Ο “Εθνικός Κήρυξ” της Νέας Υόρκης έγινε 107 ετών!
Φωτο: Από αριστερά, Ηρακλής, Βανέσσα και Αντώνης Διαματάρης
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Όταν μία εφημερίδα γιορτάζει τα 107 χρόνια κυκλοφορίας της, αυτό είναι είδηση. Όταν η εφημερίδα αυτή είναι καθημερινή, η είδηση είναι σημαντική. Και όταν η εφημερίδα των 107 συνεχόμενων ετών καθημερινής κυκλοφορίας είναι ομογενειακή, τότε η είδηση αποκτά αυτόνομα παν-ομογενειακή και πανεθνική σημασία. Παν- ομογενειακή που μπορεί μία ομογενειακή Κοινότητα να στηρίζει ημερήσια έκδοση. Και όχι μόνο στην Αμερική. Παν-εθνική γιατί έτσι ο Ελληνισμός της Αμερικής απέφυγε την αφομοίωσή του από την αμερικανική κοινωνία. Στην κατηγορία αυτή βρίσκεται σήμερα ο «Εθνικός Κήρυξ» της Νέας Υόρκης, που στις 2 Απριλίου γιόρτασε την 107η Επέτειο από την ίδρυσή του, από τον Πέτρο Τατάνη (1915).
Στον Εθνικό Κήρυκα ο υπογράφων είχε την τύχη να αφιερώσει 15 δημιουργικά χρόνια με την ιδιότητα του Διευθυντή του Γραφείου Αθηνών (1993-2007). Άλλα πέντε χρόνια (1974-1978) είχαμε εργαστεί στα κεντρικά γραφεία της εφημερίδας που τότε βρίσκονταν στο Μανχάτταν, επί εποχής Μπάμπη Μαρκέτου (1947-1977) και μετέπειτα του Τζιν Ρωσσίδη. (1977-1978).
Το 1978 η εφημερίδα πέρασε στα χέρια του Αντώνη Διαματάρη, νυν Συμβούλου Έκδοσης, που συνολικά ως εκδότης και ως σύμβουλος, ήδη έχει διανύσει 42 ολόκληρα χρόνια στο τιμόνι της εφημερίδας. Χρόνια επιτυχημένα, δημιουργικά και εύρωστα. Μαζί με την 30ετία του Μπάμπη Μαρκέτου συμπληρώνουν κοντά τα 2/3 της ζωής της εφημερίδας. Το 1/3 το μοιράζονται ο Ιδρυτής Πέτρος Τατάνης και άλλοι τέσσερις εκδότες. (Δήμος, Κεχαγιάς, Βλαβιανός, Ρωσσίδης).
Τον Ιούλιο του 2019 ο Αντώνης Διαματάρης διορίστηκε υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ήταν τότε που μεταβίβασε τη σκυτάλη της εφημερίδας στα παιδιά του, Ηρακλή και Βανέσσα. (Ο υιός στην ελληνόφωνη έκδοση και η θυγατέρα στην αγγλόγλωσση).
Σε αντίθεση με το παρελθόν σήμερα δεν είναι πολλές οι ελληνόφωνες εφημερίδες της ξενιτιάς. Ελάχιστες απέμειναν, μετρημένες στα δάχτυλα. Γι αυτό και το έργο τους είναι αποστολικό, για όσους το νιώθουν ως τέτοιο. Πρωτίστως η ελληνική πατρίδα οφείλει να αναγνωρίσει την αλήθεια αυτή καθώς η ύπαρξη ελληνόγλωσσων εφημερίδων (εντύπων και ηλεκτρονικών) στην ξενιτιά συντείνει τα μέγιστα στο να διασωθούν η ελληνική γλώσσα, ο ελληνικός πολιτισμός, τα ήθη και έθιμα της πατρίδας. Μαζί και οι στενοί δεσμοί των αποδήμων με τη γενέτειρα.
Θεωρήσαμε δημοσιογραφικό καθήκον να αναφερθούμε ειδησιογραφικά στα γενέθλια της ιστορικής εφημερίδος, “Εθνικός Κήρυξ”, ευχόμενοι να τα χιλιάσει.
Σχόλια Facebook