République En Marche του προέδρου στις κοινοβουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

«Το ζήτημα είναι ότι οι [αριστεροί] ψηφοφόροι θα έχουν την εντύπωση ότι του έδωσαν ήδη μια ευκαιρία» υποστηρίζοντας τον στην προεδρική αναμέτρηση, δήλωσε ο Αντουάν Μπριστιέλ, ο οποίος μελετά την κοινή γνώμη στη δεξαμενή σκέψης Jean-Jaurès Foundation.

Πηγή: Politico/Huffingtonpost.gr