Στο… μικροσκόπιο των θεσμών ο νέος ΕΝΦΙΑ- «Κόφτες» και εκπτώσεις Πηγή: Reporter.gr
Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου επιδιώκει το οικονομικό επιτελείο να ξεκινήσει την κοινοβουλευτική διαδικασία στη Βουλή για το σχετικό νομοσχέδιο για τη νέα δομή του ΕΝΦΙΑ ώστε να δρομολογηθεί στη συνέχεια, το συντομότερο, η διαδικασία των πληρωμών. Βέβαια μένει να φανεί εάν θα καταστεί δυνατή η καταβολή της πρώτης δόσης από τις 10 το Μάρτιο, όπως είναι η σχετική πρόθεση ή θα πάει για τον Απρίλιο.
Ήδη οι επιμέρους ρυθμίσεις και η νέα αρχιτεκτονική που έχει διαμορφώσει το οικονομικό επιτελείο συζητούνται σε τεχνικό επίπεδο με τους θεσμούς, ενώ αναμένεται αύριο να γίνει με τους επικεφαλής των κλιμακίων των δανειστών μια συνολική επισκόπηση.
Η μείωση
Όπως ανέφερε, μιλώντας στην πρωινή ζώνη του Open tv, χτες, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας «αυτό που έχουμε πει και θα ισχύσει είναι ότι οι περισσότεροι θα πληρώσουν λιγότερο φόρο». Σε απόλυτους αριθμούς η συνολική μείωση θα φτάνει τα 60 εκατομμύρια ευρώ ή μεσοσταθικά περίπου 3,5%. Βέβαια, παραμένει η δέσμευση για 30% συνολική ελάφρυνση. Δηλαδή εναπομένει και μια επόμενη μείωση 4% για να υλοποιηθεί η προεκλογική δέσμευση για «κούρεμα» στο φόρο ακινήτων στο 30%.
Ουσιαστικά έτσι το οικονομικό επιτελείο στοχεύει, κατά το δυνατό, να ισοσταθμίσει τις νέες και αυξημένες, αντικειμενικές αξίες, που ισχύουν από την αρχή του χρόνου στις περισσότερες περιοχές της χώρας.
Πάντως το μεγάλο θέμα είναι η αποφυγή υπέρμετρων επιβαρύνσεων για πολλούς ιδιοκτήτες. «Επιδιώκουμε το ταχύτερο δυνατό να ολοκληρώσουμε την άσκηση» σημείωσε χτες ο κ. Σταϊκούρας και τόνισε ότι η κυβέρνηση σταθμίζοντας συνολικά τα φορολογικά έσοδα και τη δημοσιονομική εικόνα προσπαθεί να λύσει την «εξίσωση. «Όλα εξαρτώνται από το δημοσιονομικό χώρο» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών δίνοντας παράλληλα κάποια σημεία της νέας «αρχιτεκτονικής».
Συμπληρωματικός φόρος
«Έχουμε εντάξει τις αντικειμενικές στην άσκησή μας, έχουμε βάλει τις νέες, κι έχουμε ενσωματώσει τον συμπληρωματικό φόρο στον βασικό. Ουσιαστικά αφορά, περίπου 330.000 ιδιοκτήτες. Δε σημαίνει, όμως, ότι καταργείται» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας. Ουσιαστικά, πρόθεση του οικονομικού επιτελείου είναι ο συμπληρωματικός φόρος να επιβάλλεται ξεχωριστά και όχι εάν το σύνολο της περιουσίας υπερβαίνει τα θεσμοθετημένα όρια. Ήδη, η ομάδα εργασίας δουλεύει πάνω σε πολλά μοντέλα και κλίμακες και μένει να φανεί θα υπάρχουν τελικά αλλαγές σε ότι αφορά τον συμπληρωματικό φόρο για τις επιχειρήσεις. Να σημειωθεί ότι η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου και η ενσωμάτωσή του στον κύριο φόρο φαίνεται να κλειδώνει για τα φυσικά πρόσωπα.
Οι «κόφτες»
«Θέλουμε να δούμε πού βρίσκονται αυτοί που θα πληρώσουν περισσότερο. Υπάρχουν περιοχές όπως πχ Αστυπάλαια που έχουν 5πλασιαστεί οι τιμές ζώνης. Εκεί θέλει προσοχή και το συζητάμε με τους θεσμούς. Η όποια αύξηση θα πρέπει να είναι ρεαλιστική» ανέφερε επίσης χτες ο κ. Σταϊκούρας παραπέμποντας σε περιορισμό των αυξήσεων εκεί που υπάρχουν μεγάλες αναπροσαρμογές στις αντικειμενικές αξίες. Ειδική, δε, μέριμνα αναμένεται να υπάρξει για όσους κατέχουν μικρή και μεσαία περιουσία. Σημειώνεται ότι με βάση την ισχύουσα κλίμακα, για Τιμή Ζώνης (ΤΖ) έως 550 ευρώ ο ΕΝΦΙΑ είναι 2 ευρώ/τ.μ., για ΤΖ 551 έως 750 ευρώ ο ΕΝΦΙΑ είναι 2,8 ευρώ/τ.μ., για ΤΖ από 751 έως 1.050 ευρώ είναι 2,9 ευρώ/τ.μ., για ΤΖ από 1.051 έως 2.000 ευρώ είναι 3,7 ευρώ, για ΤΖ από 2.001 έως 2.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο είναι 6 ευρώ, ενώ για υψηλότερες τιμές ζώνης ο ΕΝΦΙΑ ανά τ.μ. φθάνει και τα 13 ευρώ. Ο φόρος θα υπολογιστεί με βάση την αξία της ακίνητης περιουσίας που έχει στην κατοχή του κάθε φορολογούμενος την 1η Ιανουαρίου 2022. Για κάθε ακίνητο ο φόρος υπολογίζεται χωριστά.
Συντελεστές – εκπτώσεις
Επίσης σε σχέση με τους συντελεστές στόχος, με βάση τις πληροφορίες από το Υπουργείο Οικονομικών, είναι να αποκτήσουν μια πιο πυκνή κλιμάκωση αλλά και μια καλύτερη αντιπροσωπευτικότητα ώστε να αρθούν αδικίες π.χ. σε σχέση με τους δείκτες παλαιότητας που επηρεάζουν το τελικό ύψος του ΕΝΦΙΑ.
Παράλληλα, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα στο νέο φόρο θα ενσωματωθούν και οι εκπτώσεις που ισχύουν σήμερα, με ενδεχόμενες αναπροσαρμογές στα περιουσιακά όρια ώστε να «κουμπώνουν» και στις νέες αντικειμενικές αξίες. Δηλαδή σχεδιάζεται αύξηση σε συντελεστές ή όρια ώστε τα νέα δεδομένα να μηδενίσουν τις επιβαρύνσεις που θα προκύψουν από τις αυξήσεις στις τιμές ζώνης για τη μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία. Να σημειωθεί ότι τώρα ισχύουν μειώσεις 10% – 30% στον ΕΝΦΙΑ ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας τους.
Πηγή: Reporter.gr
Σχόλια Facebook