Ουκρανία: Σφυροκοπούν Κίεβο, Μαριούπολη οι Ρώσοι
Το Κίεβο καταγγέλλει για τρίτη συνεχόμενη ημέρα τη Ρωσία ότι εμποδίζει την προσπάθεια ασφαλούς εκκένωσης των αμάχων από τις μεγάλες ουκρανικές πόλεις.
Συγκεκριμένα, το ουκρανικό ΥΠΕΞ καταγγέλλει ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί εμποδίζουν την εκκένωση αμάχων από το Κίεβο, τη Μαριούπολη, το Σούμι, το Χάρκοβο, τη Βολνοβάχα και το Μυκολαίεβο.
Μάλιστα, βίντεο από το Twitter που έχει εξακριβωθεί από το Sky News καταγράφει τη στιγμή που ρωσικές οβίδες πλήττουν μια κατοικημένη περιοχή στα περίχωρα του Μυκολάιεβο στη νότια Ουκρανία. Το Sky News επιβεβαίωσε ότι το βίντεο γυρίστηκε 10 μίλια από το κέντρο της πόλης.
«Αυτό εμποδίζει την ασφαλή διέλευση ανθρωπιστικών καραβανιών με Ουκρανούς και ξένους πολίτες, καθώς και την παράδοση φαρμάκων και τροφίμων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.
Το υπουργείο κάλεσε τους ξένους ηγέτες να αναγκάσουν τη Ρωσία να τηρήσει κατάπαυση του πυρός για να αποφευχθεί αυτό που, όπως είπε, θα μπορούσε να είναι μια ανθρωπιστική καταστροφή.
Η Ουκρανία λέει ότι η Ρωσία εξακολουθεί να βομβαρδίζει το Κίεβο και τη Μαριούπολη
Το ουκρανικό ΥΠΕ ισχυρίζεται ότι τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να βάλλουν με πυραύλους εναντίον πόλεων όπως το Κίεβο και η Μαριούπολη σήμερα νωρίς το απόγευμα -παρά την υπόσχεση για ανθρωπιστικούς διαδρόμους.
Η Ουκρανία λέει ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί εμποδίζουν τις εκκενώσεις αμάχων και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε αρκετές περιοχές.
Από σήμερα το πρωί, έξι ανθρωπιστικοί διάδρομοι άνοιξαν στην Ουκρανία, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Αυτό ακολούθησε τη συμφωνηθείσα κατάπαυση του πυρός για να βοηθηθούν οι άμαχοι να απομακρυνθούν με ασφάλεια από τις πόλεις Κίεβο, Μαριούπολη, Χάρκοβο και Σούμι.
Ωστόσο, κάποιοι από τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους αυτούς οδηγούν σε μεγάλο βαθμό στην ίδια τη Ρωσία ή σε περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία, κάτι που η Ουκρανία απέρριψε ως απαράδεκτο.
Εν τω μεταξύ, ο δήμαρχος του Ιρπίν δήλωσε πριν λίγο ότι η εκκένωση των αμάχων από την πολιορκημένη περιοχή προχωρά..
Ο Oleksandr Markushyn δήλωσε στα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ότι η σημερινή εκκένωση ήταν ειρηνική και περίπου 1.000 άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε ασφαλές μέρος.
Όμως ο Markushyn υποστήριξε ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να βομβαρδίζουν το Ιρπίν και ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν αποκρούσει τις επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων που έχουν αποσυρθεί στην άκρη της πόλης.
Η περιοχή βρίσκεται περίπου 12 μίλια βορειοδυτικά του Κιέβου και κοντά στο αεροδρόμιο του Χοστόμελ, ένα βασικό στρατηγικό σημείο στο κέντρο των μαχών μεταξύ των ρωσικών και των ουκρανικών δυνάμεων.
Και στην περιοχή του Μυκολαίωφ, αξιωματούχοι λένε ότι ρωσικά τανκς βάλλουν κατά του περιφερειακού αεροδρομίου.
Νωρίτερα, ο τοπικός κυβερνήτης δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν ανακαταλάβει την τοποθεσία.
Σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας υποστηρίζει επίσης ότι άλλες πόλεις στα βορειοδυτικά, συμπεριλαμβανομένων των Bucha, Hostomel και Vorzel, ελέγχονται τώρα από τις ρωσικές δυνάμεις και η κατάσταση παραμένει κρίσιμη.
Εν αναμονή του τρίτου γύρου διαλόγου Ρώσων-Ουκρανών
Εν τω μεταξύ, έχει ξεκινήσει ο τρίτος γύρος των συνομιλιών Ρωσίας και Ουκρανίας στο Μπρεστ της Λευκορωσίας. Τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων TASS και RIA Novosti δημοσίευσαν λίγο μετά τις 16.30 ότι η ρωσική πρεσβεία στη Λευκορωσία επιβεβαιώσε πως οι διαπραγματεύσεις έχουν ξεκινήσει.
Σύμφωνα με το RIA Novosti, η σύνθεση της ρωσικής αντιπροσωπείας δεν έχει αλλάξει: επικεφαλής της είναι ο Βοηθός του Προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Αντρέι Ρουντένκο, τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας, Αλεξάντερ Φομίν, τον Ρώσο πρεσβευτή στη Λευκορωσία, Μπόρις Γκριζλόφ και τον επικεφαλής της Επιτροπής της Δούμας για Διεθνείς Υποθέσεις, Λεονίντ Σλούτσκι.
Από την Ουκρανία, στις διαπραγματεύσεις συμμετέχουν ο επικεφαλής σύμβουλος του γραφείου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχάηλ Ποντόλιακ, ο επικεφαλής της παράταξης του κυβερνώντος κόμματος στη Βουλή, Νταβίντ Αραχάμια, ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ολεξέι Ρεζνίκοφ και άλλοι Ουκρανοί πολιτικοί.
Οι δύο πλευρές συναντώνται εκ νέου σε μια ακόμη προσπάθεια συνεννόησης, με αρχικούς στόχους την κατάπαυση του πυρός και τη διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων και τελικά τη λήξη του πολέμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρωσική αντιπροσωπεία έφτασε στο Μπρεστ γύρω στις 12.30 το πρωί της Δευτέρας, ενώ ουκρανική αντιπροσωπεία έφτασε στη Λευκορωσία λίγο πριν τις 15.30.
Βίντεο που δημοσιεύει το ρωσικό πρακτορείο TASS δείχνει την πομπή των Ρώσων διαπραγματευτών που προσέρχονται στον τόπο των διαπραγματεύσεων.
Από την πλευρά του, μέλος της ουκρανικής αντιπροσωπείας δημοσίευσε επίσης μία φωτογραφία που τον δείχνει να ετοιμάζεται να μπει στο ελικόπτερο με προορισμό το Μπρεστ της Λευκορωσίας, ενώ σε ανάρτηση του NEXTA στο Twitter φαίνονται οι Ουκρανοί να καταφθάνουν στο σημείο των διαπραγματεύσεων.
Ωστόσο, η οριστική συμφωνία θα πρέπει προς το παρόν να θεωρείται απίθανη, καθώς η Ρωσία με κάθε τρόπο και δια στόματος Πούτιν χθες ξεκαθαρίζει ότι δεν θα σταματήσει αυτή την παράλογη εισβολή αν δεν ικανοποιηθούν όλα της τα αιτήματα. «Είτε με διαπραγμάτευση, είτε με πόλεμο», όπως είπε χαρακτηριστικά χθες ο Ρώσος Πρόεδρος.
Οι δύο προηγούμενοι γύροι συνομιλιών δεν εξασφάλισαν μόνιμη κατάπαυση του πυρός ή αποχώρηση της Ρωσίας, αν και Ρώσοι αξιωματούχοι συμφώνησαν να τηρήσουν προσωρινές εκεχειρίες για την απομάκρυνση των αμάχων. Ωστόσο, η Ρωσία δεν τήρησε τις προγραμματισμένες εκεχερίες το Σαββατοκύριακο, ένα διήμερο και δη χθες που συνέχισε το σφυροκόπημα, βομβαρδίζοντας και αμάχους, όπως στο Ιρπίν κοντά στο Κίεβο που βρήκαν το θάνατο ακόμη και παιδιά.
Σήμερα πάλι, που ήταν επίσης προγραμματισμένο να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι, όσοι άνοιξαν οδηγούσαν τους πληθυσμούς στη Ρωσία και στη Λευκορωσία, κάτι το οποίο φυσικά απέρριψε η Ουκρανία.
Οι τέσσερις όροι της Ρωσίας για το τέλος του πολέμου
Σε ότι αφορά τις προϋποθέσεις που θέτει η Ρωσία, ενδεικτικές είναι οι σημερινές δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στο πρακτορείο Reuters, όπου παρέθεσε τους τέσσερις όρους της Ρωσίας προς την Ουκρανία για το τέλος των εχθροπραξιών.
Σε αυτούς περιλαμβάνονται το τέλος της αντίστασης από την ουκρανική πλευρά, η αλλαγή του Συντάγματος ώστε να υπάρχει πρόβλεψη για το ουδέτερο καθεστώς της χώρας (δηλαδή να μην ενταχθεί σε κάποιο μπλοκ όπως το ΝΑΤΟ), η αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία και η αναγνώριση της ανεξαρτησίας των αποσχισθεισών Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ. Πάντως, δεν έχει γίνει γνωστό αν οι Ρώσοι διαπραγματευτές θα επαναλάβουν αυτούς τους όρους κατά τις σημερινές συνομιλίες.
Νέες κυρώσεις και απόρριψη των ανθρωπιστικών διαδρόμων προς Ρωσία και Λευκορωσία από το Κίεβο
Από την πλευρά της, η Ουκρανία, μέσω νέο μηνύματος του προέδρου της, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζητά νέο πακέτο κυρώσεων προς τη Ρωσία, αν η εισβολή συνεχιστεί και η Ρωσία δεν εγκαταλείψει τα σχέδιά της κατά της Ουκρανίας. «Οι διαπραγματεύσεις μας και οι συνομιλίες μας με τους εταίρους μας είναι δίκαιες. Εάν η κατάσταση επιδεινωθεί, τότε πρέπει να επιβληθούν νέες κυρώσεις για να επιτευχθεί ειρήνη», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ουκρανός πρόεδρος.
Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, Ολεξίι Αρέστοβιτς, είπε ότι το Κίεβο δεν αναμένει συμφωνία όσο τα ρωσικά στρατεύματα προσπαθούν να προελάσουν περαιτέρω.
Σημειώνεται, πάντως, πως αναμένεται και ένας τέταρτος, ανεπίσημος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών, καθώς ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανακοίνωσε νωρίτερα ότι στις 10 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση με τους ΥΠΕΞ Ρωσίας και Ουκρανίας στο Φόρουμ Διπλωματίας στην Αττάλεια.
iefimerida.gr
Σχόλια Facebook