Προς “ολικό φιάσκο” βαδίζει ο νόμος για την ψήφο από το εξωτερικό; Μέρος Ι
ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Για «ολικό φιάσκο» μιλούν ορισμένοι ομογενείς που γνωρίζουν την ισχνή ανταπόκριση των Αποδήμων Ελλήνων Ψηφοφόρων στην πρόσκληση της κυβέρνηση να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού.
Γεγονός είναι πως παρά την μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης που προβάλλεται σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα του εξωτερικού και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προς τους αναμενόμενους –κατά τους υπολογισμούς του Υπουργείου Εσωτερικών 600.000- ψηφοφόρους του εξωτερικού, μόνον 1500, κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες- έχουν εκδηλώσει μέχρι στιγμής ενδιαφέρον, αν και η σχετική καμπάνια ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2021. Από τους 1500 έχουν εγκριθεί οι περίπου 600 αιτήσεις.
Βέβαια, ακριβείς αριθμοί δεν υπάρχουν ούτε είναι εύκολο να συλλεχθούν από κάθε Ελληνικό προξενικό κατάστημα του εξωτερικού. Ωστόσο, αυτό που είναι ορατό «δια γυμνού οφθαλμού» είναι η αδιαφορία της μεγάλης πλειοψηφίας των Αποδήμων Ελλήνων Ψηφοφόρων να ενημερωθούν και να προστρέξουν…
Μάλιστα η αδιαφορία είναι …ορατή μέχρι και τη Σουηδία από όπου ο επίτιμος βουλευτής Σωτήρης Δελής μας γράφει: « Βλέπω ότι ο νόμος που ρυθμίζει τα δικαιώματα της ψήφου των ομογενών βαδίζει σε ολικό φιάσκο. Θετικό το ότι οι Ομογενείς δείχνουν την πλάτη τους στο αθηνοκρατούμενο κατασκεύασμα»…
Αιτία της στάσης αδιαφορίας των ομογενών οι Προϋποθέσεις και οι αποκλεισμοί που θέτει ο Νόμος 4648/19 και που εφαρμοζόμενοι αποκλείουν τουλάχιστον ποσοστό 70% των ψηφοφόρων του εξωτερικού, που εάν θέλουν αυτοί να ασκήσουν το συνταγματικό τους Δικαίωμα θα πρέπει:
- Να ζητήσουν και να λάβουν (με ποια δικαιολογία;) άδεια από την εργασία τους.
- Να πληρώσουν ένα σημαντικό ποσόν για να ταξιδέψουν στην Ελλάδα.
- Να καταβάλουν και άλλα έξοδα προκειμένου επί ελληνικού εδάφους να ταξιδέψουν στις εκλογικές τους περιφέρειες για να ψηφήσουν.
Και όλα αυτά, όταν οι υπόλοιποι ψηφοφόροι θα μπορούν να ψηφίζουν ανέξοδα από το «διπλανό» Προξενείο της περιοχής τους…
Χώρια που οι προϋποθέσεις –ταξίδια στην Ελλάδα, υποβολή φορολογικών δηλώσεων και οι χρονικοί αποκλεισμοί (μη προβλεπόμενα όλα αυτά από το ισχύον Σύνταγμα!) αποστερούν την διευκόλυνση της εκ του μακρόθεν ψήφου ακριβώς σ΄ αυτούς τους απόδημους που ως εκ της «υπερούσιας λατρείας» που νιώθουν για την πατρίδα που τους πέταξε στο δρόμο για τη δική τους Ιθάκη, και δεν την ξέχασαν, και ενδιαφέρονται ακόμα γι αυτήν –και ας πέρασαν πενήντα και σαράντα και τριάντα χρόνια.
– Δεν ξέχασαν τη Γλώσσα τους, δεν λησμόνησαν τις οικογένειές τους και τις οικονομικές ανάγκες τους τα πέτρινα χρόνια.
-Δεν αρνήθηκαν να συμβάλουν για την καμπάνα της Εκκλησίας του χωριού, για το Νοσοκομείο της πόλης για το φαί των αστέγων!!!
-Αλλά και την ίδια την πατρίδα την έχουν πολλαπλώς και ποικιλοτρόπως ΣΥΝΔΡΑΜΕΙ διαχρονικά` σε κάθε δύσκολη περίσταση του αντιμετώπισε, Την βόηθησαν και την βοηθούν υλικά, ηθικά, και πολιτικά!!!
Γι αυτούς λένε κάποια κόμματα πως «είναι αποξενωμένοι από την πατρίδα»! Ντροπή τους! Να το λένε μέσα στη Βουλή της Ελεύθερης (ΚΑΙ από τους ΕΞΩ ΕΛΛΗΝΕΣ) Ελλάδας!
Ας μην το παιδεύουμε περισσότερο. Είναι ηλίου φαεινότερο πως τα κόμματα που θέτουν προϋποθέσεις κλπ. ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ την ψήφο των Αποδήμων Ελλήνων Ψηφοφόρων. Αυτή είναι η αιτία. Η πολιτική τους υστεροβουλία.
Γι αυτό δεν έχουμε αποκτήσει Υπουργείο Απόδημου Ελληνισμού.
Γι αυτό δεν ανασυστήνουνε το ΣΑΕ.
Γι αυτό χρονοτριβούν σε κάθε τι που αφορά τον Απόδημο Ελληνισμό.
Θα χρειασθεί , όμως, να συνεχίσουμε, αύριο…
Εξαιρετικό άρθρο ! Συγχαρητήρια κυριε Μαλασπινα ! Χρόνια σας πολλά κ καλή Χρονιά!
Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.
Χρήστος Μαλασπίνας