Ουκρανία: Βήματα προόδου για κατάπαυση του πυρός – Στα «σκαριά» συνάντηση Πούτιν με Ζελένσκι

Οι δύο αντιπροσωπείες φαίνεται που έχουν αρχίσει να καταθέτουν στο τραπέζι πιο ρεαλιστικές προτάσεις με απώτερο στόχο, τουλάχιστον από την πλευρά της Ουκρανίας, να είναι η άμεση κατάπαυση του πυρός

Μία νέα χαραμάδα ελπίδας, ίσως η μεγαλύτερη από την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, άνοιξε χθες στην Τουρκία στη διάρκεια του τελευταίου γύρου των συνομιλίων μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι δύο αντιπροσωπείες φαίνεται που έχουν αρχίσει να καταθέτουν στο τραπέζι πιο ρεαλιστικές προτάσεις με απώτερο στόχο, τουλάχιστον από την πλευρά της Ουκρανίας, να είναι η άμεση κατάπαυση του πυρός και η σταδιακή επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους.

Στις διαπραγματεύσεις που διήρκησαν σχεδόν τέσσερις ώρες, συζητήθηκε για πρώτη φορά επί της ουσίας το καθεστώς ουδετερότητας που ζητά η Μόσχα από το Κίεβο, ενώ λίγο μετά το τέλος των συνομιλίων άρχισαν έρχονται στο προσκήνιο και οι πρώτες ελπίδες για μία πιθανή συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι, η οποία προφανώς θα επισφράγιζε μία συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

ingr

Οι θέσεις των δύο πλευρών

Σύμφωνα με πληροφορίες η ουκρανική πλευρά φέρεται να ανέφερε ότι θα  υιοθετήσει ουδέτερο καθεστώς – ένα από τα βασικά αιτήματα της Ρωσίας – με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας.

Οι Ουκρανοί διαπραγματευτές τόνισαν μεταξύ άλλων: «Δεν μπορεί να γίνει δημοψήφισμα με στρατιωτικό νόμο. Πρέπει να επικρατήσει πρώτα η ειρήνη. Οι συνθήκες παραβιάστηκαν.

Για οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να υπάρχει ειρήνη αλλιώς πως να μιλήσουμε. Μόνο όταν αποδεχθούν και οι δύο πλευρές την κατάπαυση του πυρός θα προχωρήσουμε. Ο γενικός μηχανισμός θα εφαρμοστεί βήμα-βήμα. Αυτό είπαμε και στη ρωσική πλευρά και δεν υποχωρούμε. Θα συνεχιστούν οι συνομιλίες για δύο εβδομάδες, ταυτόχρονα μιλάμε και με τις εγγυήτριες χώρες».

Οι εγγυήτριες χώρες, κατά τους Ουκρανούς, θα είναι οκτώ, ανάμεσά τους και η Τουρκία. Το ζήτημα της Κριμαίας θα συζητηθεί ξεχωριστά.

Η Ρωσία από την πλευρά της,  δεσμεύτηκε να μειώσει τις στρατιωτικές δράσεις της στο Κίεβο και στο Τσερνίχιβ που βρίσκεται στα βόρεια της χώρας.

Κατά τη ρωσική πλευρά, η συνάντηση των δύο πλευρών  ήταν εποικοδομητική και σημείωσαν  ότι η Μόσχα έκανε δύο βήματα προσέγγισης προς το Κίεβο. Οι προτάσεις της Ουκρανίας, όπως τονίστηκε αρμοδίως, θα μεταφερθούν στον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με το Russia Today, ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας τόνισε ότι η Ρωσία δεν είναι αντίθετη με την προσχώρηση της Ουκρανίας στην ΕΕ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουκρανία εγκαταλείπει την επιθυμία της να ξαναπάρει πίσω την Κριμαία και το Ντονμπάς με στρατιωτικά μέσα.

Ναι υπό όρους για συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι

Αν και από την πλευρά των Ουκρανών υπάρχει δυσπιστία σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις των Ρώσων στο κομμάτι της διαπραγμάτευσης, ελπίδες προκαλεί η δήλωση ότι η Ρωσία βλέπει θετικά τη διοργάνωση συνάντησης μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και της Ουκρανίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αν όπως λένε θα προηγηθεί υπογραφή διμερούς συνθήκης από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών.

Αυτό δήλωσε χθες, ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, ο οποίος ηγείται της ρωσικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες με την Ουκρανία, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο TASS.

Τα στάδια που πρέπει να προηγηθούν της συνάντησης

«Μετά την ουσιαστική συζήτηση, συμφωνήσαμε και προτείνουμε μια λύση, σύμφωνα με την οποία είναι δυνατή μια συνάντηση μεταξύ των αρχηγών κρατών ταυτόχρονα με την υπογραφή της συνθήκης από τους υπουργούς Εξωτερικών, πολύ περισσότερο που κατά τη διάρκεια αυτής της εξέτασης των λεπτομερειών αυτής της συνθήκης, θα είναι δυνατόν να συζητηθούν διάφορες πολιτικές αποχρώσεις και λεπτομέρειες», δήλωσε μετά τις ρωσο-ουκρανικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη.

«Έτσι, εάν οι εργασίες για τη συνθήκη και τον απαιτούμενο συμβιβασμό προχωρήσουν γρήγορα, η πιθανότητα ειρήνης θα είναι πολύ πιο κοντά», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Μεντίνσκι, η ρωσική πλευρά δήλωσε νωρίτερα ότι μια τέτοια συνάντηση θα ήταν δυνατή όταν η συνθήκη που θα συνταχθεί από τους διαπραγματευτές και τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών θα ήταν έτοιμη για υπογραφή. «Το σχήμα διαμορφώνεται ως εξής: πρώτα συντάσσεται μια συνθήκη, στη συνέχεια εγκρίνεται από τους διαπραγματευτές, υπογράφεται από τους υπουργούς Εξωτερικών σε προσωπική συνάντηση και μόνο μετά οργανώνεται μια πιθανή συνάντηση μεταξύ των αρχηγών κρατών για την υπογραφή αυτής της συνθήκης», σημείωσε. «Δεν είναι μια απλή υπόθεση, πολύ περισσότερο που θα μπορούσε να είναι μια πολυμερής συνάντηση στην οποία θα συμμετέχουν τα κράτη που εγγυώνται την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ουκρανία».

Αποκλιμάκωση δεν σημαίνει κατάπαυση του πυρός

Η υπόσχεση της Ρωσίας να αποκλιμακώσει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις γύρω από το Κίεβο και την βόρεια Ουκρανία δεν σημαίνει κατάπαυση του πυρός, δήλωσε ακόμα

«Αυτό δεν είναι κατάπαυση του πυρός αλλά αυτή είναι η προσδοκία μας, σταδιακά να πετύχουμε την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης τουλάχιστον σ’ αυτά τα μέτωπα», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι σε συνέντευξη του στο πρακτορείο TASS (την οποία αναμεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς) αναφερόμενος στην υπόσχεση για αποκλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων κοντά στις πόλεις του Κιέβου και  Τσερνίγκιφ.

in.gr