Σιγήν ιχθύος από τον Γιώργο Παπανδρέου
Οι έξι υποψηφιότητες για την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ υποδηλώνουν ενδιαφέρον για το κίνημα, αλλά έχουν και ένα στοιχείο υπερβολής που κινδυνεύει να υποβαθμίσει την διαδικασία και να οδηγήσει σε φυγόκεντρες δυνάμεις.
Αποφασισμένη να μη δώσει το δαχτυλίδι σε κανέναν υποψήφιο για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής είναι η Φώφη Γεννηματά. Μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες ήταν η αντίδρασή της στην υποψηφιότητα του εκλεκτού της και πρώην εκπροσώπου του κόμματος Παύλου Χρηστίδη. Στην έμμεση προσπάθειά του να συνδεθεί μαζί της, μέσω συνεργατών της, η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ δήλωσε ότι ισχύει απολύτως αυτό που είπε από την πρώτη στιγμή. Ότι ο ρόλος της ως προέδρου είναι ρόλος εγγυητή της ενότητας και των διαδικασιών. «Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να εμπλέξει το όνομά μου στην προεκλογική αντιπαράθεση και να μιλά εκ μέρους μου», φέρεται να είπε σύμφωνα με συνεργάτες της.
Στελέχη που την γνωρίζουν θεωρούν ότι δεν θα ήθελε να χρεωθεί η ίδια ένα ποσοστό συρρίκνωσης. Αυτή η απόφαση της όμως, δεν ισχύει μόνο για όσους ανήκουν στο γεννηματικό μπλοκ και οι οποίοι επιζητούν να διεκδικήσουν έστω ένα μέρος των προσωπικών ψηφοφόρων της προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛ μετά την απόσυρση της από την κούρσα λόγω επιδείνωσης της υγείας της, με στόχο να εξυπηρετήσουν προσωπικές στρατηγικές στις συμμαχίες των μονομάχων προς τον δεύτερο γύρο.
Προφανώς, εάν υπήρχε μία συνεννόηση των δύο – ένα δεύτερο δαχτυλίδι για τον Γιώργο Παπανδρέου μετά από εκείνο του Σημίτη- θα έδινε και άλλη βαρύτητα σε ένα εγχείρημα μιας νέας καθόδου του. Οπότε και οι πιέσεις θα ήταν πιο σοβαρές.
Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις είναι σε πλήρη εξέλιξη. Ο Γιώργος Παπανδρέου συνεχίζει να κρατάει σιγήν ιχθύος και δεν ανοίγει τα χαρτιά του. Ούτε έχει αποφασίσει όμως να μείνει μακριά. Θα το είχε ξεκαθαρίσει και θα έκλεινε τα σενάρια που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξαναπαίξει διακριτό ρόλο στο κόμμα. Προφανώς μετράει όλα τα υπέρ και τα κατά, και θα αποφασίσει στα επόμενα 24ωρα για την τακτική που θα ακολουθήσει.
Υπέρ και κατά
Μέχρι στιγμής τα αρνητικά υπερτερούν των θετικών. Όσοι τον γνωρίζουν καλά μπορούν να αντιληφθούν ότι για τον πρώην πρωθυπουργό δεν μετράει τόσο η ηγεσία όσο η στρατηγική για την επόμενη μέρα του ΚΙΝ.ΑΛ. Κι αυτή θεωρεί ότι λείπει. Το ΚΙΝ.ΑΛ πηγαίνει σε μια προεδρική εκλογή, με έξι υποψήφιους από τους οποίους οι τρεις προστέθηκαν την τελευταία στιγμή, μετά την αποχώρηση της Φώφης Γεννηματά, με αλλαγή των αποφάσεων που πάρθηκαν για τους όρους διεξαγωγής της διαδικασίας, χωρίς προεκλογικό αγώνα, χωρίς την φυσική παρουσία της προέδρου που θα μπορούσε να εγγυηθεί τις διαδικασίες και με ένα σημαντικό κενό όσον αφορά στην εκπροσώπηση του κόμματος στη Βουλή, ιδιαίτερα στην κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία που είναι η συζήτηση για την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2022, τον Δεκέμβριο. Σε περίπτωση που η Φώφη Γεννηματά δεν είναι σε θέση να παραστεί στη Βουλή ή ο νέος πρόεδρος είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης που είναι ευρωβουλευτής ή εκλεγεί κάποιος με μικρή κοινοβουλευτική εμπειρία, στην πραγματικότητα το ΚΙΝ.ΑΛ θα έχει ελλιπή εκπροσώπηση, σύμφωνα με παπανδρεϊκούς.
Από τους προβληματισμούς του Γιώργου Παπανδρέου συνάγεται το συμπέρασμα ότι αισθάνεται ότι όλα γίνονται βιαστικά. Ίσως θα έπρεπε να αναβληθούν οι διαδικασίες και ίσως θα ήταν καλύτερα να υπάρξει ένας μεταβατικός πρόεδρος. Γιατί όχι με τα δικά του χαρακτηριστικά.
Εάν, όντως, αυτές είναι οι δικές του σκέψεις ή κάποιων παπανδρεϊκών, δεν βρίσκουν μέχρι στιγμής, υποστηρικτές μεταξύ των υποψηφίων, καθώς ουδείς έθεσε θέμα αναβολής – πέραν του χρόνου συγκέντρωσης των 5.000 υπογραφών που ζήτησαν Κεγκέρογλου, Γερουλάνος, Χρηστίδης που μπήκαν στην κούρσα τα τελευταία 24ωρα.
Κατά τ´ άλλα οι έξι υποψηφιότητες για την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ υποδηλώνουν ενδιαφέρον για το κίνημα, αλλά έχουν και ένα στοιχείο υπερβολής που κινδυνεύει να υποβαθμίσει την διαδικασία και να οδηγήσει σε φυγόκεντρες δυνάμεις.
Το μεγάλο στοίχημα – πέρα από πρόσωπα- είναι η συμμετοχή στην ψηφοφορία. Θα δείξει εάν το ΚΙΝ.ΑΛ συνεχίζει να συγκεντρώνει ένα έντονο ενδιαφέρον των ψηφοφόρων ή αυτό έχει ατονίσει με την αποχώρηση της Φώφης Γεννηματά που τώρα φαίνεται περισσότερο από ότι πριν, ότι ήταν ένα πρόσωπο που διατηρούσε μια ενότητα στο κόμμα.
Οι ημερομηνίες διεξαγωγής των εκλογών είναι, Κυριακή 5 Δεκεμβρίου για τον πρώτο γύρο και 12 Δεκεμβρίου για τον δεύτερο.
Σχόλια Facebook