Γιατί ο Τσίπρας ζήτησε εκλογές

Στην αντεπίθεση πέρασε ο Αλέξης Τσίπρας όταν το Σάββατο (18.12.2021) το μεσημέρι κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό στη Βουλή ζήτησε από τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί και να προκηρύξει εκλογές.

Η αλήθεια είναι ότι εδώ και πολύ καιρό ο Αλέξης Τσίπρας ζητούσε την παραίτηση του πρωθυπουργού –γιατί όπως έλεγε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορεί να διαχειριστεί την πανδημία- χωρίς ωστόσο να έχει πει την λέξη εκλογές.

Έκανε το μεγάλο βήμα βάζοντας την πραγματικότητα τη χώρα σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο – αφού το αίτημα αυτό θα το επαναφέρει σε τακτικά χρονικά διαστήματα – για τρείς λόγους:

Κατ’ αρχήν με τον τρόπο αυτό θέλησε να αντιμετωπίσει την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται τις κάλπες και γι’ αυτό δεν ζητά εκλογές.

Στην πραγματικότητα δηλαδή, με την κίνηση αυτή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε σε πρώτη φάση να δείξει ότι δεν τον απασχολούν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, καθώς θεωρεί ότι το κυβερνών κόμμα βρίσκεται σε φάση καμπής.

Ο δεύτερος λόγος σχετίζεται προφανώς με τη δημοσιοποίηση της μελέτης Τσιοδρα – Λύτρα. Ο Αλέξης Τσίπρας θεώρησε ότι την συγκριμένη στιγμή η κυβέρνηση είχε δεχθεί ένα πλήγμα και άρα ήταν ο κατάλληλος χρόνος για να ζητήσει εκλογές παρά το γεγονός ότι μέχρι και πριν από λίγες μέρες έλεγαν ότι εν μέσω πανδημίας δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει εκλογές.

Ο τρίτος λόγος σχετίζεται με το ότι τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν αποφασίσει να στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση ότι η περίοδος της συναίνεσης τελείωσε –γιατί όπως λένε πλέον γίνεται συνενοχή– και να προχωρήσουν σε πιο σκληρή αντιπολιτευτική τακτική.

Καθώς μάλιστα η μετάλλαξη «Όμικρον» δείχνει να είναι σαρωτική, στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι τώρα έπρεπε να δράσουν.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε στο μυαλό του τις κάλπες από την Παρασκευή το βράδυ. Νωρίς το Σάββατο το μεσημέρι έγινε στη Βουλή σύσκεψη με τα στελέχη του κόμματός του, όπου όλοι μαζί αποφάσισαν ότι θα έπρεπε να προχωρήσει στην κίνηση αυτή.

Στην σύσκεψη μετείχαν η γραμματέας της Κ.Ο. Όλγα Γεροβασίλη, ο συντονιστής ΕΚΕΠΕ Αλέκος Φλαμπουράρης, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιάννης Ραγκούσης και Πάνος Σκουρλέτης, οι τομεάρχες του Οικονομικού Τομέα Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος καθώς και ο διευθυντής της ΚΟ Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Το θέμα της παραίτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και των πρόωρων εκλογών θα βρίσκεται πλέον καθημερινά στην επικαιρότητα αφού στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι εκτός από την πανδημία, η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη και με τα θέματα της ακρίβειας.

Στην πρώτη γραμμή θα συνεχίσει να είναι και το θέμα των ΜΕΘ καθώς οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα πιστεύουν ότι το επόμενο διάστημα τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα για τη χώρα στο θέμα της πανδημίας, καθώς αναμένεται η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων εξαιτίας της «Όμικρον».

newsit.gr