Κορωνοϊός: Οι εκατόμβες νεκρών, η αποκλιμάκωση της πανδημίας και η αναθεώρηση των μέτρων
Ο καθηγητής Μηχανικής Περιβαλλοντικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, τόνισε χαρακτηριστικά ότι βρισκόμαστε στην «κόψη του ξυραφιού»
«Όνειρο απατηλό» η αποκλιμάκωση και όπως λένε οι ειδικοί αν δεν επιταχυνθεί ο εμβολιασμός – ο οποίος έχει πάρει αναβολή για μια βδομάδα λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίδα» – πτώση κρουσμάτων δεν θα δούμε ούτε τέλη Φεβρουαρίου. Υψηλοί συνεχίζουν να είναι οι δείκτες της πανδημίας στη χώρα, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία και προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα, σε ότι αφορά το σύστημα υγείας και την πίεση που υφίσταται τον τελευταίο καιρό, λόγω της έξαρσης της Όμικρον σε συνδυασμό με την Δέλτα. Ειδικότερα την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2021, ο ΕΟΔΥ, ανακοίνωσε 17.960 νέες μολύνσεις, 113 θανάτους και 6 διασωληνωμένους.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 518 (80.19%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 128 (19.81%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.993 ασθενείς.
Ο καθηγητής Μηχανικής Περιβαλλοντικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε ότι βρισκόμαστε στην «κόψη του ξυραφιού», καθώς οι μισές Περιφερειακές Ενότητες της χώρας είναι στην αρχή μιας πολύ μικρής αύξησης κρουσμάτων, αν και η Αττική και η Θεσσαλονίκη είναι ακόμα σε πτωτική πορεία.
«Όμως ο ρυθμός πτώσης μειώνεται συνεχώς και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στην κοινότητα, οι οποίοι μπορούν να μολυνθούν που σημαίνει ότι έχει μειωθεί ο ρυθμός εμβολιασμού με την τρίτη δόση», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Υπογράμμισε δε ότι αν δεν αυξηθεί αυτός ο ρυθμός, θα πέσουμε κάτω από τα 10.000 κρούσματα προς το τέλος Φεβρουαρίου. Μάλιστα, αυτό σε βάθος χρόνου, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022, σημαίνει και μεγαλύτερο αριθμό νεκρών από την Covid. «Είναι στο χέρι μας να αποφύγουμε 2.500 θανάτους παραπάνω από αυτούς που μπορούμε να έχουμε αν εμβολιαστούμε γρήγορα με την τρίτη δόση», επισήμανε.
Αλλαγή των μέτρων προτείνει ο Τζανάκης
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης ανέφερε ότι ο εμβολιασμός δεν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο με τη διασπορά της Όμικρον, καθώς έχει υπερφαλαγγίσει τα εμβόλια ως προς τη μόλυνση τονίζοντας ωστόσο διατηρούν την αποτελεσματικότητα ως προς την κρίσιμη νόσο και τον θάνατο.
«Το γενικό μοτίβο στις άλλες χώρες που είναι καλύτερα εμβολιασμένες από εμάς είναι ότι υπάρχει ένα rebound στα κρούσματα κι ελπίζω να μην το ζήσουμε εμείς αυτό», επισήμανε.
Μάλιστα, συμφώνησε με τον κ. Σαρηγιάννη ότι πρέπει να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός με την τρίτη δόση γιατί έστω και μικρό ποσοστό βοηθάει και ως προς τη μη μόλυνση, αλλά κυρίως στο να αποφευθούν διασωληνώσεις και θάνατοι.
Σε κάθε περίπτωση ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορούμε να έχουμε αυξημένους πανδημικούς δείκτες, αν δεν έχουμε κρούσματα» σημειώνοντας ότι είναι αισιόδοξο το γεγονός ότι εκδιώκεται η Δέλτα από την Όμικρον.
Σε ό,τι αφορά στο άτυπο «lockdown» που επιβλήθηκε λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας, υπογράμμισαν και οι δύο ότι θα βοηθήσει ιδιαίτερα, καθώς υπάρχει περιορισμός της κινητικότητας τόσο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς όσο και στα σχολεία.
Ως προς την άρση των μέτρων, ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε ότι κάποια, όπως η τηλεργασία θα πρέπει να διατηρηθούν, ενώ ο κ. Τζανάκης τάχθηκε υπέρ της αλλαγής των μέτρων, όπως η επαναφορά της μουσικής στην εστίαση και των θεατών στα γήπεδα, αλλά με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. «Πρέπει να δώσουμε βαθμούς ελευθερίας στην κοινωνία», κατέληξε.
ΠΟΥ: Κανένας λόγος εφησυχασμού
Ειδικοί του ΠΟΥ προειδοποιούν ότι η ενθαρρυντική σημερινή κατάσταση δεν είναι λόγος εφησυχασμού, καθώς η εμφάνιση νέων, ακόμα πιο μεταδοτικών παραλλαγών πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Περίοδος ησυχίας
«Αναμένουμε μια περίοδο ησυχίας πριν επιστρέψει ο κορωνοϊός γύρω στα τέλη του έτους, χωρίς όμως να είναι απαραίτητο ότι θα επιστρέψει και η πανδημία» δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη ο Χανς Κλούγκε, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη.
Ακόμα και ειδικοί που ζητούσαν αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα σε προηγούμενες φάσεις της πανδημίας δηλώνουν πλέον αισιόδοξοι για την πορεία της, σχολιάζει ο δικτυακός τόπος του Science. «Έχουμε φτάσει σε σημείο καμπής» είπε η Ντέβι Σριντάρ, ειδικός σε θέματα παγκόσμιας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και γνωστή επικρίτρια των παλαιότερων πολιτικών της βρετανικής κυβέρνησης.
Οι επιπτώσεις της Όμικρον διαφέρουν σημαντικά από χώρα σε χώρα, ωστόσο η κατάσταση δείχνει ενθαρρυντική στη Νότια Αφρική, τη χώρα όπου ανακαλύφθηκε η νέα παραλλαγή. Σύμφωνα με τον Σάμπιρ Μπάντι του Πανεπιστημίου του Βιτβάτερσραντ στο Γιοχάνεσμπουργκ, η Όμικρον αντιστοιχεί το πολύ στο 5% των θανάτων από Covid-19 στη χώρα, συγκριτικά με περίπου 50% στην περίπτωση της Δέλτα.
Πρόσφατη έρευνα του Μπάντι έδειξε ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού φέρει αντισώματα κατά του SARS-CoV-2, κάτι που θα λειτουργήσει ως φρένο στην εξέλιξη της πανδημίας. «Πιθανότατα θα υπάρξουν επόμενα κύματα, είναι όμως εξαιρετικά απίθανο να οδηγήσουν σε υψηλότερο ρυθμό θανάτων ή νοσηλειών σε σχέση με αυτά που καταγράφηκαν στο κύμα της Όμικρον» δήλωσε στο Science ο ερευνητής.
Παρόλα αυτά, η κατάσταση μπορεί να ανατραπεί στην περίπτωση που εμφανιστούν νέες παραλλαγές του ιού που δεν καλύπτονται από την ανοσία που προσφέρει η Όμικρον ή ο εμβολιασμός.
Η επόμενη παραλλαγή θα είναι πιο μεταδοτική
Κανείς βέβαια δεν γνωρίζει ποια πορεία θα ακολουθήσει η φυσική εξέλιξη του πανδημικού κορωνοϊού, πιθανότατα όμως το επόμενο στέλεχος που θα μας απασχολήσει θα είναι πιο μεταδοτικό από την Όμικρον.
«Η επόμενη παραλλαγή ανησυχίας θα είναι καλύτερα προσαρμοσμένη, και με αυτό εννοούμε ότι θα είναι πιο μεταδοτική» δήλωσε η δρ Μαρία βαν Κερκόβε, τεχνική επικεφαλής του ΠΟΥ για τον Covid.
Ο λόγος είναι ότι, για να μπορέσει μια νέα παραλλαγή να εξαπλωθεί, «θα πρέπει να ξεπεράσει τις παραλλαγές που ήδη κυκλοφορούν» εξήγησε.
Πηγή:newpost.gr
Σχόλια Facebook