H EΡΤ για τη” Φωνή της Ελλάδας”
Το Γραφείο Τύπου της ΕΡΤ δημοσίευσε το ακόλουθο Δελτίο Τύπου αναφορικά με το ζήτημα της ¨Φωνή της Ελλάδος” και την “ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΒΡΑΧΕΩΝ ΚΥΜΑΤΩΝ“. θέμα που πρόσφατα απασχόλησε την αρθρογραφία της panhellenic Post, με αναδημοσίευση επιστολής που λάβαμε στο e- mail μας.
Σήμερα καταχωρούμε το Δελτίο της ΕΡΤ ΜΕ ΤΙΤΛΟ <<«Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ» – Μύθοι και πραγματικότητα>>, ώστε να έχουν οι αναγνώστες μας και τις δύο απόψεις.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΕΡΤ
«Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ»
ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Πιο δυνατά από ποτέ ακούγεται σήμερα «Η Φωνή της Ελλάδας», με το σήμα της να φτάνει σε όλο τον κόσμο και τους Έλληνες ομογενείς να ενημερώνονται από τις εκπομπές της με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Η φιλολογία που εμφανίζει τη «Φωνή της Ελλάδας» να κλείνει δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα και όσα σχετικά διακινούνται είναι απολύτως παραπειστικά και ανακριβή. Αυτό που συμβαίνει, άλλωστε, είναι το ακριβώς αντίθετο: «Η Φωνή της Ελλάδας» εκσυγχρονίζεται, ενισχύεται και ανανεώνεται.
«Η Φωνή της Ελλάδας» εκπέμπει σήμερα δορυφορικά στην Ευρώπη, στην Αφρική, στη Βόρεια Αμερική και στην Αυστραλία. Βρίσκεται ελεύθερη σε δύο δορυφόρους πάνω από την Ευρώπη (στον Hotbird -13° E και στον Hellas Sat 4 – 39° E) όπως και στην Αφρική (Hellas Sat 3 – 39°), με αποτέλεσμα να ακούγεται στο Λονδίνο, στο Γιοχάνεσμπουργκ, στην Οδησσό και στο Κέιπ Τάουν. Στην Αυστραλία και στη Ν. Ζηλανδία βρίσκεται στον δορυφόρο Intelsat19.
Συμπέρασμα, πρώτο: Ποτέ στο παρελθόν «Η Φωνή της Ελλάδας» δεν βρισκόταν σε τόσους δορυφόρους.
«Η Φωνή της Ελλάδας» μεταδίδεται καλωδιακά σε πολλά ευρωπαϊκά δίκτυα. Στη Γαλλία από τη Free, στην Ελβετία από τη Swisscom, στη Γερμανία από τη Deutsche Telekom.
Διαδικτυακά, επίσης, μεταδίδεται σε όλο τον κόσμο. Συμπεριλαμβάνεται στα πακέτα πολλών ευρωπαϊκών και παγκόσμιων ραδιοφωνικών πλατφορμών, όπως των Deezer, TuneIn, Radioline, Phonostar, My tuner και ακούγεται σε όλες τις χώρες όπου η πλατφόρμα Deezer έχει LiveRadio (ΗΠΑ, Βραζιλία, Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ισραήλ, Νότια Αφρική), ακόμα και στα αυτοκίνητα.
Συμπέρασμα δεύτερο: Ποτέ στο παρελθόν οι Έλληνες της διασποράς δεν είχαν αυτή τη δυνατότητα. Ποτέ δεν μπορούσαν να ακούν 24 ώρες live ελληνικό ραδιόφωνο στην Αμερική ή στη Βραζιλία.
«Η Φωνή της Ελλάδας» μαζί με την ERT World εντάχθηκαν πρόσφατα στην παγκόσμια πλατφόρμα της EON, NETTVPLUS και στο τέλος του μήνα θα τη βρίσκουν οι Έλληνες παντού στο κόσμο μαζί με την ERT World. Το ίδιο ισχύει για την πλατφόρμα ROKU.
Η ΕΡΤ τον επόμενο μήνα θα παρουσιάσει το ERTflix international, μια πλατφόρμα για τους Έλληνες ομογενείς όπου θα ενταχθεί η ERT World live και «Η Φωνή της Ελλάδας» live.
Τέλος του μήνα θα είναι έτοιμο, επίσης, το Application της «Φωνής της Ελλάδας», ώστε να μπορούν όλοι να τη βρουν στο Google Play και στο iTunes.
Η ΕΡΤ έχει υπογράψει συμφωνίες με παρόχους δορυφορικού Ίντερνετ σε ελληνόκτητα πλοία και το επόμενο διάστημα οι Έλληνες ναυτικοί θα ακούν τη «Φωνή της Ελλάδας» δωρεάν, οπουδήποτε βρίσκεται το πλοίο, από οποιαδήποτε συσκευή θέλουν, tablet, υπολογιστή, κινητό και όποτε τους εξυπηρετεί.
Συμπέρασμα τρίτο: Ποτέ στο παρελθόν τα εκατομμύρια των αποδήμων και των εργαζόμενων στο εξωτερικό, οι ναυτικοί μας και οι Έλληνες φοιτητές, δεν είχαν τόσες δυνατότητες άμεσης πρόσβασης στην ενημέρωση, στον πολιτισμό και στην ψυχαγωγία.
Η ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΒΡΑΧΕΩΝ ΚΥΜΑΤΩΝ
Ας δούμε και κάτι επιπλέον, για το οποίο, επίσης, ανθούν η άγνοια ή ακόμα και η παραπληροφόρηση.
Τα βραχέα τον προηγούμενο αιώνα αποτελούσαν αναγκαιότητα, καθώς δεν υπήρχαν άλλοι τρόποι να φτάσει «Η Φωνή της Ελλάδας» όπου υπήρχαν Έλληνες. Για παράδειγμα, οι Έλληνες μετανάστες στη Γερμανία προσπαθούσαν να ακούσουν στα ραδιόφωνα παγκόσμιας εμβέλειας το πρόγραμμα της «Φωνής», γιατί δεν είχαν άλλη επιλογή. Σήμερα, αντίθετα, δεν έχει νόημα να ψάχνουν τη συχνότητα της Φωνής στα παλιά ραδιόφωνα, καθώς ακούνε τα πάντα στο διαδίκτυο, έχουν πρόσβαση σε ιστοσελίδες, βλέπουν όλα τα ελληνικά κανάλια, υπάρχουν στα fm πολλά ελληνικά ραδιόφωνα, έχουν την Deutsche Welle με ελληνικό πρόγραμμα και μπορούν καθημερινά να ενημερώνονται και να ψυχαγωγούνται από την ERT World.
Με μια κουβέντα, δεν υπάρχει κανένας λόγος οι Έλληνες φοιτητές να ψάχνουν τα βραχέα, όταν έχουν τη δυνατότητα να ακούνε από το κινητό τη «Φωνή της Ελλάδας».
Τα περισσότερα κράτη της Ευρώπης, το ένα μετά το άλλο, από την αρχή του 2000 σταμάτησαν τη μετάδοση μέσω βραχέων και κατήργησαν τις εγκαταστάσεις, θεωρώντας την τεχνολογία παρωχημένη και οικονομικά ασύμφορη. Πιστεύουν ότι με την ψηφιακή και τη διαδικτυακή μετάδοση καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες τους. Οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν καταργήσει μέχρι σήμερα τα βραχέα είναι η Γερμανία, η Πορτογαλία, η Ελβετία, το Βέλγιο, η Δανία, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Κροατία, η Σερβία, το Κόσοβο, η Βουλγαρία. Το ίδιο έχει κάνουν η Ρωσία, ο Καναδάς και η Αυστραλία, που κρατούν μια ελάχιστη μετάδοση για τους αυτόχθονες που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές.
Συμπέρασμα τέταρτο: Η θέση ότι ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες έχουν διακόψει τη μετάδοση μέσω βραχέων είναι μύθος. Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.
ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΒΡΑΧΕΑ
Η Ελλάδα μεταδίδει από κεκτημένη ταχύτητα, πολλές ώρες και με μεγάλο κόστος, χωρίς κανείς να μπορεί να αποδείξει ότι η μετάδοση πιάνει τόπο. Οι μόνοι που έχουν επικοινωνήσει μαζί μας, οι οποίοι ακούν πραγματικά από τα βραχέα, είναι ορισμένοι χομπίστες ραδιολήπτες από διάφορες χώρες, που μας στέλνουν γράμματα και ζητούν κάρτες επιβεβαίωσης της ακρόασης.
Στην Αυστραλία δεν φτάνουμε με τα βραχέα. Υπάρχει η ERTWorld και «Η Φωνή της Ελλάδας» με πολλούς τρόπους και καλωδιακά και ιντερνετικά, έχει το SBS καλό ελληνικό ραδιοφωνικό τμήμα και αναμεταδίδει το SBS το κεντρικό μας τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων κάθε μέρα στις 10 π.μ.
Στην Αμερική και στον Καναδά μας ακούν ιντερνετικά και από καλωδιακές πλατφόρμες. Στην Ευρώπη είμαστε σε όλους τους δορυφόρους με την ERTWorld και τη «Φωνή της Ελλάδας», σε καλωδιακά δίκτυα και πλατφόρμες. Νότια Αφρική είμαστε δορυφορικά μέσω HellasSat και σε ψηφιακές πλατφόρμες, Το ίδιο και στη Βόρεια Αφρική. Στην Ουκρανία και στη Ρωσία μας ακούν διαδικτυακά και δεν φτάνουμε έτσι και αλλιώς με τα βραχέα σήμερα.
Αυτά είναι τα σημαντικότερα μέρη που ζει το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής ομογένειας και τα βραχέα φαίνεται ότι δεν τα χρειάζεται. Δεν είναι αυτοσκοπός να ακούν βραχέα, όταν υπάρχει ενημέρωση και ψυχαγωγία με άλλους τρόπους.
Οι Έλληνες Ομογενείς, που δεν είναι 14 εκατομμύρια, όπως λανθασμένα αναφέρουν οι ανακοινώσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων και αναπαράγουν οι ερωτήσεις των κομμάτων, γνωρίζουν πώς μπορούν να ακούσουν τη «Φωνή της Ελλάδας», επικοινωνούν και παρεμβαίνουν σ’ ένα ραδιόφωνο, που θέλει να είναι και η «Φωνή της Ελληνικής Ομογένειας, η δική τους Φωνή.
Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥΣ ΜΑΣ
Οι Έλληνες ναυτικοί, που είναι το σημαντικότερο ζήτημα, δεν καλύπτονται από τη σημερινή κατάσταση. Η κατεύθυνση μετάδοσης αφορά μόνο κάποια πλοία, που μπορεί να κινούνται στο συγκεκριμένο γεωγραφικό μήκος και πλάτος που μεταδίδουμε. Το ζητούμενο είναι να ακούν οι ναυτικοί όπου και να βρίσκεται το πλοίο και αυτή η δυνατότητα δεν υπήρχε ποτέ. Ακόμη και την εποχή που ήταν σε λειτουργία όλοι οι πομποί της Αυλίδας, η μετάδοση προς Αμερική, Αυστραλία, Αφρική διαρκούσε μόνο δυο ώρες την ημέρα.
Η δυνατότητα μέσω δορυφορικού Ίντερνετ υπάρχει και πρέπει να την εκμεταλλευτούμε. Ήρθαμε σε επαφή με εταιρείες που παρέχουν δορυφορικό Ίντερνετ στα πλοία και δοκιμάσαμε τρόπους να μεταφέρεται το πρόγραμμα της «Φωνής της Ελλάδας» στα ελληνόκτητα πλοία. Η εμπειρία με τις δοκιμές που έγιναν στα πλοία έδειξε ότι οι ναυτικοί ενθουσιάστηκαν, γιατί ένιωσαν ότι παρακολουθούν τις εξελίξεις, ενημερώνονται και ψυχαγωγούνται δωρεάν. Με τα βραχέα με μεγάλη δυσκολία πιάνουν ένα σήμα που χάνεται και ξαναβρίσκεται, σε ώρες που συχνά δεν μπορούν να ακούσουν.
Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε όλους τους ναυτικούς ότι εργαζόμαστε και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ακούν στα ελληνικά πλοία τη «Φωνή της Ελλάδας» παντού, όπου και να βρίσκονται, δωρεάν. Θέλουμε να ενημερώνονται, να ψυχαγωγούνται και να έχουν καθημερινή επαφή με την πατρίδα.
Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ «ΦΩΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ»
Μέλημα της ΕΡΤ είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες, ώστε οι Έλληνες του εξωτερικού να ακούν τη «Φωνή της Ελλάδας» και να βλέπουν την ERT World παντού. Χωρίς δογματισμούς και με αξιοποίηση των μεγάλων δυνατοτήτων που προσφέρουν οι σύγχρονες τεχνολογίες.
«Η Φωνή της Ελλάδας» είναι ένα ραδιόφωνο με ιστορία οκτώ δεκαετιών που ανανεώνεται, εκσυγχρονίζεται τεχνολογικά, ενισχύεται με ανθρώπινο δυναμικό, κρατάει την παράδοσή του και την πολυφωνική του προσωπικότητα και συνεχίζει να αποτελεί τη γέφυρα που ενώνει τους Έλληνες ομογενείς με την πατρίδα.
Το νέο πρόγραμμα της «Φωνής της Ελλάδας» εμπλουτίζεται με μια καθημερινή εκπομπή για την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού στην αγγλική γλώσσα με τίτλο «Greek Music express». Η εκπομπή απευθύνεται στους Έλληνες 3ης και 4ης γενιάς του εξωτερικού που δεν μιλούν καλά τη γλώσσα μας, καθώς και στους ξενόγλωσσους που αγαπούν την ελληνική μουσική. Ενισχύεται με καθημερινή ωριαία εκπομπή για τους Έλληνες ναυτικούς, με τίτλο «Καλές θάλασσες». Προστίθενται ομογενειακές εκπομπές, καθώς και με μια ωριαία εκπομπή «Οι Έλληνες της Αστόρια» με προφορικές μαρτυρίες των Ελλήνων της Αμερικής και τις ιστορίες εκπατρισμού τους.
Η ΕΡΤ θα συνεχίσει να απευθύνεται σε 7.000.000 απόδημους, στους Έλληνες φοιτητές του εξωτερικού, στους ναυτικούς, σε εκατοντάδες διπλωμάτες και υπαλλήλους στις Ελληνικές πρεσβείες με μία… Φωνή. Τη «Φωνή της Ελλάδας».
Κώστας Μαχαίρας
Διευθυντής Απόδημου Ελληνισμού/ ΕΡΤ
Σχόλια Facebook