Πόλεμος στην Ουκρανία: Δυσοίωνα μηνύματα για την ελληνική οικονομία
Με “κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η κυβέρνηση τις εξελίξεις στον πόλεμο που κήρυξε η Ρωσία στην Ουκρανία.
Το διπλωματικό αδιέξοδο στις προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός το συντομότερο στην Ουκρανία εντείνει την αναστάτωση στις διεθνείς αγορές και κατ΄ επέκταση τις επιπτώσεις στις οικονομίες των κρατών – μελών της Ε.Ε..
Για την Ελλάδα, η οποίο είναι ακόμη υπό εποπτεία, η αγωνία είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς, όσο παρατείνεται χρονικά ο πόλεμος, η κυβέρνηση θα χρειάζεται να βάζει ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, κι ενώ τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι στενά.
Το «ντόμινο» των επιπτώσεων στον οικονομικό σχεδιασμό
Στο Μέγαρο Μαξίμου επεξεργάζονται όλα τα σενάρια. Το πιο «μαύρο», αυτή τη χρονική στιγμή, είναι ο πόλεμος να συνεχιστεί ως το καλοκαίρι. Σε αυτό το σενάριο, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε επέκταση των μέτρων στήριξης που έχει ήδη εξαγγείλει ως τον Ιούνιο, ενδεχομένως να χρειαστεί να προχωρήσει και σε άλλες στοχευμένες παρεμβάσεις.
Αυτή όμως η εξέλιξη οδηγεί σε νέα δημοσιονομικά βάρη, βάζει φρένο στους ρυθμούς ανάπτυξης που προσδοκούσε η κυβέρνηση στην εποχή μετά την πανδημία, ενώ εκτιμάται ότι θα συμπαρασύρει τον στόχο της απόκτησης επενδυτικής βαθμίδας, της μείωσης των ελλειμμάτων αλλά και την υλοποίηση φορολογικών μειώσεων, όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους.
Και όλα αυτά σε μια δύσκολη περίοδο που είναι ακριβός ο δανεισμός της χώρας.
Δυσοίωνα μηνύματα
Ο Πρωθυπουργός έχει συνεχή ενημέρωση, κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, για τις εκτιμήσεις που γίνονται σε σχέση με τη διάρκεια του πολέμου.
Τα μηνύματα είναι δυσοίωνα, «γιγαντώνοντας» την αβεβαιότητα διεθνώς.
Μαξίμου: Είναι η ώρα για πολιτική παρέμβαση
Η Κυβέρνηση θεωρεί εξαιρετικά σημαντική τη Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Ο Πρωθυπουργός βρίσκεται σε επαφή με ευρωπαίους ηγέτες, με στόχο να διαμορφωθεί ένα κοινό μέτωπο, να μεγιστοποιηθεί η πίεση και να υπάρξει «γενναία» ευρωπαϊκή απάντηση στο πρόβλημα της ενεργειακής ακρίβειας, που δοκιμάζει στις αντοχές των οικονομιών όλης της Ευρώπης.
«Υπάρχουν αυταπόδεικτες κερδοσκοπικές τάσεις, σε διεθνές επίπεδο, και η αντιμετώπισή τους απαιτεί εναρμονισμένες πολιτικές παρεμβάσεις σε επίπεδο Ε.Ε., έτσι ώστε να επανέλθει η ισορροπία στις τιμές του φυσικού αερίου, αλλά και του ηλεκτρισμού. Όταν οι αγορές δεν ακολουθούν τους κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης, όταν γίνονται έρμαια των κερδοσκόπων, και πλήττουν ολόκληρη την Ευρώπη, έρχεται η ώρα για μια πολιτική παρέμβασης» δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
Το μήνυμα της Αθήνας στη Σύνοδο Κορυφής είναι ότι αυτή είναι η ώρα «η πολιτική να θέσει κανόνες» και οι εταιρείες με υπερκέρδη από αυτήν τη συγκυρία, να αναλάβουν μερίδιο στο κόστος υπέρβασης της κρίσης.
«Σαφάρι» ελέγχων κατά της κερδοσκοπείας
Σε εθνικό επίπεδο έχουν κινητοποιηθεί οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και με τα εργαλεία που διαθέτουν, εξετάζουν την πορεία των οικονομικών όλων των εταιρειών που εμπλέκονται με αγαθά που παρατηρούνται μεγάλες ανατιμήσεις, της ενέργειας και των καυσίμων συμπεριλαμβανομένων, όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
newsit.gr
Σχόλια Facebook