Ουσιαστικές οι εισηγήσεις στην Γιορτή των Τριών Ιεραρχών και των Ελληνικών Γραμμάτων της Αρχιεπισκοπής Αμερικής

Η Γιορτή των Τριών Ιεραρχών και των Ελληνικών Γραμμάτων που διοργάνωσαν το απόγευμα του Σαββάτου 29 Ιανουαρίου 2022 το Ανώτατο Συμβούλιο Ελληνικής Παιδείας και το Γραφείο Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής εστίασε σε ουσιαστικά ζητήματα (και προβλήματα) που αφορούν την Ελληνική παιδεία στην Αμερική.

Η γιορτή, λόγω της πανδημίας έλαβε χώρα διαδικτυακά, μέσω της πλατφόρμας Zoom και παρείχε την δυνατότητα στους ακροατές από τις ΗΠΑ και τη γενέτειρα να παρακολουθήσουν μια εκδήλωση υψηλών προδιαγραφών που κατάφερε να καθηλώσει το ενδιαφέρον τους να τους δώσει το έναυσμα να συμμετάσχουν στον διάλογο που ακολούθησε με τους ομογενείς δημοσιογράφους και τον οποίο συντόνισε η εκδότρια του Παρατηρητή της Θράκης, Νατάσσα Βαφειάδου.

Ήταν η πρώτη φορά στη νεότερη ιστορία της ομογένειας που η γιορτή των Τριών Ιεραρχών εστιάστηκε στα ουσιαστικά ζητήματα που αφορούν την ελληνική παιδεία στην Αμερική, τον ρόλο των ημερήσιων και απογευματινών σχολείων, τα νέα αναλυτικά προγράμματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οργανωμένη ομογένεια.

Στιγμιότυπο από τον χαιρετισμό του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου στην Γιορτή των Γραμμάτων.

Καταλυτικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση έπαιξαν οι εισηγήσεις της Δρ. Ζωής Γαβριηλίδου για τα αναλυτικά προγράμματα και του Δρα Νίκου Αλεξίου με θέμα «Διασπορά – Γλώσσα – Παιδεία», οι οποίοι μαζί με τους άλλους εισηγητές απάντησαν και στις επίκαιρες ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Στην εκδήλωση παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμούς ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος και ο πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Αλέξανδρος Πολυχρονίδης, οι οποίοι εξέφρασαν την χαρά για την σύναψη Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Η Συμφωνία όπως ανέφερε ο Δρ. Πολυχρονίδης θα υπογραφεί στις 2 Μαρτίου κατά την διάρκεια της επισκέψεως του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και της αναγόρευσής του ως επιτίμου διδάκτορα.

Ο Αλέξανδρος Πολυχρονίδης και η Αθηνά Κρομμύδα.

Ο Αρχιεπίσκοπος κατά την διάρκεια του χαιρετισμού του εξέφρασε την ετοιμότητα της Αρχιεπισκοπής για συνέργειες και πρωτοβουλίες οι οποίες θα συμβάλλουν, όπως επεσήμανε, στην αναγέννηση της Ελληνικής Παιδείας στην Αμερική.

Ο διευθυντής του Γραφείου Παιδείας, Δρ. Αναστάσιος Κουλαρμάνης, καλωσόρισε τους εισηγητές και όλο το ακροατήριο και εστίασε την προσοχή του στη συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο για την εκπόνηση των νέων αναλυτικών προγραμμάτων και για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.

Η  πρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου Ελληνικής Παιδείας, κ. Αθηνά Κρομμύδα, η οποία ανέλαβε και τον συντονισμό του πρώτου μέρους της εκδήλωσης αναφέρθηκε στον ρόλο της Παιδείας – ως θείου δώρου – και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τους εισηγητές, καθώς επίσης και για τον «Παρατηρητή της Θράκης» ως χορηγού επικοινωνίας.

Ο διευθυντής του Γραφείου Παιδείας Δρ. Αναστάσιος Κουλαρμάνης.

Ο καθηγητής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός συντονιστής της έκδοσης Χρηστικού Λεξικού της Ακαδημίας Αθηνών, Χριστόφορος Χαραλαμπάκης ανέπτυξε το θέμα «Το νόημα της Διδασκαλίας των Τριών Ιεραρχών», ενώ ο καθηγητής Λαογραφίας και κοσμήτορας της Σχολής Κλασσικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δ.Π.Θ, Εμμανουήλ Βαρβούνης, ανέπτυξε την διάλεξη με θέμα «Το μήνυμα των Kλασσικών Γραμμάτων στον σύγχρονο κόσμο».

Και οι δύο ομιλητές απέσπασαν τα ευμενή σχόλια του ακροατηρίου διότι οι εισηγήσεις τους – αντί των τετριμμένων – ήταν πλούσιες σε νουθεσίες για την αξιοποίηση της αρχαίας γραμματείας και της διαχρονίας της ελληνικής γλώσσας.

Η εισήγηση του καθηγητή Κοινωνιολογίας του Κολεγίου του Κουίνς και ιδρυτή / διευθυντή του «Ελληνοαμερικανικού Κέντρου Έρευνας» (Hellenic American Project)  με θέμα «Διασπορά – Γλώσσα – Παιδεία» ηλέκτρισε το ακροατήριο διότι κατάφερε να θέσει τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων.

Στιγμιότυπο από την εισήγηση του Χριστόφοροθ Χαραλαμπάκη.

Αναφέρθηκε διεξοδικά στα δύο κύματα της μαζικής μετανάστευσης – το πρώτο στις αρχές του 20ού αιώνα και το δεύτερο μετά το 1974 και τόνισε ότι συνέβαλλε στην αλλαγή των δημογραφικών δεδομένων της ομογένειας των ΗΠΑ. Σήμερα εν έτη 2022, όπως ανέφερε ο ομιλητής οι γεννημένοι στην Αμερική υπερτερούν και μάλιστα αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την αποκατάσταση της ανισότητας και την εξισορρόπηση των προτεραιοτήτων.

Ο Δρ. Αλεξίου αναφέρθηκε στην Ελληνοαμερικανική Γραμματεία και εστίασε την προσοχή του στην λογοτεχνία των Ελλήνων της Αμερικής, η οποία έχει προ πολλού ξεπεράσει τον πρώτο αιώνα.

Ο ομιλητής πρότεινε την διδασκαλία της ιστορίας της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και την περίληψή της στα σχολικά εγχειρίδια.

Η καθηγήτρια Γλωσσολογίας και αντιπρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Ζωή Γαβριηλίδου παρουσίασε «Τα νέα Αναλυτικά Προγράμματα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής για τη Διδασκαλία της Ελληνικής ως Γλώσσας Πολιτισμικής Κληρονομιάς» και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους αποφάσισαν να εκπονήσουν τα εν λόγω προγράμματα και για τον τρόπο εφαρμογής τους.

Στιγμιότυπο από την εισήγηση του καθηγητή Εμμανουήλ Βαρβουνη.

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης συντόνισε η δημοσιογράφος Νατάσσα Βαφειάδου.

Οι ερωτήσεις των ομογενών δημοσιογράφων εστιάστηκαν στον ρόλο των ομογενών εκπαιδευτικών στην εκπόνηση των αναλυτικών προγραμμάτων, την ανάμιξη της Αρχιεπισκοπής στην ελληνική παιδεία, στην φθίνουσα πορεία της ελληνικής παιδείας, στις ανταμοιβές των εκπαιδευτικών, την ατροφική οργάνωση της ομογένειας, τον ρόλο των κοινοτήτων στην λειτουργία των σχολικών μονάδων και την αποκέντρωσή τους.

Οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων και οι απαντήσεις των εισηγητών μπορεί και πρέπει να αποτελέσουν την απαρχή ενός ευρύτερου διαλόγου για την ευαισθητοποίηση της ομογένειας για τα θέματα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στην Αμερική και την μετάβαση στην εποχή της διδασκαλίας της Ελληνικής Γλώσσας ως γλώσσα πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στιγμιότυπο από την ομιλία του Δρα Νικολάου Αλεξίου.
Η Δρ. Ζωή Γαβριηλίδου, ενώ παρουσιάζει τα νέα αναλυτικά προγράμματα.
Η εκδότρια Νατάσα Βαφειάδου, η οποία ανέλαβε τον συντονισμό του δεύτερου μέρους της γιορτής.

Πηγή:anamniseis.net