Χάπι Merck: Πώς δημιουργήθηκε και πώς θα καθοριστεί η τιμή του -Η Ελληνίδα κλινική διευθύντρια της εταιρείας εξηγεί

Το πώς οδηγήθηκαν οι επιστήμονες της Merck στη δημιουργία του χαπιού κατά του κορωνοϊού εξήγησε, μεταξύ άλλων, η Ζωή Αλεξοπούλου, κλινική διευθύντρια της εταιρείας. Να σημειωθεί πως ακόμα ένας Έλληνας δίνει τη μάχη κατά της πανδημίας από την πρώτη γραμμή. Πρόκειται για τον Νικόλα Καρτσώνη, αντιπρόεδρο την ίδιας αμερικανικής εταιρείας.

Ζωή Αλεξοπούλου

«Όταν ξεκίνησε το φάρμακο, προ της πανδημίας, οι επιστήμονες το ξεκινούσαν ως μια θεραπεία για τη γρίπη. Ομως, κατά τη διάρκεια της πανδημίας βρήκαμε πως λόγω του μηχανισμού του, ο οποίος αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό κάποιων RNA ιών, πολύ εύκολα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε άλλους ιούς, όπως ο κορωνοϊός», εξήγησε η κυρία Αλεξοπούλου, μιλώντας στον ΑΝΤ1, για το χάπι της Merck

«Αποδείχθηκε πως είναι κλινικά εφικτό αυτό και είναι πολύ σημαντικό γιατί είναι το πρώτο αντιιικό φάρμακο που σταματά την αναπαραγωγή του» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως «είναι σημαντικό το ότι το χάπι λαμβάνεται από το στόμα», τονίζοντας πως στόχος των μελετών είναι να εξελιχθεί το χάπι, ώστε να το λαμβάνουν άτομα που στο οικογενειακό περιβάλλον υπάρχει ασθενής με κορωνοϊό.

Παράλληλα, όπως εξήγησε η Δρ Αλεξοπούλου, παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια των ερευνών «50% μείωση στη θνησιμότητα και τη νοσηλεία των ασθενών», με τα αποτελέσματα να είναι τόσο εντυπωσιακά που επισπεύστηκε η έγκριση του φαρμάκου.
Για ποιους δεν είναι αποτελεσματικό το χάπι της Merck

Ωστόσο, θέλησε να τονίσει πως «δεν πρέπει να θεωρηθεί ως υποκατάστατο του εμβολίου, που θα παραμένει η βασική ασπίδα μας έναντι του κορωνοϊού», επισημαίνοντας ότι το φάρμακο, για να έχει αποτελέσματα, θα πρέπει να ληφθεί «εντός πέντε ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων» και ότι δεν είναι αποτελεσματικό για εκείνους που έχουν νοσήσει βαριά.

Ερωτηθείσα για την ποσότητα παραγωγής, η Ελληνίδα επιστήμονας εξήγησε πως η MSD έχει ήδη ξεκινήσει την παραγωγή του και υπολογίζεται η παραγωγή 10.000.000 δόσεων μέσα στο 2021 και 20.000.000 δόσεων μέσα στο 2022.
Πόσο θα κοστίζει το χάπι της Merck

Τέλος, όσο αφορά στην τιμή του φαρμάκου, η Δρ. Αλεξοπούλου είπε πως πολιτική της εταιρείας είναι η κλιμακωτή τιμολόγηση, ανάλογα με το ΑΕΠ κάθε κράτους… Οι χώρες, δηλαδή, με υψηλό ΑΕΠ θα το αγοράζουν ακριβότερα και οι χώρες με χαμηλό ΑΕΠ φθηνότερα.

Σημειώνεται πως το χάπι εγκρίθηκε και θα κυκλοφορήσει στη Μεγάλη Βρετανία τις επόμενες εβδομάδες, ενώ στο ίδιο διάστημα αναμένεται και η έγκρισή του από τον ευρωπαϊκό ΕΜΑ.

Νικόλας Καρτσώνης: Ο Έλληνας αντιπρόεδρος της Merck πίσω από το αντιιικό χάπι για τον κορωνοϊό

Νικόλας Καρτσώνης της εταιρείας Merck / Φωτογραφία: Twitter 

Ακόμα ένας Έλληνας δίνει τη μάχη κατά της πανδημίας από την πρώτη γραμμή. Πρόκειται για τον Νικόλα Καρτσώνη, αντιπρόεδρο της αμερικανικής εταιρείας Merck, η οποία εργάστηκε για τη δημιουργία του πρώτου αντιικού χαπιού κατά του κορωνοϊού, που χθες έλαβε το πράσινο φως από βρετανική Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας.

Όπως αναφέρεται στο βιογραφικό του ο Νικόλας Καρτσώνης είναι παθολόγος με ειδικότητα στις λοιμώδεις παθήσεις. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες εργάζεται ως επιστήμονας ιατρός στα Εργαστήρια Ερευνών της Merck (MRL), και σήμερα είναι Αντιπρόεδρος Κλινικής Έρευνας σε Λοιμώδη Νοσήματα και Εμβόλια στο MRL και υπεύθυνος παγκόσμιας έρευνας και ανάπτυξης αντιικών φαρμάκων της εταιρείας.

Ο Νικόλας Καρτσώνης, ο τρίτος Έλληνας που διακρίνεται εν μέσω πανδημίας στο χώρο της φαρμακοβιομηχανίας, μετά τους Άλμπερτ Μπουρλά (Pfizer) και Μενέλαο Πάγκαλο (Astrazeneca) είναι γιος Ελλήνων μεταναστών και έχει μεγαλώσει στο Νιου  Τζέρσεϊ της Νέας Υόρκης. Ζει στο Penn Valley της Πενσυλβάνια και είναι παντρεμένος με τρία παιδιά. Το 2019 έγραψε το πρώτο του βιβλίο.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο πρακτορείο Associated Press για την τιμή του φαρμάκου (lagevrio) της Merck που είχε ξεσηκώσει αντιδράσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Νικόλας Καρτσώνης είχε δηλώσει ότι το τελικό κόστος της θεραπείας δεν θα φτάσει τα 700 δολάρια ανά θεραπεία.

iefimerida.gr