Γιατί αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο
Εάν κάποιος επιθυμεί να δει το ποτήρι μισογεμάτο, θα πει ότι η Ελλάδα έχει από τα πιο χαμηλά ποσοστά πληθωρισμού στην Ευρώπη.
Για την ακρίβεια έχει το τρίτο χαμηλότερο, παρά τις ενστάσεις που μπορεί να εγείρει κάποιος για τους επιμέρους δείκτες, κυρίως αυτόν της διατροφής και της στέγασης.Εάν πάλι προτιμά κανείς να δει το ποτήρι μισοάδειο, θα αναδείξει το γεγονός ότι η Ελλάδα το Σεπτέμβριο είχε τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση πληθωρισμού στην Ευρώπη.
Γιατί αυξήθηκε τόσο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο
Τι συνέβη; Ο δείκτης ανέβηκε κατά 2,1%, ενισχύοντας έτσι την αίσθηση ότι το κύμα των ανατιμήσεων έφτασε με καθυστέρηση στην Ελλάδα, αλλά είναι εξίσου έντονο.
Στο 3,4% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον φετινό Σεπτέμβριο, από 3% τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα (20/10) στη δημοσιότητα.
Ο πληθωρισμός στην Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν 3,6% τον Σεπτέμβριο, από 3,2% τον Αύγουστο και 0,3% τον αντίστοιχο μήνα του 2020.
Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Μάλτα (0,7%), την Πορτογαλία (1,3%) και την Ελλάδα (1,9%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Εσθονία και τη Λιθουανία (αμφότερα 6,4%) και την Πολωνία (5,6%).
Σε σύγκριση με τον Αύγουστο, ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε σε 25 κράτη-μέλη, μειώθηκε σε ένα κράτος μέλος, παρέμεινε σταθερός σε ένα.
Τον Σεπτέμβριο, η υψηλότερη συνεισφορά στο ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ προήλθε από την ενέργεια (+1,63 ποσοστιαίες μονάδες, pp), ακολουθούμενη από τις υπηρεσίες (+0,72 pp), τα βιομηχανικά προϊόντα εκτός ενέργειας (+0,57 pp) και τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+0,44 pp).
Πηγή: iefimerida.gr
Σχόλια Facebook