Διαδικτυακή συνέντευξη του ΥΠΕΣ στους ομογενείς δημοσιογράφους.

Οι ομογενείς δημοσιογράφοι ενώ παρακολουθούν την εισήγηση του Υπουργού Εσωτερικών Μάκης Βορίδη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

 

Αθήνα.- Απελπιστικά μικρός είναι ο αριθμός των Ελλήνων Ψηφοφόρων Εξωτερικού που έχει ανταποκριθεί μέχρι σήμερα στην πρόσκληση για εγγραφή στην ειδική πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών, για να ψηφίσουν, από τον τόπο διαμονής τους,  στις προσεχείς ελληνικές εκλογές. Σε διαδικτυακή κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους Ομογενείς δημοσιογράφους, (1η Απριλίου 2022)  ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης αποκάλυψε πως μέχρι σήμερα <<αυτοί που αξιοποίησαν την δυνατότητα και την πλατφόρμα που έχει ανοίξει στο ΥΠΕΣ είναι αρκετά περιορισμένοι, αξιοποιήθηκε περίπου από 2000 κατοίκους εξωτερικού σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που είχα>>.

Παρά ταύτα ο κ. Βορίδης υποστήριξε ότι «η σχετική (διαφημιστική) εκστρατεία πήγε εξαιρετικά καλά, “το μήνυμα, είπε, το είδαν εκατομμύρια Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό”ενώ αναφέρθηκε στον συμβιβασμό, που, όπως τόνισε, υποχρεώθηκε να κάνει η Κυβέρνηση  προκειμένου να παράσχει την δυνατότητα στους αποδήμους να ασκούν τα εκλογικά τους δικαιώματα από τον τόπο διαμονής τους.

Ο κ. Υπουργός επεσήμανε ότι ο νόμος φαίνεται πως απευθύνεται, ως επί το πλείστον, στους λεγόμενους brain drainers και ότι οι περισσότεροι από αυτούς μπορούν να συνδυάσουν την άσκηση των εκλογικών τους δικαιωμάτων με ένα ταξίδι στον τόπο διαμονής τους. «O νόμος, είπε ο κ. Βορρίδης,  έχει στοχεύσει κυρίως στους μπρέιν ντρέινερς, αυτούς που έχουν φύγει σχετικά πρόσφατα από την Ελλάδα.  Το θέμα με τους μπρέιν ντρέινερς είναι ότι δεν αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για αυτούς να πάρουν ένα αεροπλάνο και να ψηφίσουν στην εκλογική τους περιφέρεια αν είναι κοντά.  Είναι μια δέσμευση την οποία δεν θέλουν να αναλάβουν εφόσον και οι εκλογές δεν είναι ορατές.  Είναι κάτι που θέλουν να αποφασίσουν στον κατάλληλο χρόνο.  Θα δούμε όταν πλησιάσουν προς τις εκλογές τι θέλουν να αποφασίσουν».

Να σημειωθεί ότι μαζί με τον κ.  Βορίδη, στη συνέντευξη έλαβαν μέρος και οι: Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΣ, Δρ. Θεόδωρος Οικονόμου και ο γενικός γραμματέας Ιθαγένειας Αθανάσιος Μπαλέρμπας καθώς επίσης και ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Αποδήμου Ελληνισμού Δρ. Ιωάννης Χρυσουλάκης. Η συνέντευξη έλαβε χώρα στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα θέματα που αφορούν την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας, την εγγραφή στους ειδικούς καταλόγους, προκειμένου να συμμετάσχουν εξ αποστάσεως στις εκλογές, η επανίδρυση του ΣΑΕ, τα εκπαιδευτικά και άλλα προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διπλωματίας και Αποδήμου Ελληνισμού.

Η Ψηφοφορία και Κάλπες

Ο γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, Θεόδωρος Οικονόμου, ανέφερε ότι η ψηφοφορία στα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού θα κλείσει, πιθανότατα, έως και τέσσερις ημέρες πριν την ημερομηνία των εκλογών. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «οι εκλογές είναι το μοναδικό πρότζεκτ της δημόσιας διοίκησης που δεν έχει την πολυτέλεια να καθυστερήσει έστω και μια μέρα.  Πρέπει να ολοκληρωθεί κατά την προβλεπόμενη ημερομηνία για να διενεργηθούν εκλογές.  Υπάρχει πρόβλεψη οι εκλογές εκτός εκλογικής επικράτειας να γίνουν έως 4 ημέρες νωρίτερα.  Έχοντας υπόψη ότι έτσι το συντομότερο χρονικό διάστημα προετοιμασίας είναι 23 ημέρες, το χρονικό περιθώριο είναι πολύ μικρό.  Άρα απαιτείται προετοιμασία από τώρα», πρόσθεσε υπενθυμίζοντας ότι τα γενικά Προξενεία πρέπει να προετοιμαστούν ακόμη και για την εξασφάλιση της κάλπης και του παραβάν.

Αναφερόμενος στο θέμα της απόδειξης της διετούς παραμονής στην Ελλάδα ο κ. Αθανάσιος Μπαλέρμπας επεσήμανε ότι η διαδικασία είναι εύκολη.

«Αποδεικτικό έγγραφο θα μπορούσε να είναι π.χ. ένα πιστοποιητικό στρατολογίας, εργοδοτικές εισφορές ή ένα πιστοποιητικό σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εντός Ελλάδος. Το μητρώο πολιτών είναι συνδεδεμένο μέσω διαλειτουργικής βάσης δεδομένων των αρμόδιων φορέων ούτως ώστε να γίνεται επαλήθευση αυτοματοποιημένα. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να αξιοποιήσει και ένα σκαναρισμένο έγγραφο», διευκρίνισε ο Αθανάσιος Μπαλέρμπας.

Λαμβάνοντας υπόψη την ρήτρα του νόμου για την σύσταση εκλογικού κέντρου στην αλλοδαπή ο κ. Μπαλέρμπας επεσήμανε ότι θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 40 εγγεγραμμένους, με δυνατότητα εγγραφής έως 600.

Μέχρι και εκείνη την ώρα μόνο το Σικάγο πληρούσε τις προϋποθέσεις διότι έχει ήδη 48 εγγεγραμμένους, ενώ η Νέα Υόρκη και η Βοστώνη βρίσκονται πολύ κοντά διότι έχουν 39 και 32 ψηφοφόρους, αντίστοιχα.

Ιθαγένεια

Ο γενικός Γραμματέας Ιθαγένειας Αθανάσιος Μπαλέρμπας, ο οποίος επισκέφθηκε την Βοστώνη, τη Νέα Υόρκη και στο Σικάγο αναφέρθηκε στις πολιτογραφήσεις των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου και στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, καθώς επίσης και στην πολιτογράφηση των ομογενών δεύτερης και τρίτης γενιάς.

«Η ελληνική ιθαγένεια δεν είναι απλά ένα διαβατήριο. Είναι να είσαι πολίτης της Ελληνικής Δημοκρατίας, με δικαιώματα και υποχρεώσεις.  Γι αυτό ο Πρόξενος πρέπει να διαπιστώσει την ύπαρξη εθνικής συνειδήσεως.  Πολλοί δεν την έχουν.  Η διπλή ιθαγένεια σημαίνει δύο πατρίδες», είπε ο κ. Μπαλέρμπας.

Επανίδρυση του ΣΑΕ

Ο γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Αποδήμου Ελληνισμού, Δρ. Ιωάννης Χρυσουλάκης, αναφέρθηκε στα προγράμματα της Γενικής Γραμματείας και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αξιοποίηση της πλατφόρμας https://www.staellinika.com/ και τόνισε ότι αριθμεί πάνω από 38.000 χρήστες.

Εκτενή αναφορά έκανε στα προγράμματα «Study in Greece», στα θερινά προγράμματα, στην δημιουργία μητρώου Ελλήνων Πολιτικών Εξωτερικού, στο πανομογενειακό Ιατρικό συνέδριο στην Θεσσαλονίκη το οποίο θα λάβει χώρα στις 15, 16 και 17 Ιουλίου 2022.

Αναφερόμενος στην επανίδρυση του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (Σ.Α.Ε.) επεσήμανε ότι είναι  ένα πάγιο αίτημα της ομογένειας. «Με το νέο νόμο που εμπεριέχει και το νέο οργανισμό του Υπουργείου , προβλέπεται η επαναλειτουργία του ΣΑΕ ως συμβουλευτικού οργάνου της Πολιτείας, όχι μόνο για τον απόδημο ελληνισμό αλλά και την ομογένεια.  Αφορά τον παγκόσμιο ελληνισμό αλλά και τον φιλελληνισμό», πρόσθεσε.

 

Με στοιχεία από anamniseis.net