«Φουντώνει» η μάχη για την ακρίβεια -Μπαράζ ελέγχων

Αθήνα.- Νέες περιπτώσεις παραβίασης του πλαφόν στα περιθώρια κέρδους και βαριές «καμπάνες», ανακοινώνονται εντός των ημερών, μετά τη διεύρυνση του πεδίου των ελέγχων.

Με ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον αναμένονται, πάντως, τα αποτελέσματα των ελέγχων για εναρμονισμένες πρακτικές, δηλαδή τη δημιουργία καρτέλ, με στόχο την «αφαίμαξη» των καταναλωτών. Η συλλογή στοιχείων και οι διασταυρώσεις δεν περιορίζονται στον τομέα των καυσίμων, όπου ειδικά σε νησιωτικές περιοχές καταγράφονται τιμές- καρμπόν, αλλά και στον τομέα των τροφίμων, τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική.
Το «χρηματιστήριο» των αμνοεριφίων

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οδεύοντας προς το Πάσχα, οι τιμές των αμνοεριφίων τραβάνε την προσοχή, τόσο των καταναλωτών όσο και των ελεγκτικών Αρχών. Μόλις την περασμένη Παρασκευή, στην Κεντρική Αγορά της Αθήνας, η ανώτερη τιμή για αρνάκι ήταν 9 ευρώ και για κατσικάκι 9,50 ευρώ το κιλό, όντας έτσι 2,20- 2,70 ευρώ ακριβότερα από πέρσι. Χθες, η ανώτερη τιμή είχε σκαρφαλώσει στα 9,80 ευρώ και για αρνιά και για κατσίκια, διευρύνοντας έτσι τη διαφορά από πέρσι ως τα 3 ευρώ το κιλό.

Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία από το e- katanalotis δείχνουν ότι μέσα σε 5 ημέρες η μέση λιανική τιμή του αρνιού «πέταξε» από τα 9,95 ευρώ στα 10,42 ευρώ το κιλό.
«Φουντώνει» η μάχη για την ακρίβεια

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το πώς λειτουργεί η αγορά, έχουν τα στοιχεία για την πορεία των τιμών «ευαίσθητων» προϊόντων, όπως αυτές εντοπίζονται μέσω της πλατφόρμας skroutz.gr. Οι μάσκες υψηλής προστασίας, της πλέον δημοφιλούς μάρκας, τον περασμένο Οκτώβριο πωλούνταν προς 3,49 ευρώ (συσκευασία 10 τεμαχίων). Στις αρχές Δεκεμβρίου, η τιμή τους είχε υποχωρήσει στα 2,19 ευρώ και ξαφνικά με το ξέσπασμα της «Ο» και την υποχρέωση χρήσης τέτοιων μασκών, η τιμή τους εκτινάχθηκε στα 4,80 ευρώ. Πόσο βρίσκει κανείς το ίδιο προϊόν σήμερα; Στα 1,74 ευρώ.

«Παιχνίδι» γίνεται τώρα με τις τιμές των σπορέλαιων. Η 10λιτρη συσκευασία δημοφιλούς ετικέτας ηλιελαίου ως τις αρχές Μαρτίου πωλούνταν προς 19,98 ευρώ. Μέσα σε μόλις 4 ημέρες κι ενώ «φουντώνει» ο πόλεμος στην Ουκρανία, η τιμή της ίδιας ετικέτας ανεβαίνει στα 24,90 ευρώ, στη συνέχεια «χάνεται» από την αγορά για ένα τετραήμερο και μόλις επανεμφανίζεται η τιμή έχει φτάσει στα 35,29 ευρώ. Στις αρχές Απριλίου κι ενώ ήταν ακόμα «θολό» το πώς θα αντιμετωπιστεί το θέμα των σπορέλαιων, η τιμή είχε φτάσει στα 44,79 ευρώ. Το κερασάκι στην τούρτα; Γνωστή ετικέτα πυρηνέλαιου πωλούνταν προς 3,20- 3,44 ευρώ, μέχρι που ξεκίνησε η δημόσια συζήτηση για το ρόλο που θα μπορούσαν να παίξουν τα πυρηνέλαια ως υποκατάστατο του ηλιελαίου. Χθες, η ίδια ετικέτα έφτασε να πωλείται προς 4,17 ευρώ στη συσκευασία του 1 λίτρου.

Έρευνα του ΙΕΛΚΑ έδειξε ή μάλλον απέδειξε, ότι η κοινή γνώμη στην Ελλάδα αντιλαμβάνεται, πλέον, ότι οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία δεν περιορίζονται εκεί, αλλά επηρεάζουν και την Ελλάδα. Ειδικότερα:

Το 85% του κοινού θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο να αυξηθεί το κόστος ενέργειας και μεταφορών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία
Το 87% θεωρεί ότι υπάρχει ενδεχόμενο να αυξηθούν οι τιμές σε συγκεκριμένα είδη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία
Το 72% θεωρεί πιθανό να υπάρξουν ελλείψεις σε συγκεκριμένα είδη διατροφής λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Γενικό συμπέρασμα αποτελεί ότι η κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, επηρεάζει και θα επηρεάζει την ελληνική αγορά για αρκετό καιρό. Όπως καταγράφεται στην έρευνα, μόλις 6% του κοινού δηλώνει ότι ο πόλεμος δεν επηρεάζει την Ελληνική αγορά. Μάλιστα η εκτιμώμενη χρονική διάρκεια είναι ιδιαίτερα υψηλή. Η συντριπτική πλειοψηφία, σε ποσοστό 67% εκτιμά ότι η διάρκεια επίδρασης του θα είναι μετά το 2022, το 22% εκτιμά ως το τέλος του 2022, το 5% για 2-3 μήνες και μόλις 5% ότι δεν υπάρχει επίδραση.

 

Πηγή:iefimerida.gr