Η μέρα του “ΟΧΙ” στην Ουγκάντα
© Αννυ Λιγνού
Ενας Αφρικανός Ιερέας από την Ουγκάντα, ο πατήρ Antonios Mutyaba, διδάσκει και γιορτάζει «Το ΟΧΙ» στην Wakiso, μια μικρή πόλη δέκα χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα Kampala.
Ο ίδιος, όταν ήταν πολύ μικρός κατέφυγε με τους γονείς του στην Κρήτη για να γλιτώσει από την πείνα και τις ασθένειες που μάστιζαν το χωριό του. Βρήκε μια ζεστή αγκαλιά στους Κρητικούς και με τη βοήθεια του Μητροπολίτη Κισσάμου, σπούδασε και έγινε ιερέας.
Το 2005, μαζί με την πρεσβυτέρα του Χαριτίνη και τα περισσότερα παιδιά τους, πήραν την απόφαση να επιστρέψουν στο Wakiso για να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους εκεί.
Βαπτισμένοι πια όχι μόνο στη Χάρη του Χριστού, αλλά και στην ελληνική νοοτροπία, φιλοσοφία και στάση ζωής και φορτωμένοι με ευγνωμοσύνη για όσα η Ελλάδα τους πρόσφερε, υλικά και πνευματικά, έβαλαν στόχο ζωής να μεταδώσουν αυτά τα σπουδαία εφόδια σε όσο πιο πολλούς μπορούσαν.
Ετσι, με ό,τι είχαν μαζέψει και με τη βοήθεια της Αρχιεπισκοπής, αλλά και πολλών Ελλήνων, κατάφεραν να χτίσουν τρία σχολεία, ένα οικοτροφείο και μία τεχνική σχολή, για παιδιά της περιοχής, τα οποία εκτός από την ακραία φτώχεια, την ορφάνεια, τη βία, την κακοποίηση, έχουν να αντιμετωπίσουν και τις ασθένειες όπως το AIDS, τη χολέρα, τη μαλάρια και άλλες.
Προσέλαβαν λοιπόν δασκάλους, αγόρασαν βιβλία, ρούχα, δημιούργησαν συσσίτια, έφτιαξαν υποδομές σε ένα μέρος που δεν υπάρχει καν καθαρό τρεχούμενο νερό και περίπου 2.000 παιδιά βρήκαν καταφύγιο στην αγκαλιά τους.
Τα έσοδα είναι λιγοστά λόγω της κρίσης, καθώς τα περισσότερα προέρχονταν από ιδιώτες στην Ελλάδα όμως δεν αρνείται τη βοήθεια σε κανέναν όταν του τη ζητήσουν.
Ο πατέρας Αντώνιος μάς εξηγεί για ποιον λόγο γιορτάζουν εκεί στην Ουγκάντα τη μέρα του ΟΧΙ και μας αφήνει άφωνους:
«Γιορτάζουμε την ημέρα του ΟΧΙ πρώτα πρώτα για να ευχαριστήσουμε την Ελλάδα… Δεν έχουμε άλλον τρόπο. Αλλά μεσα σε αυτό περνάμε και το μήνυμα: Ο άνθρωπος πρέπει να είναι ελεύθερος! Δεν πρέπει να κάνει υποταγή!
Εδώ στην Ουγκάντα όλος ο κόσμος μαθαίνει το YES. To YES είναι υποχρεωτικό! Αλλά εγώ λέω ΟΧΙ! ΟΧΙ! ΟΧΙ!
Εγώ έμαθα από την ελληνική εκπαίδευση να εκφράζομαι ελεύθερα. Κι έμαθα τη λέξη ΟΧΙ! Αυτή η γιορτή περνάει και το πολιτικό μήνυμα. Όταν κάποιος δεν κυβερνιέται καλά, να πει ΟΧΙ! Γιαυτό, φέρνω αυτό το μήνυμα σε αυτή τη χώρα, τη χώρα μου.
Ο Ελληνας, είναι ένα από τα καλά που έχει, να σκέφτεται ελεύθερα. Να μην διοικείται όπως θέλει ο άλλος. Αλλά και να πιστεύει ελεύθερα αυτό που θέλει να πιστέψει.
Δεν σημαίνει ότι πρέπει να εκφράζομαι σωστά. Και η λάθος σκέψη είναι μία σκέψη. Δεν πρέπει να μου απαγορέψεις να πω αυτό που σκέφτομαι. Πρέπει να μου δώσεις να καταλάβω για ποιον λόγο πρέπει να σου πω το ΝΑΙ.
Οι Αφρικανικές χώρες, ακόμα είναι υπόδουλες των Αφρικανικών κυβερνήσεων. Για αυτό ζούνε στη μιζέρια. Την άλλη φορά είχε έρθει ο υπουργός Παιδείας. Και του είπα:
“Κύριε Υπουργέ, όχι σε αυτά τα γράμματα που μας μαθαίνετε, να μην υπάρχει καθόλου ότι πρέπει ο άνθρωπος να ζήσει ελεύθερος, να έχει τη Δημοκρατία.” Ξέρετε, τη λέξη “Δημοκρατία” δεν την έχουμε καθόλου στο λεξιλόγιό μας. Πρέπει να την μάθουμε.
Ζήτησα από την Κυβέρνηση της Ουγκάντα, αυτή τη μέρα, (του ΟΧΙ) να γιορτάζουμε τη Δημοκρατία, όπως γιορτάζουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Για ποιον λόγο να μη γιορτάζουμε τη λέξη Δημοκρατία; Απαγορεύεται;
Οι γονείς, έχουν αυτή τη νοοτροπία που μάθανε, ότι το παιδί ό,τι του πεις πρέπει να υπακούει. Η υπακοή δεν είναι κακό, αλλά πρέπει να υπάρχει και μία σκέψη. Σε όλα αυτά τα παιδιά, μαθαίνουμε, ξεκινώντας από τους καθηγητές, να περνάνε το μήνυμα της ελεύθερης σκέψης.»
Αυτά λέει ο πατέρας Antonios Mutyaba στο βίντεο και μας καθηλώνει με το πνεύμα του και τη φώτιση την οποία έλαβε από την ελληνική του παιδεία όπως ο ίδιος διακηρύσσει και προσπαθεί να την μεταλαμπαδεύσει και σε άλλους, θεωρώντας πιο σημαντική την πνευματική τροφή και από το φτωχικό συσσίτιο που προσφέρει στους συμπατριώτες του.
Οπότε…
αν κάποιοι από εσάς, δεν βρίσκουν κανέναν λόγο να γιορτάζουμε τις εθνικές μας επετείους, ας μάθουν έναν από τους πολλούς λόγους από έναν Αφρικανό παπά, στην Ουγκάντα.
Κι αν πάλι, ντρέπεστε να φορέσετε τις φουστανέλες και τις βράκες των προγόνων σας, δείτε κάποιους που δεν είναι απευθείας απόγονοί τους και τις φορούν πολύ περήφανα. Και ξέρουν και γιατί.
Σχόλια Facebook