Με υπερπτήσεις βάζουν τέλος στο μορατόριουμ οι Τούρκοι

Στο μικροσκόπιο των επιτελών των Ενόπλων Δυνάμεων είναι η – ελεγχόμενη μέχρι στιγμής – κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας που καταγράφεται τους μήνες του φετινού φθινοπώρου.

Επειτα από ένα ήρεμο καλοκαίρι σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, το μορατόριουμ που είχαν συμφωνήσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να έχει τελειώσει από την πλευρά της Αγκυρας.

Από τον Σεπτέμβριο και μετά έχουν αρχίσει να αυξάνονται κυρίως οι ποιοτικοί δείκτες της τουρκικής παραβατικότητας. Για παράδειγμα, μόνο τον Νοέμβριο τουρκικά μαχητικά πέταξαν 13 φορές πάνω από ελληνικά νησιά, όταν συνολικά όλους τους προηγούμενους μήνες οι υπερπτήσεις ήταν 30.

Παράλληλα, αυξημένη είναι και η παρουσία τουρκικών UAV’s στην ελληνοτουρκική μεθόριο – όπως είχαν γράψει προ ημερών «ΤΑ ΝΕΑ» -, τα οποία προχωρούν είτε σε παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας είτε και σε παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου της Ελλάδας.

Από την αρχή της χρονιάς, τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν απασχολήσει 61 φορές την Ελληνική Αεροπορία. Τους πρώτους μήνες η παρουσία τουρκικών UAV’s ήταν σε χαμηλά επίπεδα (3 τον Ιανουάριο, μόλις 1 τον Φεβρουάριο) αλλά από το τέλος του καλοκαιριού υπάρχει αυξητική πορεία: από τις 7 παραβιάσεις του Σεπτεμβρίου, τον Νοέμβριο καταγράφονται ήδη 12.

Οι επιτελείς δεν αποκλείουν αυτή η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας να οφείλεται στις αμυντικές συμφωνίες στις οποίες προχώρησε η Ελλάδα με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ και βέβαια στα σημαντικά όπλα που αποκτάει ο Ελληνικός Στρατός (Rafale, Belh@rra). Είναι φανερό ότι η Αγκυρα είναι ενοχλημένη και επιλέγει να εκδηλώνει τον εκνευρισμό της με αυτόν τον τρόπο.

Απάντηση στον Ακάρ

Αυτό είναι εξάλλου κάτι που δεν έκρυψε ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, προ μηνός στις Βρυξέλλες. Εφτασε στο σημείο να διατυπώσει δημόσια τον ισχυρισμό ότι οι συμφωνίες της Ελλάδας κάνουν κακό στη Συμμαχία. Κάτι που δεν έμεινε αναπάντητο από τον υπουργό Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο όταν πήρε τον λόγο.

Ο έλληνας υπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, εξήγησε στους υπόλοιπους υπουργούς πως φυσικά και δεν μπορεί να είναι βλαπτικές για το ΝΑΤΟ οι συμφωνίες της Ελλάδας με σημαντικές χώρες της Συμμαχίας, όπως είναι οι ΗΠΑ και η Γαλλία. Και οι υπουργοί Αμυνας εννοείται ότι συμφώνησαν με την άποψη του Νίκου Παναγιωτόπουλου στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στην Αγκυρα.

Πάντως και τα στοιχεία των παραβιάσεων του Εθνικού Εναέριου Χώρου από τουρκικά μαχητικά έχουν ανοδική πορεία από το φθινόπωρο και μετά. Τον Αύγουστο είχαν καταγραφεί 184 παραβιάσεις, ενώ τον Σεπτέμβριο τουρκικά αεροσκάφη προχώρησαν σχεδόν σε διπλάσιες παραβιάσεις (377), τον Οκτώβριο σε 283 και τον Νοέμβριο (έως σήμερα) σε 161. Αλλά και οι εμπλοκές (εικονικές αερομαχίες) των ελληνικών μαχητικών με τουρκικά ήταν αυξημένες τους φθινοπωρινούς μήνες. Οι περισσότερες μέσα στο 2021 καταγράφηκαν τον Σεπτέμβριο, 32, ενώ 15 ήταν τον Οκτώβριο.

Παρόμοια είναι η εικόνα και σε ό,τι αφορά τις υπερπτήσεις. Η χρονιά ξεκίνησε με 6 υπερπτήσεις τον Ιανουάριο. Ολόκληρο το καλοκαίρι υπήρξαν μόλις 2 (τον Αύγουστο). Ομως τον Οκτώβριο είχαμε 11 και τον Νοέμβριο άλλες 13.

Μέσα σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η συνεχιζόμενη πρακτική της Τουρκίας να εκδίδει αντι-Navtex για αναγγελίες του Πολεμικού Ναυτικού που αφορούν ασκήσεις σε περιοχές κοντά σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Η Τουρκία δηλαδή ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα παραβιάζει το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς κάποιων ελληνικών νησιών. Μόλις προ ημερών η τουρκική υδρογραφική υπηρεσία εξέδωσε τέτοιες αναγγελίες για ελληνικές ασκήσεις κοντά στο Καστελλόριζο και στη Λήμνο.

in.gr