Ο Γιώργος Παπανδρέου στον ΑΝΤ1:“Δεν μπορούμε να δώσουμε μάχες από τις Βρυξέλλες”
Στην επιστολή που έστειλε στην ΕΔΕΚΑΠ, θέτοντας ζήτημα διαφάνειας στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΚΙΝΑΛ, αναφέρθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου στη συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, σημειώνοντας ότι “υπήρξαν καταγγελίες από διάφορα μέρη της χώρας, έχω ζητήσει αυτά να διερευνηθούν”.
Κληθείς να απαντήσει σε ερώτημα γιατί δεν έγινε ντιμπέιτ για τον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΚΙΝΑΛ, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι “όχι μόνο δήλωσα ότι θα πάω αλλά υπήρξαν και οι προσκλήσεις πολλών καναλιών, απάντησα αμέσως ότι είμαι έτοιμος να έρθω σε μία δημόσια συζήτηση για τα μεγάλα θέματα. Το θέμα είναι ότι ο κόσμος που ήρθε την πρώτη Κυριακή, θα επιλέξει την ηγεσία αυτού του κινήματος. Θα πρέπει να έχει δικαίωμα να αξιολογήσει ποιες είναι οι θέσεις του ενός και ποιες του άλλου…” και πρόσθεσε ότι “εγώ έχω απαντήσει ‘ναι’ και απαντώ και σήμερα ‘ναι’”.
“Δεν μπορούμε από τις Βρυξέλλες να δώσουμε τις μάχες”
Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι ζητούμενο στον “δρόμο” για τις εκλογές “είναι να απαντά κανείς και σε ερωτήματα που έχει ο κόσμος” και έφερε ως παράδειγμα: “με ρωτά ο πολίτης που θα ψηφίσει μεθαύριο, η άρση του βέτο για τη χώρα μας παίζει σημαντικό ρόλο; Και λέω βεβαίως, δεν πρέπει να χάσουμε το εργαλείο βέτο, εάν θέλουμε να μπορούμε δημοκρατικά να παλέψουμε για τα εθνικά μας θέματα. Το θέμα της έλλειψης του ηγέτη από τη Βουλή, είναι μεγάλο θέμα. Έχουμε μάχες στη Βουλή, η Βουλή είναι το προπύργιο της Δημοκρατίας. Θα δώσουμε μάχες εκεί πέρα; Δεν μπορούμε από τις Βρυξέλλες να δώσουμε τις μάχες. Άρα λοιπόν, είναι θέματα που δεν έχουν προσωπική αιχμή, αλλά είναι ουσιαστικά πολιτικά ζητήματα που πρέπει να απαντηθούν”.
Τι είπε για τον “άκαπνο”
Σχετικά με τον χαρακτηρισμό “άκαπνος” και την απάντηση του Νίκου Ανδρουλάκη, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι “πράγματι με στεναχώρησε ότι η απάντησή του ήταν μία προσβολή στην παράδοση του ΠΑΣΟΚ”. “Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν άκαπνος;”, συμπλήρωσε. “Σε κάθε περίπτωση εγώ είμαι αφοσιωμένος για την ενότητα. Τόνισα ότι η ενότητα διαμορφώνεται μέσα από μία σύνθεση ιδεών μέσα σε ένα κόμμα που είναι ζωντανό και εκεί θα παλέψω για τις ιδέες μου”, είπε ο κ. Παπανδρέου.
Ερωτηθείς για το εάν τη Δευτέρα θα παραμείνει στο ΠΑΣΟΚ, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, απάντησε: “Αλλοίμονο. Δεν υπάρχει κανένα θέμα”. Σημείωσε, δε, ότι στο καταστατικό της Σοσιαλιστικής Διεθνούς δεν υπάρχει πρόβλεψη ότι ο πρόεδρος θα πρέπει να είναι και πρόεδρος κόμματος.
Σε ερώτηση, εάν ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι στα αριστερά ή τα δεξιά του, σε πολιτικό επίπεδο, ο Γιώργος Παπανδρέου σχολίασε: “Θα είχα κι εγώ το ίδιο ερώτημα. Και γι’ αυτό θα ήθελα να υπάρχει μία δημόσια συζήτηση. Να έχουμε σαφείς θέσεις πάνω στο τραπέζι”.
“Άτοπη και άκαιρη η συζήτηση περί συνεργασιών”
Σχετικά με το ζήτημα ενδεχόμενων συνεργασιών του ΚΙΝΑΛ, ο κ. Παπανδρέου τόνισε: “θεωρώ άτοπη και άκαιρη τη συζήτηση περί συνεργασιών. Αυτή τη στιγμή, πρέπει να μιλήσουμε για το ποιο είναι το δικό μας πρόγραμμα. Αυτή η μεγάλη συμμετοχή που υπήρξε στις εκλογές, έδειξε μία ελπίδα που έχει ο κόσμος. Βλέπει ότι ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε η ΝΔ τους εκφράζει. Η ελπίδα αυτή πρέπει να πάρει προγραμματικό χαρακτήρα. Αυτή είναι η προτεραιότητά μας, τι είμαστε εμείς και τι θέλουμε να κάνουμε…” και διαβεβαίωσε ότι “αν ηγηθώ αυτής της παράταξης μπορώ να την κάνω ακόμη μεγαλύτερη και να ανατρέψουμε τους σημερινούς συσχετισμούς, οπότε μιλάμε με άλλους όρους”.
Κληθείς, τέλος, να απευθυνθεί σε έναν πολίτη που ψήφισε τον Νίκο Ανδρουλάκη και όχι εκείνον, στον πρώτο γύρο, ο κ. Παπανδρέου είπε:
“Θεωρώ ότι στον πρώτο γύρο πράγματι ο καθένας μπορεί να ψήφισε για μία επιθυμία ή ακόμα και για μια υποχρέωση. Μεθαύριο θα κριθεί το πώς αυτό το κίνημα θα μεγαλώσει, πως θα αναπτύξει ιδέες προοδευτικές, ριζοσπαστικές για αλλαγές μεγάλες, πώς θα συγκρουστεί με τα κακώς κείμενα και θα δώσει ξανά ελπίδα στον ελληνικό λαό ότι ένας χώρος θα εμβαθύνει τη Δημοκρατία, θα στηρίξει ένα κοινωνικό συμβόλαιο -δηλαδή υγεία, παιδεία, κατοικία, δικαιώματα για όλους και όχι για τους λίγους- και πώς θα απελευθερώσουμε τις δυνάμεις από την πελατοκρατεία, από ένα συγκεντρωτικό κράτος σε ένα κράτος που θα είναι σύγχρονο, δίκαιο και βεβαίως πράσινο με την έννοια της πράσινης ανάπτυξης αλλά βεβαίως και του ΠΑΣΟΚ”.
Πηγή:enikos.gr
Σχόλια Facebook