Κλιμακώνουν τις προκλήσεις με drones οι Τούρκοι στο Αιγαίο

Μπρος σε μία νέου τύπου απειλή βρίσκεται η αεράμυνα της χώρας.

Οι συνεχείς υπερπτήσεις με Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη (UAV – Drone) από την Τουρκία, πάνω από ελληνικό έδαφος έχουν ξεπεράσει από την αρχή του χρόνου κάθε προηγούμενο, σηματοδοτώντας μία νέου τύπου – εξελισσόμενη απειλή.

Μόνο χθες, 1 τουρκικό Drone κατέγραψε 25 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου, τη στιγμή που 10 μαχητικά F-16 πραγματοποιούσαν 3 παραβιάσεις.

Γι’ ακόμη μία ημέρα, η 4η από τη αρχή του χρόνου, στο στόχαστρο των Τούρκων μπήκε η νήσος Κονδελιούσσα, που βρίσκεται δυτικά της Νισύρου. Την Δευτέρα το κοντέρ έγραψε ακόμη μία υπερπτήση σε υψόμετρο 19.000 ποδών.

Το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκαν και πάλι υπερπτήσεις από ένα Drone στις 9.52, 9.53 και 9.55 στα 19.000 πόδια.

Και δεν είναι μόνο αυτές. Ήταν στις 3 Ιανουαρίου όταν η Τουρκία εγκαινίασε μία νέα πρακτική προκλήσεων στο Αιγαίο. Ένα Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος πέταξε για πρώτη φορά πάνω από το νησί Κανδελιούσσα, σε υψόμετρο 19.000 ποδών.

 

Το ίδιο επαναλήφθηκε στις 14 Ιανουαρίου το απόγευμα. Πάλι ένα τουρκικό Drone πέταξε πάνω από την Κανδελιούσσα σε υψόμετρο 19.000 ποδών. Η υπερπτήση έγινε στις 17.51.

Οι νέες παραβιάσεις, πλέον, δείχνουν ξεκάθαρα πλέον ότι βρισκόμαστε μπρος σε μια νέου τύπου απειλή από την Τουρκία, η οποία φαίνεται ότι έχει προετοιμαστεί για ανάληψη δράσης σε περίπτωση δυναμικής ελληνικής αντίδρασης.

Τι θα πράξει η Ελλάδα; Σαφώς, όπως μας εξηγούσε γνώστης τέτοιων θεμάτων, σχέδια προθέσεις ή ετοιμασίες δεν ανακοινώνονται δημόσια, ούτε γράφονται. Σχέδια υπάρχουν, όπως και εναλλακτικές. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση – όπως ισχύει τα τελευταία χρόνια – η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία τηρούν αμφότερες στάση επαγρύπνησης, με συνεχείς συσκέψεις και την «ψυχραιμία» να διέπει κάθε τελική πράξη.

Άλλωστε, δεν είναι η Ελλάδα αυτή που επιχειρεί να στήσει τεχνητές παγίδες έντασης στο Αιγαίο αλλά η Τουρκία, η οποία εκτός του ότι έχει χάσει σε πολλά επίπεδα την ψυχραιμία της, δείχνει να αποζητά με φθηνά μέσα – ελέω οικονομικής κρίσης – για την δημιουργία έντασης.

Πηγή:enikos.gr