Μία πτυχή του όλου δράματος της φονικής Πανδημίας

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Για την πορεία της πανδημίας και τον αυξημένο αριθμό θανάτων από Covid-19 μιλούν οι ειδικοί. Και όσα λένε μόνο παρήγορα, δυστυχώς, δεν ακούγονται…

«Είμαστε στην τελευταία τραγική στροφή της πρώτης φάσης της πανδημίας στη χώρα μας», δήλωσε ο διδάκτωρ μοριακής βιολογίας, Γιάννης Πρασσάς.

Όπως σε άλλη στήλη του Panhellenic Post διαβάζουμε, οι αριθμοί νεκρών τρομάζουν!  Κοντά 23.190 συμπατριώτες μας στην Ελλάδα έχασαν τη ζωή τους από την αρχή της πανδημίας έως και σήμερα.

Πάλι οι ειδικοί θα μας εξηγήσουν γιατί χάνονται τόσες ανθρώπινες ζωές. Καθώς και το πόσο η τρίτη δόση είναι σημαντική (αλλά και οι δύο πρώτες δόσεις των εμβολίων που «σνομπάρουν» ακόμη πολλοί Έλληνες, δυστυχώς!) Μένουμε, έτσι,  πολύ πίσω σε αριθμό πλήρως εμβολιασμένων…

Αλλά, είπαμε. Αυτά θα μας τα πουν οι ειδικοί. Εμείς θέλουμε να επισημάνουμε, για μία ακόμη φορά,  ένα γεγονός που σχετίζεται –κατά την άποψή μας- με την εξάπλωση της πανδημίας, και που το υφίσταται ο Αθηναίος καθημερινά. Μία πτυχή του όλου προβλήματος.  Μία πτυχή που δεν πηγάζει από αθεμελίωτες προκαταλήψεις. Μήτε από θρησκόληπτες δοξασίες.  Ούτε από όποιας άλλης φύσεως (και …εμπνεύσεως)  «επιχειρηματολογία» των «αντιεμβολιαστών».

Αναφερόμαστε στο καθημερινό φαινόμενο να μην τηρείται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ) της πρωτεύουσας ΚΑΝΕΝΑ από τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί για την προστασία από τον Κορωνοϊό.

Στα ΜΜΜ υπάρχουν ειδικές σημάνσεις «Δεν κάθομαι εδώ». Ε, όταν δείτε, είτε σε τρένο, είτε σε λεωφορείο, είτε σε τρόλεϊ, να τηρείται το μέτρο αυτό, θα είσαστε μπροστά σε μία στις χίλιες εξαιρέσεις!

Επίσης, τα μεγάφωνα σε όσα ΜΜΜ υπάρχουν λένε: «Τηρούμε τις αποστάσεις». Τι τραγική ειρωνεία να το ακούς αυτό, όταν το μπράτσο του «συνεπιβάτη» σου σε ενοχλεί στην πλάτη σου!

Για μάσκες; Ε, με τα πολλά η πλειοψηφία αποφάσισε να φοράει. Κάποιοι, όμως,  επιμένουν να την φοράνε «κάτω από τη μύτη». Κάποιοι «κάτω από το σαγόνι». Και κάποιοι άλλοι, καθόλου! Είτε στα ΜΜΜ είτε στους δρόμους…

Περιττό να προσθέσουμε πως εάν τολμήσεις να κάνεις έστω και ευγενική «σύσταση» στους συνεπιβάτες σου –που δεν σου ζητούν ούτε καν την «άδεια» να κάτσουν δίπλα σου- θα εισπράξεις από περιφρονητικό βλέμμα μέχρι το ελληνοπρεπέστατο «αϊ παράτα μας»! Και, φυσικά, θα θρονιαστεί δίπλα ή απέναντί σου αδιαφορώντας για ταμπέλες, νόμους και ευπρέπεια… Σε κάποιες δε ακραίες περιπτώσεις ίσως εισπράξεις και λεκτικά …εύσημα!!!

Θα αποφύγουμε, ευπρεπώς, να χαρακτηρίσουμε το φέρσιμο αυτό των συνανθρώπων μας. Καθώς, όμως, κατά τους ειδικούς, «είμαστε στην τελευταία τραγική στροφή της πρώτης φάσης της πανδημίας στη χώρα μας», αναμένοντας, προφανώς,  περισσότερους θανάτους ας βγουν  να πουν σε τι ποσοστό ο παρατηρούμενος συνωστισμός και η μη συμμόρφωση με τις σχετικές πινακίδες στα ΜΜΜ συμβάλει στην περαιτέρω εξάπλωση του φονικού ιού.

Ας βγει το αρμόδιο Υπουργείο να πει –μιας και στη Βουλή συζητούν αυτές τις ώρες την (ουσιαστικά αχρείαστη)  πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ-  εάν επιτέλους θα πυκνώσουν και πότε τα δρομολόγια, αν θα φθάσουν ποτέ τα νέα λεωφορεία, εάν θα προσληφθούν νέοι οδηγοί κλπ.

Και ας βγει η Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής να εξηγήσει γιατί δεν γίνονται ούτε καν «δειγματοληπτικοί» έλεγχοι στα ΜΜΜ, και στους δρόμους, για την επιβολή των προβλεπομένων προστίμων!

Αλήθεια,  ποια πορεία πρέπει να λάβει η πανδημία και τι αριθμό επιπλέον θανάτων περιμένουμε να θρηνήσουμε για να κάνει το Κράτος σωτήρια αισθητή την παρουσία του;