Υπό απειλή η ειρήνη στη Μεσόγειο – Φλερτάρει με το θερμό επεισόδιο η Τουρκία

Διατεθειμένη να το τραβήξει μέχρι τα άκρα δείχνει η Τουρκία και μάλιστα λίγα 24ωρα πριν από την διεξαγωγή την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου του 63ου γύρου των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα που θα διεξαχθούν στην Άγκυρα.

Προβλέπει ένταση και επιρρίπτει εκ των προτέρων την ευθύνη σε Ελλάδα και Κύπρο

Η Τουρκία απειλεί ευθέως με θερμό επεισόδιο όπως σαφώς προκύπτει από την σημερινή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών με την οποία επιχειρεί να επιρρίψει εκ των προτέρων στην Ελλάδα και στην Κύπρο την ευθύνη για την ένταση που… προβλέπει ότι θα δημιουργηθεί στην περιοχή, απαιτώντας την ακύρωση νόμιμων δραστηριοτήτων στην Κυπριακή ΑΟΖ, που αφορούν τις έρευνες του Nautical Geo για τη χαρτογράφηση της διαδρομής που θα ακολουθήσει ο αγωγός East Med.

Ταυτόχρονα η Τουρκία δεν περιορίζεται στα λόγια. Όπως έγινε σήμερα γνωστό, την Πέμπτη το πρωί στην Ικαρία με ευθυνη της Τουρκίας φτάσαμε μια ανάσα από ατύχημα ανάλογο των Ιμίων, με θύμα τότε τον σμηναγό Κωνσταντίνο Ηλιάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια των αερομαχιών Τούρκος πιλότος μαχητικού προχώρησε σε επικίνδυνη διασταύρωση με ελληνικό F-16 κατά τη διάρκεια αναχαίτισης.

Συνολικά 8 τουρκικά F-16 σε σχηματισμό τεσσάρων ζευγαριών, εκ των οποίων τα 6 οπλισμένα, παραβίασαν τον Εθνικό Εναέριο Χώρο ανάμεσα από Χίο – Σάμο. Οχτώ ελληνικά μαχητικά – όλα οπλισμένα – που βρίσκονταν στον αέρα ξεκίνησαν τις διαδικασίες αναχαίτισης.

Την Πέμπτη το πρωί, μπήκαν στον ελληνικό εναέριο χώρο ενα ζευγάρι τούρκικων μαχητικών, ενώ την ίδια ώρα απογειώθηκε ένα αντίστοιχο ελληνικό ζευγάρι μαχητικών F-16. Τα ελληνικά μαχητικά αναχαίτισαν τα τούρκικα ωστόσο, τα τούρκικα μαχητικά δεν υπάκουσαν στις εντολές με αποτέλεσμα να γίνει εμπλοκή. Οι δύο πλευρές προέβησαν σε αερομαχίες, ωστόσο το ένα τούρκικο μαχητικό έκανε μία απότομη κίνηση, και πέρασε μπροστά από το ελληνικό πρόλαβε τα χειρότερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία που απειλεί με θερμό επεισόδιο με αφορμή τις έρευνες του Nautical Geo στην Κυπριακή ΑΟΖ, έστειλε προ ημερών φρεγάτα 10 μίλια από την Κρήτη για να παρενοχλήσει το γαλλικών συμφερόντων ερευνητικό πλοίο το οποίο επίσης πραγματοποιούσε έρευνες για τον EastMed.

Επισημαίνεται μόνο χτες Παρασκευή σημειώθηκαν 66 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου καθώς και τέσσερις υπερπτήσεις.

Τουρκικά πυρά κατά της Γαλλίας

Για το επόμενο διάστημα η Άγκυρα σε απειλητικό τόνο δηλώνει ότι «γίνονται τα απαραίτητα βήματα ενάντια στις μονομερείς ενέργειες» της Ελλάδας και της «Ελληνοκυπριακής Διοίκησης» και προειδοποιεί τις «τρίτες χώρες να μη γίνονται όργανο αυτών των ενεργειών…», εννοώντας προφανώς τη Γαλλία μετά τη σύναψη στρατηγικής συμφωνίας με την Ελλάδα, δείχνοντας έτσι και τον τουρκικό εκνευρισμό για την ελληνογαλλική συμφωνία.

Μάλιστα ο Τζεμ Γκιουρντενίζ, εμπνευστής του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» στρέφει τα πυρά του κατά της Γαλλίας και την κατηγορεί ότι συμπεριφέρεται ως νταής κατά της Τουρκίας ενώ υποστηρίζει ότι θα έπρεπε να λειτουργεί ως διαμεσολαβητής.

«Όλοι καταλαβαίνουν ότι αυτή η αγορά φρεγατών έγινε προκειμένου να εξισορροπήσουν τις επιχειρησιακές δυνάμεις με το τουρκικό πολεμικό ναυτικό. Γιατί δύο μέλη του ΝΑΤΟ χρειάζονται μία συμφωνία για να προστατεύσουν ο ένας το άλλο; Αυτά τα ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορούν να επιλυθούν στρατιωτικά με διαμάχη. Η Γαλλία θα ήταν καλύτερο να συμπεριφερθείς σαν διαμεσολαβητής. Η Γαλλία τα τελευταία δύο χρόνια φέρεται σαν νταής απέναντι στην Τουρκία από κάθε άποψη. Αυτό είναι απαράδεκτο. Η Τουρκία δεν είναι μικρή χώρα είναι περιφερειακή δύναμη» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Τζεμ Γκιουρντενίζ.

Προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης επανέλαβε με νόημα ότι η Ελλάδα «σε κάθε περίπτωση είναι πιο προετοιμασμένη από ποτέ για κάθε ενδεχόμενο» λέγοντας παράλληλα ότι «δεν θέλω να πιστέψω ότι πάμε σε μια νέα κρίση».

Ο κ. Γεραπετρίτης απέδωσε τις τουρκικές αντιδράσεις στο γεγονός ότι «η Τουρκία βρίσκεται σε ένα καθεστώς που προσπαθεί να ανακάμψει από τις διπλωματικές εξελίξεις. Ο Ερντογάν δεν βλέπει με καλό μάτι τις διπλωματικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ελλάδα».

Θωρακίζεται από εξωτερική στρατιωτική απειλή

«Η ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής σε συνδυασμό με την προμήθεια των υπερσύγχρονων φρεγατών Belharra είναι πολύτιμη σε εθνικό επίπεδο, διότι θωρακίζει τη χώρα μας σε σημαντικό βαθμό έναντι οποιασδήποτε επιβουλής στην ευρύτερη περιοχή» τόνισε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Η Ελλάδα θωρακίζεται από εξωτερικές απειλές, ενισχύει την διεθνή παρουσία της και επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης, τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα», αναλύοντας τα πλεονεκτήματα της συμφωνίας που υπεγράφη με τη Γαλλία.

Όπως εξηγεί ο κ. Δένδιας τα πλεονεκτήματα της συμφωνίας είναι πρώτον ότι η Ελλάδα θωρακίζεται ακόμα περισσότερο από κάθε εξωτερική στρατιωτική απειλή, δεύτερον η Ελλάδα ενισχύει τη διαθνή παρουσία της και αναβαθμίζει την γεωστρατηγική της θέση στην περιοχή της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, του Κόλπου, καθώς και της Υποσαχάριας Αφρικής και τρίτον η Ελλάδα, μετά από μια δεκαετία ενδοστρέφειας, επιστρέφει δυναμικά στην οικοδόμηση του ευρωπαϊκού οράματος, καθώς η ελληνογαλλική συμφωνία δίνει ώθηση στη συζήτηση για τον ευρωστρατό.

Πηγή:in.gr