Ο Παναθηναϊκός του Γιοβάνοβιτς έχει γίνει μετρ στην αποτυχία. Βρίσκει τρόπους να παίρνει το λιγότερο που δικαιούται από κάθε παιχνίδι. Για το ρόστερ που έχει δημιουργηθεί είναι αδικαιολόγητο να έχει χάσει πέντε από τα δώδεκα παιχνίδια στην Super League Interwetten.
Δεν δικαιολογείται να βρίσκεται ήδη 9 βαθμούς κάτω από την ΑΕΚ. Να είναι πιο κάτω στην βαθμολογία από τον άρρωστο ΠΑΟΚ. Να ισοβαθμεί με τον Άρη, παρότι η ομάδα του Μάτζιου έχει ξεκινήσει με -6. Να βρίσκεται στην 6η θέση του πρωταθλήματος, πιο κάτω ακόμη και από τον ΟΦΗ. Τα τελευταία χρόνια, με χειρότερα ρόστερ, είχε κάνει καλύτερες σεζόν.
Έχει πετύχει πραγματικά δύσκολα πράγματα ο φετινός Παναθηναϊκός. Δεν είναι εύκολο στην κατάσταση που βρίσκεται ο ΠΑΟΚ να σε κερδίσει στην έδρα σου. Δεν είναι εύκολο να μην πετύχεις γκολ στην φετινή άμυνα της ΑΕΚ.
Δεν ξέρει πώς να αξιοποιήσει την κατοχή της μπάλας
Θα βρεθούν αρκετοί που, θέλοντας να χρυσώσουν το χάπι, θα σταθούν στην υψηλή κατοχή μπάλας που πήρε ο Παναθηναϊκός, μην καταλαβαίνοντας πως μιλάμε για άθλημα ανταγωνισμού, άθλημα που πρέπει να μάθεις να παίρνεις και αποτελέσματα και πως με αυτόν τον τρόπο μειώνουν πολύ τον σύλλογο.
Η αλήθεια είναι πως έχουμε μπει στον Δεκέμβριο και ο Παναθηναϊκός, όταν βρίσκεται σε δύσκολες συνθήκες, ακόμα δεν γνωρίζει τι να κάνει την κατοχή μπάλας.
Η τελευταία ομάδα που έχασε από τον ΠΑΟΚ
Η αλήθεια είναι ότι ο προπονητής του Παναθηναϊκού, το 2021 που το παιχνίδι έχει πάει στην ένταση, στην ταχύτητα στην πίεση στον άξονα, επέλεξε την πιο αργή τριάδα στο κέντρο που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από πιο νωρίς. Ο Παναθηναϊκός είναι η τελευταία ομάδα που κατόρθωσε να χάσει από τον ΠΑΟΚ.
Αφήστε το ντέρμπι με τον Άρη. Μετά το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό, τον ΠΑΟΚ νίκησαν στο γήπεδο τους ο Ατρόμητος και ο Ιωνικός. Μόνο ο Γιοβάνοβιτς δεν κατάλαβε πως απέναντι στα βαριά κορμιά πρέπει να βγάλεις ένταση στην πίεση σου προκειμένου να κλέψεις μπάλες και να χτυπήσεις στον χώρο. Πάνω στα αργά πόδια που έχει στο μεσοαμυντικό κομμάτι ο ΠΑΟΚ.
Τα κατάφερε, με την βοήθεια του Γιοβάνοβιτς, καθώς απέναντι σε μία ομάδα γεμάτη με βαριά κορμιά που θέλει την κατοχή για να κάνει πολλές μεταβιβάσεις, παρουσίασε τον Παναθηναϊκό με μόλις δύο κεντρικά χαφ. Ο ΠΑΟΚ σε εκείνο το παιχνίδι είχε στον άξονα τους Εσίτι – Κούρτιτς – Μπίσεσβαρ και έπαιρνε βοήθειες από τους Μούργκ – Ζίβκοβιτς.
Το καλύτερο παιχνίδι του Εσίτι στην Ελλάδα
Ο Παναθηναϊκός έπαιξε με μόλις δύο κεντρικά χαφ και επέτρεψε μέχρι και στον Εσίτι να κάνει το καλύτερο του παιχνίδι στην Ελλάδα. Από εκείνο το ματς, ο ΠΑΟΚ κατέρρευσε και ο Γιοβάνοβιτς κατάλαβε πως πρέπει να αλλάξει την τακτική προσέγγιση.
Άλλαξε τακτική μετά από την ήττα από τον ΠΑΟΚ
Παίζοντας με τρία κεντρικά χαφ ο Παναθηναϊκός γέμισε το κέντρο του, απέκτησε μεγαλύτερη ισορροπία στις γραμμές και με αυτήν την λογική κέρδισε την Λαμία, τον Παναιτωλικό και τον Βόλο.
Δεν έβγαλε μάτια, όμως υπήρξε -στο τακτικό κομμάτι- μία διόρθωση και ήρθαν έστω και με πιο αδύναμους αντίπαλους τρεις νίκες στην σειρά. Το χειρότερο παιχνίδι του από τα τρία ήταν με την Λαμία, όταν η τριάδα στο κέντρο ήταν πολύ αργή. Σε εκείνο το παιχνίδι την τριάδα την δημιούργησαν οι Πέρεθ, Λούντκβιστ και Βιγιαφάνες.
Στα επόμενα δύο παιχνίδια ο Γιοβάνοβιτς αποφάσισε να δώσει ανάσες στον Πέρεθ και χρησιμοποίησε τον Αλεξανδρόπουλο. Δεν είχε καμία λογική, δεν μπορεί να σταθεί ως επιχείρημα, ειδικά σε τακτική με τριάδα στον άξονα, να μην ξεκινά ο Παναθηναϊκός από αυτό το παιδί. Ο Αλεξανδρόπουλος μεσοβδόμαδα ήταν ο κύριος λόγος που κατάφερε να νικήσει ο Παναθηναϊκός.
Σκόραρε πιέζοντας ψηλά, από τη θέση 6. Όταν μπήκε ο Φερνάντες και ταλαιπωρήθηκε στην πλευρά του ο Παναθηναϊκός, πέρασε ο Πέρεθ στη θέση 6, ο Αλεξανδρόπουλος έγινε εσωτερικός χαφ για να καλύψει τον Φερνάντες και το παιχνίδι κλείδωσε.
Ο μοναδικός κεντρικός χαφ που βγάζει ενέργεια και μπορεί να παίξει κάθετα ήταν στον πάγκο
Έρχεται το ντέρμπι με την ΑΕΚ και ο μοναδικός κεντρικός χαφ που μπορεί να παίξει σε υψηλή ενέργεια, να αγωνιστεί κάθετα, να βγάλει παγίδες, να κλέψει μπάλες και να δημιουργήσει προϋποθέσεις να παίξει η ομάδα στα μεσοδιαστήματα του αντιπάλου, έμεινε στο πάγκο. Έμεινε στο πάγκο! Για να παίξουν τρεις αργοί ποδοσφαιριστές που θέλουν την μπάλα στα πόδια τους για να σηκώσουν το κεφάλι και να την μεταφέρουν με πάσα.
Οι τρεις αργοί χαφ έκαναν το ίδιο πράγμα σε διαφορετικούς χώρους
Σε διαφορετικούς, χώρους οι Πέρεθ, Μαουρίτσιο και Βιγιαφάνες έκαναν το ίδιο πράγμα. Σήκωναν κεφάλι και έψαχναν για μεταβίβαση. Ο Παναθηναϊκός κατάφερε, με το που μπήκε στο γήπεδο, να επιτρέψει στην ΑΕΚ να βρει ένα πολύ εύκολο τέρμα.
Οι ποδοσφαιριστές του δεν είχαν καμία συγκέντρωση, δεν υπήρχε η παραμικρή στοχοπροσήλωση. Επέτρεψε ο Κώτσιρας στον Μοχαμαντί να σεντράρει ανενόχλητος και η άμυνα του Παναθηναϊκό είχε ανοίξει εντελώς μην και χαλάσει την εκτέλεση του Σιμάνσκι.
Τεράστια η απόσταση όλης της ομάδας με τον Μακέντα
Ο Παναθηναϊκός, λοιπόν, πήρε την κατοχή που του πρόσφερε ο Γιαννίκης και κατάφερε να μην σκοράρει σε έναν αντίπαλο, που έχει αποδείξει όλη την σεζόν πως έχει σοβαρές αμυντικές παθογένειες. Δεν ήταν εύκολο να αξιοποιηθεί η κατοχή, καθώς υπήρχε η εξής πραγματικότητα:
Οι τρεις κεντρικοί χαφ μετέφεραν την μπάλα, άλλαζαν το παιχνίδι, χωρίς να την τρέχουν κάθετα, δίχως να έχουν την δυνατότητα να πλησιάσουν τον Μακέντα.
Οι Αϊτόρ και Παλάσιος ήταν απλωμένοι στις πλευρές με συνέπεια ο Μακέντα να είναι σε απόσταση με ολόκληρη την ομάδα. Ο Ιταλός επιθετικός, σε ολόκληρο το παιχνίδι, δεν κατάφερε να δημιουργήσει μισή συνεργασία. Με αυτήν την διάταξη στο πρώτο ημίχρονο ο Παναθηναϊκός είχε την μπάλα και δεν δημιούργησε μισή φάση. Η ΑΕΚ ήταν η ομάδα που απείλησε δύο φορές με τον Αραούχο.
Στο δεύτερο ημίχρονο ο Γιοβάνοβιτς, παρότι ή ομάδα του ήταν πίσω στο σκορ και δεν είχε ευκαιρία, δεν πραγματοποίησε καμία αλλαγή.
Απειλητικός μόνο στο μικρό διάστημα που έπαιξε ο Παλάσιος στα αριστερά
Η μοναδική του απόφαση ήταν να αλλάξει πλευρές τους δύο ακραίους του επιθετικούς. Η αλήθεια είναι πως παίζοντας με ανάποδο πόδι και λειτουργώντας πιο εσωτερικά, πάνω στον αδύναμό αμυντικά Μισελέν, ο Παναθηναϊκός βρήκε διάστημα που ήταν απειλητικός.
Αποδεικνύοντας πως δεν χρειάζεται να κάνεις και πολλά στην άμυνα της ΑΕΚ για να της δημιουργήσεις καθαρή ευκαιρία. Υπήρχαν εκτελέσεις που προβληματίζουν σχετικά με την ποιότητα κάποιων ποδοσφαιριστών και του Αργεντίνου, παρότι ήταν με διαφορά ο πιο δραστήριος παίκτης του Παναθηναϊκού και με το που αποχώρησε, δεν δημιουργήθηκε ξανά ευκαιρία.
Ο Αϊτόρ επέλεξε το μοναδικό χτύπημα που εξασφάλιζε πως η μπάλα θα βγει εκτός εστίας
Εκεί όμως που είναι να σηκώνεις τα χέρια ψηλά είναι στο χτύπημα που έδωσε στην μπάλα ο Αϊτόρ στη μεγάλη διπλή ευκαιρία του Παναθηναϊκού. Ο Στάνκοβιτς ήταν νικημένος από την επέμβαση στην εκτέλεση του Παλάσιος και ο Αϊτόρ μπορεί να είχε μπροστά του τον Βράνιες, χρειαζόταν όμως με οποιοδήποτε τρόπο απλά να ακουμπήσει την μπάλα για να τη στείλει στα δίχτυα.
Επέλεξε μοναδικό χτύπημα που θα ήταν ικανό να την στείλει εκτός εστίας. Όποιος έχει παίξει είτε θαλασσόμπαλα, είτε ποδοβόλεϊ, γνωρίζει καλά πως με αυτό το χτύπημα, μπορείς να δώσεις απότομο ύψος στην μπάλα. Ο Αϊτορ το επέλεξε σε μία φάση που απλά χρειαζόταν να την φυσήξει για να έρθει η ισοφάριση.
Ο μοναδικός σύγχρονος χαφ στον πάγκο για 84 λεπτά
Ο προπονητής του κράτησε τον μοναδικό ποδοσφαιριστή με σύγχρονα χαρακτηριστικά που διαθέτει, στον άξονα του, στον πάγκο μέχρι το 84ο λεπτό.
Ο Παναθηναϊκός δέχθηκε γκολ στο 2ο λεπτό, πήρε κατοχή 67% απέναντι σε μία ομάδα με προβληματική άμυνα, είχε την ακραία ευκαιρία με τον Παλάσιος και τον Αϊτόρ, όμως συνολικά απείλησε ελάχιστα την άμυνα της ΑΕΚ. Το κύριο πρόβλημα ήταν πως δεν μπορούσε να δημιουργήσει συνεργασίες στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου.
Κατάφερε μόνο δύο φορές, να περάσει διαγώνιες πάσες στην κίνηση του Παλάσιος, από τα δεξιά εσωτερικά μέσα στην περιοχή. Με το που βγήκε και ο Παλάσιος, τελείωσαν όλα. Λυπάμαι, αλλά πρόοδος δεν υπάρχει.
Παραμένουν άλυτα τα προβλήματα που είχαν εμφανιστεί,στο ξεκίνημα της σεζόν
Το ρόστερ σίγουρα έχει αδυναμίες, όπως όμως αδυναμίες έχουν και οι ομάδες που αντιμετωπίζει ο Παναθηναϊκός. Δεν επιτρέπεται να έχει 5 ήττες σε 12 παιχνίδια. Δεν επιτρέπεται να βρίσκεται σε αυτήν τη βαθμολογική θέση.
Δεν επιτρέπεται να παρουσιάζει ακόμη τα ίδια ακριβώς προβλήματα που καταγράφηκαν στο πρώτο παιχνίδι που στράβωσε μόλις την δεύτερη αγωνιστική στους, Ζωσιμάδες. Ό,τι ακριβώς συζητάγαμε, μετά από την ήττα με τον ΠΑΣ, ακριβώς τα ίδια πράγματα, εμφανίστηκαν και στις 5 Δεκεμβρίου με την ΑΕΚ.
Μπήκε υπνωτισμένος και δέχτηκε γρήγορο τέρμα. Είχε πολύ χρόνο για να απαντήσει, πήρε μεγάλη κατοχή, αλλά δεν ήξερε τι να την κάνει και πώς να την αξιοποιήσει. Ο Πέρεθ με τον Μαουρίτσιο δεν κουμπώνουν μαζί στον άξονα.
Συνεργασίες δεν βγαίνουν, ούτε μένει η μπάλα στο τελευταίο τρίτο του αντιπάλου. Ο Βιτάλ εγκλωβίζεται στα αριστερά.
Δεν έχει δοκιμάσει να περάσει τον Βιτάλ επιτελικό χαφ
Συγγνώμη, αλλά όπως δεν έχει λογική να μην παίζει ο Αλεξανδρόπουλος στην ενδεκάδα του Παναθηναϊκού, δεν μπορώ να καταλάβω πως γίνεται και όλο αυτό το διάστημα να μην έχει δοκιμάσει ποτέ ο Γιοβάνοβιτς να φέρει τον Βιτάλ, πιο εσωτερικά.
Να κοιτάξει δηλαδή χρησιμοποιώντας τον Βιτάλ επιτελικό χαφ, να δει αν ο Βραζιλιάνος μπορεί να δώσει μία λύση στο πρόβλημα της τελευταία συνεργασίας που αντιμετωπίζει ο Παναθηναϊκός και μέσα από αυτόν τον τρόπο, να τον απεγκλωβίσει και τον και να τον βοηθήσει, να πάρει τα πάνω του και να δείξει τα προσόντα του.
Δεν ισχυρίζομαι πως ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να ψάξει για προπονητή, όμως ο Γιοβάνοβιτς έχει μεγάλες ευθύνες για τις 5 ήττες στα 12 παιχνίδια που μετρά η ομάδα. Είναι υπεύθυνος για την 6η θέση που βρίσκεται και δεν την βοηθάει με τη διαχείριση που κάνει στα παιχνίδια που είναι πιο υψηλού ανταγωνισμού.
Ο Παναθηναϊκός έχει πάρει μόνο τους αγώνες που μπορούν οι ποδοσφαιριστές του να κερδίσουν, επειδή ο αντίπαλος του είναι πραγματικά κατώτερος. Όποτε υπάρχει ανταγωνισμός παίρνει με ένα μαγικό τρόπο το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα, με μοναδική εξαίρεση το 0-0 στο Καραϊσκάκης.
Πηγή: sport24.gr
Σχόλια Facebook