Μητσοτάκης: «Το αίτημά μας για επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα δεν είναι φωτοβολίδα»
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μπόρις Τζόνσον στην Downing Street, στο Λονδίνο, η οποία είχε διάρκεια περίπου μίας ώρας.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός έθεσε στο τετ α τετ με τον κ. Τζόνσον και το αίτημα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, ώστε το μνημείο να αποκατασταθεί στην ολότητά του στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπως διεφάνη και από την ομιλία του την προηγούμενη Παρασκευή από το βήμα της UNESCO.
«Το αίτημά μας δεν είναι φωτοβολίδα. Θα επιμείνουμε με μεθοδικότητα για να χτίσουμε τα απαραίτητα ερείσματα και στη βρετανική κοινή γνώμη για την ανάγκη επανένωσης με τα Γλυπτά του Μουσείου Ακροπόλεως. Είναι σημαντικό ζήτημα, που αφορά τις διμερείς μας σχέσεις» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντησή του με τον Βρετανό ομόλογό του, Μπόρις Τζόνσον, σχετικά με το αίτημα για επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης, σε συζήτησή του με τους Έλληνες δημοσιογράφους που καλύπτουν την επίσκεψή του στο Λονδίνο.
Ο Κ. Μητσοτάκης εκτίμησε πως «δεν είναι κατά βάση ζήτημα μόνο νομικό, είναι πρωτίστως ζήτημα αξιακό και πολιτικό», ενώ διαβεβαίωσε πως «θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα για να πετύχουμε τον σκοπό μας».
Κατά την άφιξή του στην Downing Street, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για πολύ ισχυρές σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Μεγάλη Βρετανία.
Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, υποδεχόμενος τον Κ. Μητσοτάκη, τόνισε ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία γι’ αυτόν η σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ακολουθεί αναλυτικά ο σύντομος διάλογος των δύο ηγετών έξω από το Νο. 10 της Downing Street:
Boris Johnson: Είναι χαρά μου που υποδέχομαι και πάλι τον φίλο μου Κυριάκο Μητσοτάκη στο Λονδίνο. Εργαζόμασταν επί πολύ καιρό ώστε να γίνει αυτή η επίσκεψη. Και η σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ μεγάλης σημασίας για εμένα, για εμάς. Φέτος γιορτάζουμε τη 200ή επέτειο από την ιστορική έναρξη του αγώνα των Ελλήνων για την ανεξαρτησία, με την υποστήριξή μας, το 1821.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Το 1821, τότε ξεκίνησαν όλα, μολονότι φάνταζε σχεδόν αδύνατο.
Boris Johnson: Μολονότι φάνταζε σχεδόν αδύνατο, με τη στήριξη του Λόρδου Βύρωνα και άλλων… Είναι υπέροχο που σε βλέπω.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι χαρά μου που βρίσκομαι εδώ. Υπάρχουν πολλά θέματα που μπορούμε να συζητήσουμε σχετικά με τις πολύ ισχυρές διμερείς μας σχέσεις. Αναγνωρίζω στο πρόσωπό σας έναν πραγματικό φιλέλληνα.
Boris Johnson: Έναν πραγματικό φιλέλληνα. Θα ήθελα επίσης να σου πω ένα μεγάλο ευχαριστώ, Κυριάκο, για την ηγετική στάση που επέδειξες στη Σύνοδο COP26 στη Γλασκώβη.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Συγχαρητήρια και σε εσένα, Boris. Ήταν ένα πολύ πολύπλοκο project, αλλά τελικά είμαστε ευχαριστημένοι.
Boris Johnson: Επιτεύχθηκε μεγάλη πρόοδος. Σας ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ.
Σημειώνεται ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που επισκέπτεται το Λονδίνο στη μετά Brexit εποχή.
Αναφορικά με τις σχέσεις ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνέχεια του διαλόγου μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ε.Ε. για το Πρωτόκολλο για τη Βόρεια Ιρλανδία και υπογράμμισε την ανάγκη εφαρμογής του Πρωτοκόλλου στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του Ηνωμένου Βασιλείου που απορρέουν από τη Συμφωνία αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο οποίος, όπως είπε, δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για διάλογο. Υπενθύμισε, ωστόσο, πως η χώρα μας είναι πάντα έτοιμη για διάλογο υπό την προϋπόθεση της τήρησης του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας και του σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.
Την κατανόησή του για «τη δύναμη των αισθημάτων του ελληνικού λαού» αναφορικά με το θέμα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα εξέφρασε ο Μπόρις Τζόνσον σε ανακοίνωση του βρετανικού πρωθυπουργικού γραφείου, μετά τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον καλωσόρισε τον Έλληνα ομόλογό του σήμερα στην Ντάουνιγκ Στριτ. Οι ηγέτες πρώτα από όλα επισήμαναν την αξία των ελληνοβρετανικών σχέσεων, καθώς διανύουμε την επέτειο των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης για ανεξαρτησία» τονίζει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση που εξέδωσε το βρετανικό πρωθυπουργικό γραφείο, μετά τη συνάντηση Τζόνσον-Μητσοτάκη στο Λονδίνο, όπως την αποδίδει το ΑΠΕ.
Όπως επισημαίνει η ανακοίνωση, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν να δουλεύουν από κοινού για να ενδυναμώσουν τις σχέσεις τους σε πολλούς τομείς, όπως το εμπόριο, η εκπαίδευση και ο τουρισμός.
Σχόλια Facebook