Διατηρητέο κρίθηκε το αρχαιοελληνικής αρχιτεκτονικής θέατρο στο Fairfield
Jim Claven, Kat Theophanous, Helen Madden και Βασίλης Παπαστεργιάδης στο Fairfield Amphitheatre. Φώτο: Κ. Ντεβές
Χάρη στην άμεση, μεθοδική και αποτελεσματική κινητοποίηση του Melbourne Stork Theatre, της ομογένειας και φορέων της, το Αμφιθέατρο του Fairfield κρίθηκε διατηρητέο από το Heritage Council της Βικτώριας. Η απόφαση που εκδόθηκε στις 18 Ιανουαρίου χαρακτηρίζει τις εγκαταστάσεις του Fairfield Park Amphitheatre Complex ως μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Πολιτείας και κρίνεται ιστορικό- διατηρητέο όλο το σύμπλεγμα του Αμφιθεάτρου.
Ο Δήμος Yarra City, με παλαιότερη πρόταση του Heritage Victoria, σκόπευε να αναδιαμορφώσει και να παραχωρήσει τα καμαρίνια του αμφιθεάτρου στην κωπηλατική λέσχη. Ο χώρος που βρίσκονται τα καμαρίνια, γνωστός και ως Pavilion, μαζί με το χώρο του ταμείου αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του συμπλέγματος του αμφιθεάτρου. Το αμφιθέατρο που χτίστηκε τη δεκαετία του ’80, με συμβολή της ελληνικής παροικίας, έχει χωρητικότητα 350 ατόμων και έχει φιλοξενήσει στο παρελθόν σπουδαίες παραστάσεις αρχαίων ελληνικών έργων.
Τα καλά νέα δέχτηκαν με χαρά το Stork Theatre, η ελληνική ομογένεια και οι καλλιτεχνικοί κύκλοι της Μελβούρνης. Η ιστορία του αμφιθεάτρου συνδέεται άρρηκτα με το Stork Theatre, καθώς η ιδέα για την δημιουργία του ανήκει στην κα Helen Madden. Η κα Madden οραματίστηκε τη διοργάνωση ενός υπαίθριου δίγλωσσου θερινού φεστιβάλ θεάτρου και έτσι γεννήθηκε το Epidavros Summer Festival το 1982. Για την υλοποίησή του συνεργάστηκε με φορείς του δημαρχείου του Northcote City Council καθώς και με Έλληνες της περιοχής. Οι όχθες του ποταμού Yarra έμοιαζαν ιδανική τοποθεσία για να φιλοξενήσουν το φεστιβάλ στην περιοχή του Fairfield.
Η απόφαση του Heritage Council Victoria αναγνωρίζει τη συμβολή του Αμφιθεάτρου ως «μέσο έκφρασης της ενότητας της ελληνικής παροικίας και του πολυπολιτισμού» και την αναγνώριση της συνεισφοράς των Ελληνοαυστραλών στην πολιτισμική ανάπτυξη της Βικτώριας όπως προκύπτει από το «συμβολισμό, σχεδιασμό, προγραμματισμό του Αμφιθεάτρου και την πολιτισμική επιρροή της παροικίας». Αυτή η αναγνώριση αποτελεί ένα παράδειγμα αποδοχής των μεταναστευτικών κοινοτήτων από την ευρύτερη αυστραλιανή κοινωνία και δείχνει πως μπορούν με αυτοπεποίθηση να διατηρούν την ταυτότητά τους και πολιτιστική κληρονομιά στη Βικτώρια.
Στην εκστρατεία για την προστασία του Αμφιθεάτρου συμμετείχαν φορείς της ελληνικής παροικίας της Μελβούρνης συμπεριλαμβανομένων πολιτικών, κοινοτικών οργανισμών και ανεξάρτητων πολιτών. Μεταξύ αυτών ήταν οι ομογενείς βουλευτές Kat Theophanous και Lee Tarlamis, μαθητές σχολείων, εκπρόσωποι των Ελλήνων φοιτητών NUGAS, η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτώριας. Ο Νέος Κόσμος υπήρξε επίσης ένθερμος υποστηρικτής της εκστρατείας από το ξεκίνημά της.
Η βουλευτής Kat Theophanous δήλωσε τη χαρά της για την απόφαση καθώς εργαζόταν εδώ και καιρό για αυτό το θέμα. Πέρα από τη σημαντική του εικαστική αξία τόνισε πως το Αμφιθέατρο είναι αντιπροσωπευτικό στοιχείο του πολυπολιτισμού της Μελβούρνης και μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της ελληνικής παροικίας. Η βουλευτής ελπίζει ότι το δημοτικό συμβούλιο θα συνεχίσει να υποστηρίζει την ανάπτυξη του χώρου μακροπρόθεσμα. Ο βουλευτής Lee Tarlamis, που επίσης συμμετείχε στην εκστρατεία, καλωσόρισε την απόφαση και συνεχάρη την Helen Madden και το Stork Theatre για τις προσπάθειες διάσωσης του Αμφιθεάτρου.
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας, Βασίλης Παπαστεργιάδης, καλωσόρισε και εκείνος την απόφαση εκ μέρους της ευρύτερης ελληνικής παροικίας και δεσμεύτηκε να συνεργαστεί με το Stork Theatre, ομογενειακούς οργανισμούς, αλλά και αυστραλιανούς κρατικούς φορείς για την περαιτέρω αξιοποίηση του χώρου. «Η Ελληνική Κοινότητα έχει μακρά παράδοση στην στήριξη πολιτιστικών δράσεων και φυσικά συμμετείχε στην εκστρατεία υποστήριξης και διατήρησης του Αμφιθεάτρου. Πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία καθώς το Αμφιθέατρο μπορεί να γίνει το κέντρο του θεάτρου, με παραστάσεις και δράσεις του Stork Theatre στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αντίποδες, σχολικές και φοιτητικές παραστάσεις που θα προωθούν την αξία του ελληνικού πολιτισμού στην Αυστραλία» είπε ο κ. Παπαστεργιάδης.
Η κα Helen Madden εκ μέρους του Stork Theatre δήλωσε πως η απόφαση έγινε δεκτή με μεγάλη ανακούφιση από όλους όσους αγαπούν αυτό το Αμφιθέατρο. «Όπως είχαμε τονίσει στο Heritage Council Victoria είναι το μοναδικό υπαίθριο θέατρο με αρχαιοελληνικά χαρακτηριστικά και διαθέτει εξαιρετική ακουστική. Η πρόκληση τώρα θα είναι να εξασφαλίσουμε το μέλλον του ως μόνιμη θεατρική στέγη. Ανυπομονώ να συνεργαστώ με την ελληνική παροικία και τους φορείς της ώστε να ζωντανέψουμε αυτό το όραμα» ανέφερε.
Αντίγραφα της απόφασης του the Heritage Council Decision μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Νέου Κόσμου.
Ο Jim Claven είναι ιστορικός και συγγραφέας. Είχε επιμεληθεί στο παρελθόν τις αναγνώσεις της Ιλιάδας και Οδύσσειας του Ομήρου για τις παραστάσεις του Stork Theatre και υπήρξε θερμός υποστηρικτής της εκστρατείας για τη διατήρηση του Αμφιθεάτρου – Fairfield Amphitheatre campaign. Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί του στο jimclaven@yahoo.com.au
Πηγή:neoskosmos.com
Σχόλια Facebook