Πίσω από το Τάμα του Νικολάου Γύζη
«Δείτε πόσο υπέροχα έχει ζωγραφίσει ο καλλιτέχνης αυτή την όμορφη έμπνευσή του! Οι δυο γυναίκες εξουθενωμένες από το μεγάλη κι ανηφορική πεζοπορία, κάνουν στάση. Η μια κοιτά προς την κορυφή του βουνού όπου βρίσκεται σκαρφαλωμένο ένα μοναστήρι σαν μια φωλιά αετού. Η άλλη είναι η βασική ηρωίδα της ιστορίας. Η ωχρότητα του προσώπου της, τα γυμνά της πόδια – αυτά τα ντελικάτα πόδια που που πιθανώς έχουν ματώσει από τους μυτερούς βράχους – το κερί και το ανάθημα που προσφέρει υποδηλώνουν ότι είναι η πρωταγωνίστρια της σκηνής – εκείνη που εκπληρώνει τον όρκο της ξυπόλητη».
Αυτά αναφέρει το περιοδικό Εστία το 1885 για πίνακα «Το Τάμα» του Νικολάου Γύζη, ένα από τα αριστουργήματα της νεοελληνικής τέχνης του 19ου αιώνα, κι ένα σημαντικό σταθμό στην εξελικτική πορεία του μεγάλου Έλληνα καλλιτέχνη. Το Τάμα του Νικολάου Γύζη (1842 -1900) περιλαμβάνεται στο φθινοπωρινό Greek Sale του οίκου Bonhams (με τιμή εκτίμησης 200.000 – 300.000 ευρώ) σε συνεργασία με την Art Expertise, που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Νοεμβρίου στο Παρίσι – μια από τις δυο δημοπρασίες έργων Ελληνικής τέχνης που ο οίκος πραγματοποιεί τον χρόνο.
Η έκπληξη πίσω από αυτό τον πίνακα είναι ότι, όσο κι αν δεν το περιμένει κανείς, οι δυο γυναίκες βρίσκονται καθ′ oδόν προς την εκπλήρωση του τάματος για ένα ευτυχές γεγονός, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην HuffPost ο Τίμος Οικονομόπουλος της Art Expertise. Το δαχτυλίδι στο μεσαίο δάχτυλο της κόρης υποδηλώνει ότι ένας αρραβώνας τις φέρνει σ′ αυτή την πορεία.
Η Τερψιχόρη Αγγελοπούλου με την σειρά της σημειώνει: «Ζωγραφισμένο τον Οκτώβριο του 1874, λίγους μόνο μήνες μετά την επιστροφή του Γύζη στο Μόναχο από το καθοριστικό ταξίδι του στην Ελλάδα, αποτυπώνει τις εικόνες και τα έθιμα της πατρίδας του και στρέφεται προς το ελληνικό χρώμα και φως. Το έργο αυτό, γεμάτο ρομαντισμό και εκφραστική δύναμη, εγκαινιάζει την πιο γόνιμη περίοδο της ηθογραφικής τέχνης του Έλληνα ζωγράφου. Με ”Το Τάμα” της δημοπρασίας του Νοεμβρίου, αρχίζει ουσιαστικά η ελληνική ζωγραφική του Γύζη».
«Το Τάμα» με χρονολογία 1874 του Γύζη συναντά στο Παρίσι τη μεταγενέστερη εκδοχή του που εκτίθεται αυτές τις μέρες στο Λούβρο στην έκθεση Παρίσι-Αθήνα. Γέννηση της μοντέρνας Ελλάδας 1675-1919. Πρόκειται για μια ευτυχή συγκυρία που ενισχύει την παρουσία και προβολή της ελληνικής ζωγραφικής στα διεθνή κέντρα της τέχνης.
Η Αποθέωση του Αθανασίου Διάκου για τα 200 χρόνια
Κορυφαία στιγμή της δημοπρασίας αναμένεται να αποτελέσει και το εμβληματικό και σπουδαιότερο έργο του Κωνσταντίνου Παρθένη (1878-1967), Η Αποθέωση του Αθανασίου Διάκου, έργο με την υψηλότερη τιμή εκτίμησης της δημοπρασίας (350.00 – 550.000 ευρώ) το κόσμημα της διάσημης συλλογής του Σπύρου Λοβέρδου (1877-1934). Το έργο δημοπρατείται συμβολικά με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.
Τα παραπάνω αριστουργήματα τα πλαισιώνουν και άλλα έργα σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών, όπως των, Θεόφιλου, Νίκου Χατζηκυριάκου Γκίκα, Γιάννη Μόραλη, Νίκου Εγγονόπουλου, Κωνσταντίνου Βολανάκη, Θεόδωρου Ράλλη, Γεώργιου Ιακωβίδη, Βασιλείου Χατζή, Γιάννη Τσαρούχη, Σπύρου Βασιλείου, Γιάννη Σπυρόπουλου, Απόστολου Γεραλή, Γιάννη Γαϊτη, Νίκου Κεσσανλή, Γιώργου Ζογγολόπουλου, Θεόδωρου Στάμου, Παναγιώτη Τέτση, Νίκου Κεσσανλή, Τάκις, Δημήτρη Μυταρά, Αλέκου Φασιανού, Κώστα Τσόκλη, Παύλου, Αχιλλέα Δρούγκα, Γιώργου Δέρπαπα, Θεόδωρου Πανταλέοντα κ.α.
Η έκθεση στο Παρίσι θα πραγματοποιηθεί από τις 20 έως και τις 24 Νοεμβρίου, στον οίκο Bonhams, 4 Rue de la Paix.
huffingtonpost.gr
Σχόλια Facebook