Εκδήλωση στην Αυστρία με θέμα „Η προσφορά των Μακεδόνων στον Αγώνα του 1821“.
Φωτογραφία: Από δεξιά προς αριστερά: Ο Πρόεδρος του Μακεδονικού Συλλόγου Δρ. Γεώργιος Πάντογλου, ο εισηγητής Δρ. Λεωνίδας Πουλιόπουλος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αυστρίας κ.κ. Αρσένιος, η Πρέσβυς της Ελλάδος στην Αυστρία κυρία Αικατερίνη Κόικα, ο Αντιπρόεδρος του Μακεδονικού Συλλόγου κ. Χαρίλαος Ζήκος και ο βαρύτονος κ. Κύρος Πατσαλίδης.
ΔΕΛΤΊΟ ΤΥΠΟΥ
Στα πλαίσια της Επετείου των 200 χρόνων από την κήρυξη της εθνικής μας επαναστάσεως του 1821 και υπό την αιγίδα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Αυστρίας κ.κ. Αρσενίου και της Ελληνικής Πρεσβείας στην Αυστρία ο Διαπολιτιστικός Σύλλογος Μακεδονία Αυστρίας διοργάνωσε στις 23. Οκτωβρίου 2021 εκδήλωση με θέμα „Η προσφορά των Μακεδόνων στον Αγώνα του 1821“.
Η εκδήλωση τελέσθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Τριάδος Βιέννης παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Αυστρίας κ.κ. Αρσενίου, της Πρέσβεως κυρίας Αικατερίνης Κόικα, της Προξένου κυρίας Έλενας Γκουλούση, Προέδρων ομογενειακών οργανώσεων καθώς επίσης μελών και φίλων των συλλογικών φορέων Βιέννης. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αυστρίας και η Πρέσβυς της Ελλάδος.
Στην εισαγωγική του ομιλία ο Πρόεδρος του Διαπολιτιστικού Συλλόγου Μακεδονία Αυστρίας Δρ. Γεώργιος Πάντογλου ανέφερε ότι η μεγάλη συνεισφορά της Μακεδονίας σε αίμα και η αμέριστη συμβολή της Εκκλησίας βοήθησαν σημαντικά στην εδραίωση της Επανάστασης. Επισημάνθηκε επίσης η σημασία της Μακεδονίας που αποτελούσε πάντα νευραλγικό στρατηγικό χώρο της Βαλκανικής Χερσονήσου, καθότι γεφύρωνε, την Ανατολή με τη Δύση, τον Βορρά με τις ζεστές θάλασσες του Νότου, με αποτέλεσμα να είναι ανέκαθεν στόχος και πόλος έλξης πολλών κατακτητών: Αβάρων, Σλάβων, Βουλγάρων, Φράγκων και Οθωμανών.
Κύριος εισηγητής ήταν ο οικονομολόγος και ιστοριογράφος Δρ. Λεωνίδας Πουλιόπουλος.
Η ομιλία του Δρ. Πουλιόπουλου έγινε με διαφάνειες που περιείχαν εικόνα και κείμενο. Οι εικόνες απεικόνιζαν σημαντικές μάχες που έλαβαν χώρα στην Μακεδονία καθώς και ηρωικά αναγνωρίσιμα και μη πρόσωπα του προεπαναστατικού και επαναστατικού αγώνα.
Στο κείμενο, έγινε εκτενής αναφορά στις βασικότερες επαναστάσεις που έγιναν στη Μακεδονία όπως η σφαγή της Θεσσαλονίκης, οι μάχες των Βασιλικών και της Ρεντίνας Θεσσαλονίκης καθώς και στο ολοκαύτωμα της Νάουσας, όπως επίσης και στον καθοριστικό ρόλο και την σημαντική συνεισφορά των Μακεδόνων της Βιέννης.
Επισημάνθηκε επίσης η ενεργή συμμετοχή των Μακεδόνων στην Επανάσταση στην Νότιο Ελλάδα όπου συνέχισαν να αγωνίζονται μετά την αιματηρή καταστολή των εξεγέρσεων στον βορειοελλαδικό χώρο.
Συνοψίζοντας τα συμπεράσματα της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του Διαπολιτιστικού Συλλόγου Μακεδονία Αυστρίας Δρ. Γεώργιος Πάντογλου επισήμανε ότι ο πολύπαθος βίος και η αγωνιστικότητα των Μακεδόνων εκπέμπουν πολύτιμα μηνύματα ήθους και αυτοθυσίας, προσφέρουν άριστα πρότυπα πατριωτισμού και πίστης και δίνουν διαχρονικά γενναίες απαντήσεις σε όσους αμφισβητούν την Ελληνικότητα της Μακεδονίας και τον Ελληνισμό των Μακεδόνων. Οι σύγχρονοι Έλληνες έχουμε χρέος ιερό, και καθήκον επιβεβλημένο, να θυμόμαστε την εθνική προσφορά των Μακεδόνων σε όλη την ιστορική διαδρομή της πατρίδας μας, να τους τιμούμε και να τους ευγνωμονούμε, γιατί χάρη και στους δικούς τους αγώνες και τις δικές τους θυσίες εμείς σήμερα απολαμβάνουμε το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας.
Η εκδήλωση έκλεισε με μία σύντομη γεύση από παραδοσιακά τραγούδια εμπνευσμένα από την Επανάσταση του 1821 που ερμήνευσε ο βαρύτονος κ. Κύρος Πατσαλίδης.
Δρ. Γεώργιος Πάντογλου
Πρόεδρος Διαπολιτιστικού Συλλόγου Μακεδονία Αυστρίας
Σχόλια Facebook