Ακίνητα – Έρχεται η αυτόματη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών
Ένα αυτοματοποιημένο σύστημα που θα οδηγεί στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών κάθε χρόνο σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών. Το σύστημα αναμένεται να τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή το 2022. Μέσα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα στηθεί θα ενταχθούν τα πάντα που αφορούν ένα ακίνητο. Από τα στοιχεία της πολεοδομίας και του κτηματολογίου μέχρι και τον ψηφιακό χάρτη των αντικειμενικών αξιών. Το νέο πληροφοριακό σύστημα θα παρακολουθεί τις τάσεις της αγοράς των ακινήτων και όπου εντοπίζει αυξομειώσεις στις εμπορικές τιμές θα παρεμβαίνει αυτόματα και θα «πειράζει» τις τιμές ζώνης.
Τις αλλαγές στο καθεστώς προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος. Μιλώντας χθες στο 22ο συνέδριο της Prodexpo ανέφερε ότι «σχεδιάζεται σύστημα αυτόματου υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών» ενώ για τις προωθούμενες παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ το 2022 δήλωσε ότι πρώτη επιλογή της κυβέρνησης είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών μόλις βρεθεί δημοσιονομικός χώρος. Μάλιστα όπως ανέφερε ο υφυπουργός αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η άσκηση προσδιορισμού του ΕΝΦΙΑ έτους 2022 με την οποία ασχολούνται δυο ομάδες εργασίας στο υπουργείο Οικονομικών. Με τις αλλαγές που σχεδιάζονται στον ΕΝΦΙΑ στόχος είναι η ελάφρυνση της πλειονότητας των ιδιοκτητών ακινήτων και κυρίως όσων έχουν στην κατοχή τους μικρή και μεσαία περιουσία.
Αυτόματη αναπροσαρμογή
Μετά τις νέες τιμές ζώνης που θα αποκτήσουν από την 1η Ιανουαρίου 2022 τα ακίνητα σε όλη τη χώρα αλλά και τον ψηφιακό χάρτη τον οποίο χρησιμοποιούν καθημερινά χιλιάδες πολίτες για να βρίσκουν την τιμή ζώνης αλλά και την αντικειμενική αξία για οποιοδήποτε ακίνητο, στο υπουργείο Οικονομικών θα ξεκινήσουν την ανάπτυξη και εφαρμογή του Πληροφοριακού Συστήματος Μαζικών Εκτιμήσεων Αξιών Ακινήτων.
Πρόκειται για ένα εκτιμητικό μοντέλο, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη και θα προσομοιώνει τις επικρατούσες συνθήκες της αγοράς ακινήτων και των τάσεων της αγοράς, βάσει στατιστικών μεθόδων διαχείρισης και ανάλυσης δεδομένων, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές και διεθνείς πρακτικές. Η προεργασία, όπως αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών, έχει ήδη ξεκινήσει με στόχο η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας «να διασφαλίζει τον διττό στόχο της κοινωνικής δικαιοσύνης και της οικονομικής αποτελεσματικότητας».
Το σύστημα θα συγκεντρώνει στοιχεία που επηρεάζουν την αξία των ακινήτων από όλες τις διαθέσιμες πηγές, όπως π.χ. υπηρεσίες και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα (με έμφαση στα σχετικά στοιχεία του Κτηματολογίου και της ΑΑΔΕ), καθώς και ανοιχτά δεδομένα. Ενδεικτικά δεδομένα που στοχεύει να συγκεντρώσει το έργο είναι:
– Δεδομένα αξιών ακινήτων (π.χ. αξίες συμβολαίων, μισθωτικές αξίες, εκτιμηθείσες αξίες, αξίες απαλλοτρίωσης).
– Δεδομένα χαρακτηριστικών ακινήτων (π.χ. χρήση γης, επιφάνεια ακινήτων, όροφος, εγγύτητα σε σταθμούς μετρό, σχολεία, πυλώνες ηλεκτρικού ρεύματος κ.λπ.).
Πρόκειται για ένα πολυχρηστικό, ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα το οποίο θα συμβάλει στον προσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, αφού θα παρέχει δεδομένα ακινήτων και αξιών (data inventory) εντοπισμένων γεωχωρικά.
Πηγή: https://www.ot.gr/
Σχόλια Facebook