Ταμείο ανάκαμψης: Έως την Τετάρτη το ελληνικό αίτημα για καταβολή της πρώτης δόσης 4,1 δισ. ευρώ
Σήμερα ή αύριο, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Θόδωρου Σκυλακάκη, η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει στην Κομισιόν το αίτημα για καταβολή της πρώτης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 4,1 δισ. ευρώ (1,97 δισ. ευρώ από το σκέλος των επιδοτήσεων και 1,21 δισ. ευρώ από το σκέλος των δανείων). Το τελευταίο βήμα πριν την κατάθεση του ελληνικού αιτήματος έγινε λίγο πριν τα Χριστούγεννα, με την υπογραφή της επιχειρησιακής συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ελληνικής κυβέρνησης.
Η συμφωνία φέρει την υπογραφή του Ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομικών κ. Πάολο Τζεντιλόνι και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Θόδωρου Σκυλακάκη. Μέχρι σήμερα σχετικά αιτήματα έχουν υποβληθεί από την Γαλλία και την Ισπανία, με τη δεύτερη μάλιστα να λαμβάνει χθες την πρώτη δόση ύψους 10 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η συμφωνία καθορίζει λεπτομερώς τα βήματα παρακολούθησης και υλοποίησης των δράσεων, μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων που περιλαμβάνονται στο ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0». Εξειδικεύει τις ρυθμίσεις και τα χρονοδιαγράμματα, τους δείκτες εκπλήρωσης των προβλεπόμενων οροσήμων και στόχων, τις ρυθμίσεις για την παροχή πλήρους πρόσβασης της Επιτροπής στα σχετικά δεδομένα τεκμηρίωσης. και, κατά περίπτωση, τα πρόσθετα ορόσημα και στόχους που σχετίζονται με την πληρωμή του δανείου.
Η συμφωνία προβλέπει ότι τέσσερις φορές το χρόνο, εντός συγκεκριμένων προθεσμιών, η Ελλάδα θα στέλνει έκθεση προόδου. Οι ημερομηνίες αυτές είναι η 28η Φεβρουαρίου, η 30η Απριλίου, η 15η Οκτωβρίου και η 31η Αυγούστου, ελέγχοντας κάθε φορά διαφορετικούς ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους του προγράμματος. Επίσης, τέσσερις φορές εντός του έτους θα διεξάγονται διαβουλεύσεις με τις Βρυξέλλες για την πρόοδο που καταγράφεται στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων.
Παράλληλα, ορίζεται ότι συντονιστής του ελληνικού σχεδίου ορίζεται η Ειδική Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι επαφές με την Κομισιόν θα γίνονται ανά τρίμηνο προκειμένου να καταγράφεται η πρόοδος που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή του «Ελλάδα 2.0». Οι συναντήσεις μπορούν να πραγματοποιούνται είτε δια ζώσης (σε Αθήνα ή Βρυξέλλες), είτε μέσω τηλεδιάσκεψης, είτε γραπτώς.
Η ελληνική πλευρά θα πρέπει να ενημερώνει την Κομισιόν για κάθε σημαντικό κίνδυνο προκύπτει και έχει επίπτωση στο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των οροσήμων και των στόχων που έχουν τεθεί, ιδιαίτερα στην περίπτωση που έχει επιπτώσεις στο χρόνο υποβολής του ελληνικού αιτήματος για την καταβολή μία δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η επιχειρησιακή συμφωνία συνοδεύεται από δύο παραρτήματα, στα οποία εξειδικεύεται ο τρόπος με τον οποίο θα πιστοποιείται ότι έχουν υλοποιηθεί όσα περιλαμβάνονται στα συμφωνηθέντα, για κάθε πεδίο αναλυτικά με βάση και τα 330 ορόσημα και στόχους που έχουν συμφωνηθεί.
naftemporiki.gr
Σχόλια Facebook