H ελληνικής καταγωγής βουλευτής Fiona Martin εξηγεί γιατί πήγε ενάντια στην κυβερνητική γραμμή
Η ελληνικής καταγωγής ομοσπονδιακή βουλευτής των Φιλελεύθερων, Φιόνα Μπαρμπούτη–Μάρτιν. Φώτο: AAP/Bianca De Marchi
«Αυτό με προσδιορίζει ως άνθρωπο. Έχω αφιερώσει τη ζωή μου στην ψυχολογία των παιδιών και το να υποστηρίξω κάτι που πληγώνει αυτούς τους ευάλωτους ανθρώπους με τους οποίους πραγματικά έχω εργαστεί μαζί, απλά είναι ενάντια σε ό,τι υποστηρίζω».
Το παραπάνω δήλωσε σε συνέντευξή της στις The Age και The Sydney Morning Herald, η ελληνικής καταγωγής ομοσπονδιακή βουλευτής των Φιλελεύθερων, Φιόνα Μπαρμπούτη–Μάρτιν (Dr Fiona Barbouttis Martin), για τη στάση της στη Βουλή πρόσφατα, όταν ψήφισε υπέρ της αναθεώρησης του Sex Discrimination Act προκαλώντας καίριο «πλήγμα» στο νομοσχέδιο για την προστασία της πίστης από διακρίσεις (Religious Discrimination Bill).
Η ίδια κατέστη κεντρικό πρόσωπο της αυστραλιανής πολιτικής επικαιρότητας, μαζί με τους 4 ακόμη Φιλελεύθερους βουλευτές που είπαν «Ναι» στις αλλαγές του Sex Discrimination Act, υπερβαίνοντας την κυβερνητική γραμμή.
Η κα. Μπαρμπούτη–Μάρτιν, που εκλέγεται στη έδρα Reid της Νέας Νότιας Ουαλίας, όπως έγραψε ο «Νέος Κόσμος», είναι εγγονή Ελλήνων μεταναστών, γέννημα–θρέμμα της περιοχής εκλογής της, σπούδασε Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Σίδνεϊ, ενώ κατέχει διδακτορικό τίτλο στην Ψυχολογία Παίδων και είναι μητέρα τεσσάρων παιδιών. Με καταγωγή από την πλευρά του πατέρα της από το Καστελόριζο, είναι η 4η ομοσπονδιακή βουλευτής με καταγωγή από το εν λόγω νησί.
Οι προκάτοχοί της ήταν όλοι άνδρες. Πρόκειται για τον αείμνηστο γερουσιαστή Κουίνσλαντ, George Georgouras (Γιώργος Γεωργούρας), ο οποίος ήταν και ο πρώτος Ελληνοαυστραλός που κατέλαβε ομοσπονδιακό αξίωμα και υπηρέτησε από το 1968 έως το 1986, ο γερουσιαστής Νότιας Αυστραλίας της πάλαι ποτέ εποχής Hawke–Keating, υπουργός Μετανάστευσης Nick Bolkus (Νίκος Μπόλκας) ο οποίος υπηρέτησε από το 1981 έως το 2005, και ο Nickolas Dondas (Νίκος Δοντάς) που ήταν βουλευτής των Φιλελευθέρων στη Βόρεια Περιοχή (Northern Territory).
ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ
Στη Βουλή, πρόσφατα, συζητήθηκε το νέο νομοσχέδιο (το Religious Discrimination Act), αλλά και μία τροπολογία σε υπάρχοντα νόμο (Sex Discrimination Act). Ψηφίστηκαν «πακέτο», καθώς η «δράση» της κυβέρνησης για την προστασία της πίστης από διακρίσεις, έφερε «αντίδραση» -και εντός του Φιλελεύθερου Κόμματος- για την ενδυνάμωση της προστασίας από διακρίσεις των μαθητών και προσωπικού που ανήκουν στην LGBTQI κοινότητα.
Το Religious Discrimination Act πέρασε με διακομματική στήριξη, αλλά η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μέτρησε σημαντικές «απώλειες» όσον αφορά στις αλλαγές στο Sex Discrimination Act. Πέντε Φιλελεύθεροι βουλευτές (Bridget Archer, Trent Zimmerman, Katie Allen, Dave Sharma και Barbouttis Martin) στήριξαν, μαζί με τους Εργατικούς και εκπροσώπους μικρότερων κομμάτων, την αναθεώρηση της παραγράφου 38 (3) του Sex Discrimination Act που πρότεινε η ανεξάρτητη Rebekah Sharkie, για κατάργηση δικαιώματος εξαίρεσης διακρίσεων σε σχολεία, για θρησκευτικούς λόγους, έναντι παιδιών λόγω της σεξουαλικότητάς τους, αλλά και της ταυτότητας φύλου.
Η απόφασή της, ανέφερε η κα. Μπαρμπούτη–Μάρτιν σε The Age και The Sydney Morning Herald, καταστάλαξε σταδιακά κατά τη διάρκεια της 10ωρης συζήτησης στη Βουλή για το «πακέτο» των νομοθετημάτων, καθώς «πάλευε» μεταξύ της υποχρέωσής της προς το Κόμμα και την εμπειρία της, δύο δεκαετίες ως παιδοψυχολόγος.
Εντέλει στο μυαλό της είχαν προτεραιότητα τα παιδιά με τα οποία εργαζόταν στην κλινική της στο Σίδνεϊ και τα οποία έδιναν μάχη για τη σεξουαλικότητά τους και την ταυτότητα φύλου τους και ενήργησε για να υπερασπιστεί της αξίες της.
«Έχω εικόνες στο μυαλό μου των προσώπων των παιδιών διαφορετικού φύλου (gender diverse kids) …. που έρχονταν και κάθονταν στον καναπέ της κλινικής μου. Παιδιά που ήταν εξαιρετικά ευάλωτα, με κατάθλιψη, και παρουσίασαν αυτοκτονικό ιδεασμό», είπε.
«Πρόκειται για παιδιά για τα οποία είχα διενεργήσει εκτιμήσεις κινδύνου, για τα οποία είχα εκπονήσει σχέδια διαχείρισης της ψυχικής υγείας για την προστασία τους».
«Στο τέλος ήθελα μία εγγύηση ότι τα παιδιά μας πρόκειται να προστατευτούν και δε φαινόταν να υπάρχει καμία βεβαιότητα επί αυτού».
«Ολόψυχα υποστήριξα το Religious Discrimination Act επειδή υποστηρίζω την προστασία των ανθρώπων πίστης και πίστευα ότι το Reid ήθελε αυτό να κάνω».
«Το πρόβλημά μου ήταν πως σκέφτηκα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων του Reid δε θα ήθελαν ακούσια να υποστηρίξω τροπολογίες που δεν κάνουν αρκετά για να προστατεύσουν νέους, ευάλωτους Αυστραλούς που κινδυνεύουν να αυτοκτονήσουν».
Ερωτηθείσα αν έχει μετανιώσει για την απόφασή της να μην ψηφίσει με την «κυβερνητική γραμμή» απάντησε «Όχι, καθόλου».
Πηγή:neoskosmos.com
Σχόλια Facebook