Η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη με ομογενείς βουλευτές
Φωτογραφία από τη συνάντηση/Proto Thema
Με εκλεγμένους ομογενείς βουλευτές συναντήθηκε στη Βοστόνη η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στις ΗΠΑ, προκειμένου να τους ενημερώσει για το έργο της Επιτροπής. Από πλευράς τους, οι ομογενείς εκπρόσωποι την καλωσόρισαν στην «Αθήνα της Δύσης» όπως αποκαλούν τη Βοστώνη.
Η κ. Αγγελοπούλου αναφέρθηκε στην αποστολή και στον τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής και τους στόχους που από κοινού διαμόρφωσε με την κυβέρνηση, και που αποσκοπούσαν στην ενεργό συμμετοχή στον εορτασμό, της κοινωνίας και διάφορων φορέων, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Επισήμανε, επίσης, το γεγονός ότι οι πολλές προτάσεις είχαν αναπτυξιακό χαρακτήρα, ειδικά αυτές που προέρχονταν από τους δήμους, και εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», σε συνεννόηση με την κυβέρνηση και το υπουργείο Εσωτερικών. Και ότι η ελληνική χειροτεχνία και παραδοσιακή τέχνη, για πρώτη φορά θα ενισχυθεί από το υπουργείο Πολιτισμού μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.
Μίλησε ακόμα για την άυλη κληρονομιά του επετειακού έτους. «Μέσα από τον αναστοχασμό των 200 χρόνων του σύγχρονου βίου μας, καταλάβαμε ότι κανένας δεν μπορεί μόνος του και ότι θα πρέπει να ενωθούμε για να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής. Είτε πρόκειται για τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης είτε για τις αλλαγές που φέρνει η εξέλιξη της τεχνολογίας. Θυμηθήκαμε τις αρετές μας, το κουράγιο, την αντοχή μας σε δύσκολες στιγμές, τη διατήρηση της οικογενειακής εστίας, τη φιλοξενία μας. Κυρίως, όμως, συνειδητοποιήσαμε τι σημαίνει να είσαι Έλληνας και Ελληνίδα σήμερα».
Ο πολιτειακός γερουσιαστής Μασαχουσέτης Λεωνίδας Ραπτάκης και ο πρώην πρόεδρος της ΠΑΔΕΕ Δημητριος Γιάνναρος, θυμήθηκαν την εμπειρία που έζησαν στην Αθήνα το 2004 στους Ολυμπιακούς Αγώνες και συνεχάρησαν την κ. Αγγελοπούλου για την ηγεσία που επιδεικνύει στα δύσκολα πρότζεκτ που αναλαμβάνει. Η πρόεδρος της Επιτροπής τους απάντησε ότι η εμπειρία του 2004 τη δίδαξε να έχει πάντοτε εναλλακτικά σχέδια. Έτσι η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» κινήθηκε με ευελιξία και ετοιμότητα όταν ξέσπασε η πανδημία. Όχι μόνο προσαρμόζοντας τις επετειακές εκδηλώσεις αλλά συνεισφέροντας με τα έσοδα από τις χορηγίες και το Νομισματικό Πρόγραμμα, στην ενίσχυση του ΕΣΥ με τις 18 κλίνες ΜΕΘ και τη χρηματοδότηση της έρευνας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για ένα καινοτόμο φάρμακο κατά του κορονοϊού, αλλά και στην αποκατάσταση των πληγών από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου. Αναφέρθηκε επίσης στα επόμενα σχέδια της Επιτροπής και στην προσπάθεια δημιουργίας του ερευνητικού Ινστιτούτου Τεχνητής Νοημοσύνης, Επιστήμης των Δεδομένων και Αλγορίθμων στην Αθήνα.
Οι ομογενείς βουλευτές επισήμαναν ότι η Ελλάδα διαθέτει το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό για να κάνει το άλμα της ανάπτυξης, και ότι θα πρέπει να διαφοροποιήσει το οικονομικό μοντέλο της, να μην στηρίζεται μόνο στον τουρισμό και στη ναυτιλία, ώστε να γίνει διεθνώς ανταγωνιστική.
Ο κ. Ραπτάκης είπε ότι όλοι ένιωσαν υπερήφανοι με τη φωταγώγηση εμβληματικών κτιρίων σε όλο τον κόσμο την 25η Μαρτίου και πως στην περιφέρειά του προωθεί την ιδέα να το ξανακάνουν του χρόνου. Στο πλαίσιο αυτό, ενημέρωσε την κυρία Αγγελοπούλου ότι βρίσκεται σε επαφή με άλλους εκλεγμένους ομογενείς σε όλο τον κόσμο, μέσω της ΠΑΔΕΕ, ώστε να καθιερωθεί αυτός ο συμβολικός τρόπος εορτασμού της εθνικής μας επετείου.
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν η ομοσπονδιακή βουλευτής Νέας Υόρκης Νικόλ Μαλλιοτάκις, ο πολιτειακός γερουσιαστής Rhode Island Λεωνιδας Ραπτακης και οι πολιτειακοί βουλευτές Μασαχουσέτης Τζον Βελής, Στίβεν Ξιάρχος, Δημήτριος Γιάνναρος με τη σύζυγό του Ελίζαμπεθ Γιάνναρος, στέλεχος του Δημοκρατικού κόμματος στο Farmington, όπως και ο Μπεν Μπαροόντι, New Hampshire State Representative.
Σχόλια Facebook