Αναζητώντας το εθνικό μας «New Balance»!
ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Η ιστορία του θεωρούμενου ως πλουσιότερου Έλληνα του κόσμου, του Τζιμ Ντέιβις, ο οποίος βρέθηκε φέτος στην 134η θέση της λίστας με τους 400 πλουσιότερους της Αμερικής, με προσωπική περιουσία 6,5 δισ. δολαρίων, είναι, κατά την άποψή μας, εξόχως διδακτική.
Ασφαλώς και δεν είναι η πρώτη φορά που γιος Ελλήνων μεταναστών -γεννημένος στην Αμερική αυτός, σε κάποιες άλλες χώρες άλλοι- κατακτά με την αξία του μια επίζηλη θέση είτε στον κατάλογο των πιο «πλούσιων …πλουσίων» επιχειρηματιών, είτε στην πυραμίδα των επιστημών, των Τεχνών και των Γραμμάτων.
Στην προκειμένη περίπτωση, ο πλουσιότερος άνθρωπος με ελληνικές ρίζες στον κόσμο, εκτιμάται ότι είναι, ο Τζιμ Ντέιβις, ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από ένα πασίγνωστο brand, αυτό των παπουτσιών New Balance.
Πόσοι άλλοι Έλληνες ή ελληνικής καταγωγής άνθρωποι βρίσκονται διασκορπισμένοι στη γη, κατέχοντες πλούτο, δόξα, ισχύ; Σίγουρα πολλοί, οι οποίοι μας ξαφνιάζουν ευχάριστα κάθε φορά που από ένα τυχαίο γεγονός συμβαίνει να τους ανακαλύπτουμε. Τυχαίο γεγονός γιατί, τούτο το Κράτος ποτέ δεν σκέφθηκε (;) ποτέ δεν θέλησε (;) ποτέ δεν μπόρεσε (;) να καταγράψει αξιόπιστα το ανθρώπινο δυναμικό του που διαμένει μόνιμα στο εξωτερικό.
Όλοι μιλούμε για την «ομογένεια». Για τους «απόδημους». Για την «οικονομική τους δύναμη». Για τα «επιτεύγματά τους». Για την παρουσία και τη δράση τους σε Ανώτατα Πνευματικά Ιδρύματα του κόσμου. μιλούμε, όμως, γενικά και αόριστα. Όπως σαν να διηγούμαστε ένα ενδιαφέρον παραμύθι!
Στην πραγματικότητα, αυτός ο εκτός Ελλάδος ελληνισμός, είναι ελάχιστα και επιπόλαια γνωστός στην γενέτειρα. Δεν υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία. Δεν έχει ποτέ γίνει προσπάθεια από το ελληνικό Κράτος να καταγραφεί. Δεν έχει ποτέ αξιολογηθεί. Δεν έχει ποτέ καταστεί αντικείμενο έρευνας από κάποιο ερευνητικό ελληνικό Κέντρο. Πέρασαν πολλές άπραγες από τη δημόσια διοίκηση δεκαετίες και τώρα όλα είναι πολύ πιο δύσκολα. Σχεδόν αδύνατον να ξεκινήσει μία, σε παγκόσμια κλίμακα, προσπάθεια, π.χ. από την ΕΛΣΤΑΤ, απογραφής των αποδήμων και των ομογενών μας. Κι αυτό, για πολλούς και διαφόρους λόγους.
Θα μπορούσε, ωστόσο, να ξεκινήσει –έστω και τόσο αργά- μία προσπάθεια από τις ανά τον κόσμο Ελληνικές Πρεσβευτικές και Προξενικές Αρχές, μιας καταγραφής των διακεκριμένων, τουλάχιστον ελληνικής καταγωγής πολιτών. Αυτών που για ένα ή άλλο λόγο απασχολούν την τοπική επικαιρότητα. Ούτε αυτό θα αποδώσει την πλήρη, μήτε καν μια ικανοποιητική εικόνα, του εθνικού κεφαλαίου, που λέγεται ελληνισμός του εξωτερικού. Θα είναι, όμως, μια αρχή. Και κάποτε, επιτέλους, κάποιος, πρέπει να την κάνει!
Αν για κάθε Έλληνα πολίτη που πλησιάζει για την εξυπηρέτησή του μία προξενική Αρχή στο Εξωτερικό, διατηρούσαν οι αρμόδιοι “ληξιαρχικό αρχείο”, θα είχαμε σήμερα μία σχετικά καλή γνώση αυτού που ονομάζουμε Απόδημος Ελληνισμός. Αλλά όπως και στην Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού ή στο Γραφείο του ΥΦΥΠΕΞ για τον Απόδημο Ελληνισμό δεν βρίσκονται φάκελοι με τα ταξίδια των κατά καιρούς υφυπουργών, έτσι και στα Προξενεία δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία για τους Απόδημους της Περιφέρειάς τους. Αυτό πιστεύουμε. Θα είμαστε ευτυχείς να κάνουμε λάθος και να υπάρχουν τα σχετικά στοιχεία αρχειοθετημένα στα Προξενεία και τις Πρεσβείες μας. Ευχαρίστως η Panhellenic Post θα δημοσιεύσει κάθε διάψευση ή διευκρινιστική δήλωση εκ μέρους των Διπλωματών μας.
Φευ! Ούτε καν τους νέους του brain drain έχουμε καταγράψει, κι ας τους ζητάμε τώρα να επιστρέψουν στην πατρίδα! Ούτε τις εξέχουσες ελληνικής καταγωγής προσωπικότητες του εξωτερικού γνωρίζουμε όλες! Ούτε τους αριστεύοντες στα σχολεία και τα πανεπιστήμια του εξωτερικού, ελληνικής καταγωγής, μαθητές-φοιτητές καταγράφουμε!
Αν υπήρχαν οι σχετικές «λίστες» ούτε η εκδίδουσα τα Διαβατήρια αρχή θα ρωτούσε σε κάθε «σεζόν» (η χρονική περίοδος) πόσοι ομογενείς θα χρειασθούν ελληνικά διαβατήρια, ούτε οι σχεδιάζοντες σήμερα την ψήφο από το εξωτερικό θα αγωνιούσαν πόσοι θα είναι οι εκλογείς που θα ψηφίσουν στα Προξενεία, ούτε θα πέφταμε ως λαός από τα σύννεφα κάθε φορά που κάποιος, Τζιμ Ντέιβις, θα εμφανιζόταν ως Έλληνικής καταγωγής μεγιστάνας, από το πουθενά, και θα μας έκανε να αναζητούμε το εθνικό μας «New Balance»! (νέα ισορροπία).
Σχόλια Facebook