Γ. Χρυσουλάκης: Η παρουσία του Ελληνισμού
Με τα συμπεράσματα που σταχυολόγησε ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Γιάννης Χρυσουλάκης και την πρώτη παγκόσμια παρουσίαση του τραγουδιού «Ελληνισμός», ολοκληρώθηκαν χθες, στο Μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών, οι εργασίες της ημερίδας αφιερωμένης στην Ελληνική Διασπορά με θέμα: «Απόδημος Ελληνισμός – Η Ιστορία, το Έργο και η Προσφορά του στην Ελλάδα».
«Μας δόθηκε μία πραγματικά μοναδική ευκαιρία, εδώ στους χώρους του εμβληματικού αυτού κτιρίου να τιμήσουμε τον Απόδημο Ελληνισμό για την ιστορία, το έργο του και την προσφορά του στην Ελλάδα, αλλά και προς ολόκληρο τον κόσμο», ανέφερε συμπερασματικά ο Γιάννης Χρυσουλάκης κατά την ομιλία του στην ημερίδα, στην οποία διατύπωσε την πίστη, «οι Έλληνες, κοντά ή μακριά, είναι όλοι ένα» και το όραμα του, «τα αδέλφια μας στον κόσμο, σε κάθε μέρος του κόσμου, όπου γης, να έχουν ένα κοινό σημείο αναφοράς, ένα σύμβολο δικό τους, δώρο και ευχή απ’ την Ελλάδα, που θα γλυκαίνει τη νοσταλγία, που θα ζεσταίνει την καρδιά, που θα κρατά ολοζώντανη τη Μνήμη, που θα ημερεύει τον καημό. Που θα βεβαιώνει ότι ο δεσμός με τη Μάνα Ελλάδα, η κληρονομιά που πήραν μαζί τους φεύγοντας απ’ την Πατρίδα, είναι ο φάρος τους, το παντοτινό φωτεινό μονοπάτι τους, ο μίτος που θα τους δείχνει το δρόμο».
Ο γενικός γραμματέας ξεχώρισε από τη χθεσινή ημερίδα τη διάσταση της διαχρονικής παρουσίας και ανεκτίμητης προσφοράς των Ελλήνων και Ελληνίδων της Διασποράς στην Επιστήμη, τα Γράμματα και τις Τέχνες, ιδωμένη όμως με όρους αμιγώς επιστημονικούς. «Αυτή η διάσταση, παρά το πραγματικά εντυπωσιακό της εύρος και βάθος – όπως κατέδειξαν οι σημερινές εισηγήσεις -, είναι συχνά ορατή μόνον σε “μυημένους” σε αυτά τα ειδικά πεδία της ανθρώπινης δραστηριότητας», προσέθεσε και υπογράμμισε ότι η χωρική απόσταση από το εθνικό κέντρο «συχνά δεν μας επιτρέπει να συνειδητοποιήσουμε πόσοι και πόσες Έλληνες ομογενείς όντως διαπρέπουν και διακρίνονται στους χώρους στους οποίους δραστηριοποιούνται».
Αναφερόμενος στις «μεστές εισηγήσεις», επισήμανε πως μέσω αυτών προέβαλε από την αφάνεια το έργο και η προσφορά των ομογενών μας, γεγονός που συνιστά ελάχιστο φόρο τιμής σε όσους δαπάνησαν αγόγγυστα τον εαυτό τους και το ταλέντο τους για να υπηρετήσουν ανώτερες μορφές δημιουργίας της ανθρώπινης νόησης και φαντασίας. Πολύ περισσότερο, τόνισε, όλοι ανεξαιρέτως οι έγκριτοι επιστήμονες που συμμετείχαν στην ημερίδα, κατέστησαν σαφές ότι η παρουσία του Ελληνισμού σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς των επιστημών, των γραμμάτων και των τεχνών, μόνο υπερηφάνεια και θαυμασμό μπορεί να μας εμπνέει. Επιπροσθέτως, σημείωσε, πως η παρουσία των Ελλήνων αποδήμων απανταχού της υφηλίου «μας βαρύνει με την ευθύνη να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια και να παρέχουμε κάθε υποστήριξη για να εξασφαλίσουμε ότι το ελληνικό στοιχείο θα συνεχίσει να λαμπρύνει με το έργο του το διεθνές στερέωμα».
Ειδικότερα, αναφερθείς στα συμπεράσματα από τις εισηγήσεις της πρώτης και της τρίτης ενότητας της ημερίδας, εστίασε στις αναφορές για τις οποίες κριτήριο υπήρξε το γεγονός ότι δίνουν το περίγραμμα της πολυσχιδούς δράσης του ελληνικού στοιχείου, διαπερνώντας οριζόντια ποικίλους τομείς της επιστήμης, των γραμμάτων και των τεχνών. Ειδική αναφορά έκανε στην εισήγηση του καθηγητή Οικονομικών Ιωάννη Ιωαννίδη και στην επισήμανσή του ότι αφενός Έλληνες επιστήμονες στις Οικονομικές Επιστήμες συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων του χώρου τους, ενώ τέσσερις από τους πλέον επιδραστικούς Έλληνες οικονομολόγους διδάσκουν και παράγουν ερευνητικό έργο στο Οικονομικό Τμήμα του αμερικανικού Πανεπιστημίου Γέιλ, αλλά και στην παρέμβαση του ομότιμου καθηγητή Δημοσίου Δικαίου του ΑΠΘ Βασίλειου Σκουρή, ότι η ομογένεια κατορθώνει να έχει αξιόλογη και εξαιρετικά δραστήρια παρουσία και στη νομική επιστήμη και τα νομικά επαγγέλματα.
Όσον αφορά στη δεύτερη ενότητα που αφορά στην παρουσία των Ελλήνων της Διασποράς στις θετικές επιστήμες, ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας στάθηκε στα στοιχεία για την παρουσία των Ελλήνων επιστημόνων στον τομέα της βιοϊατρικής έρευνας που παρουσίασε ο καθηγητής Στυλιανός Αντωναράκης, στην προσέγγιση του Ιωάννη Ηλιόπουλου για τον τομέα των φυσικομαθηματικών επιστημών, καθώς και στην εισήγηση του Ιωάννη Κεβρεκίδη σε ό,τι αφορά το χώρο των Επιστημών της Μηχανικής,
Περαιτέρω, ο Γιάννης Χρυσουλάκης στάθηκε στο γεγονός ότι ο Ντίνος Σιώτης, μέσα από την εισήγησή του για την «ελληνική ποίηση στη Βόρειο Αμερική του 20ου αιώνα», «κατέδειξε με τον πλέον ανάγλυφο τρόπο τη θαυμαστά ηχηρή παρουσία του ελληνικού στοιχείου στην υπέρτατη τέχνη της “αναδημιουργίας της γλώσσας”, της ποίησης». Την ίδια στιγμή, αξιοσημείωτη χαρακτήρισε και την εισήγηση του καθηγητή Αλέξανδρου Κιτροέφ σχετικά με την «Ιστοριογραφία της Νεότερης και Σύγχρονης Ελλάδας στη Διασπορά».
Ο γενικός γραμματέας ολοκλήρωσε την ενότητα των συμπερασμάτων, «δανειζόμενος» την κατακλείδα από την παρουσίαση της Μαρίας Μακράκη σχετικά με τις «Τέχνες στη Διασπορά», σύμφωνα με την οποία, «Η Τέχνη έχει την ικανότητα με φυσικό, δημιουργικό και αυθόρμητο τρόπο να μας εμπνέει να δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό για την επίτευξη κοινών στόχων!».
Τέλος, δεν παρέλειψε να εκφράσει τις βαθύτατες ευχαριστίες του προς την Ακαδημία Αθηνών, με την οποία η γενική γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού συνδιοργάνωσε την ημερίδα.
Πρώτη παγκόσμια παρουσίαση του τραγουδιού «Ελληνισμός»
Το τραγούδι «Ελληνισμός», σε μουσική της διεθνώς αναγνωρισμένης συνθέτριας Ευανθίας Ρεμπούτσικα και στίχους της εξαιρετικά δημοφιλούς στιχουργού Λίνας Νικολακοπούλου, ξεκίνησε χθες το «ταξίδι» του για να αγγίξει τους Έλληνες σε όλο τον κόσμο.
Η πρώτη παρουσίαση του τραγουδιού στο ελληνικό και διεθνές κοινό, σε οπτικοποιημένη μορφή και χορωδιακή απόδοση, έγινε μετά το πέρας των εργασιών της χθεσινής ημερίδας.
«Το τραγούδι αποτελεί μια ελάχιστη προσφορά προς τους Έλληνες απόδημους και φιλοδοξεί να αποδώσει μουσικά και στιχουργικά την ακατάλυτη σχέση μεταξύ της ελληνικής Διασποράς και του εθνικού κέντρου», επισημαίνεται σε ανακοίνωση της γενικής γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχόλια Facebook