Με αφορμή ομιλία του Γ.Γ. Γιάννη Χρυσουλάκη στους ΑΗΕΡΑΝ’s
ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Στο φαινόμενο του «Brain-Drain», που ταλανίζει τα τελευταία χρόνια την Ελλάδα και στην ανάγκη αντιμετώπισής του αναφέρθηκε, από το βήμα της ολομέλειας του AHEPA Athens Chapter HJ1, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας (ΓΓΑΕ&ΔΔ) Γιάννης Χρυσουλάκης.
Ο κ. Χρυσουλάκης, που ήταν και ο Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, τόνισε, μεταξύ άλλων τη σπουδαιότητα των εξειδικευμένων ανθρωπίνων πόρων για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να αντιστραφεί το φαινόμενο, με την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων, την απλούστευση των διαδικασιών, την υποστήριξη καινοτόμων επιχειρήσεων, τη δημιουργία θέσεων στα Πανεπιστήμια, αλλά και τη βελτίωση των δικτύων μεταξύ της Ελλάδας και κέντρων γνώσης του εξωτερικού.
Αυτό, είπε, θα έχει θετικά αποτελέσματα τόσο για τους Έλληνες επιστήμονες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό και κατέχουν σημαντικές θέσεις σε επιχειρηματικό ή ακαδημαϊκό επίπεδο, όσο και για τη χώρα μας γενικότερα.
Ποιος θα μπορούσε να έχει αντίρρηση σ’ αυτό;
Η τοποθέτηση αυτή του Γενικού Γραμματέα εξ συμπτώσεως έρχεται να «κουμπώσει» στο χθεσινό μας άρθρο με τίτλο «Εισερχόμενοι στον μήνα του ελληνικού έπους του 1940» και του οποίου το κεντρικό νόημα ήταν πως «…ήδη οι νέες διεθνείς οικονομικές συνθήκες ωθούν προς την ανάγκη να ζήσει η Ελλάδα νέα περίοδο εντονότερης δραστηριοποίησης και συμμετοχής της απανταχού ομογένειας σε όλους τους τομείς, τουριστικούς, επιχειρηματικούς κλπ.». Φυσικά και της επιστροφής των σπουδαγμένων νέων μας που έφυγαν τα τελευταία χρόνια μαζικά στο εξωτερικό δημιουργώντας το φαινόμενο που ονομάζουμε «Brain-Drain» (διαρροή εγκεφάλων).
Αλλά πώς θα φθάσουμε στην αντιμετώπιση του φαινομένου; Πως θα πείσουμε τους νέους που έφυγαν απογοητευμένοι από την επικρατούσα κατάσταση και βρήκαν καλύτερες συνθήκες (εργασία-μισθό-διαμονή) να επιστρέψουν, εάν δεν ανατρέψουμε τις υφιστάμενες παθογένειες του Δημόσιου Τομέα;
Και πως θα τις ανατρέψουμε εάν δεν δημιουργήσουμε ένα «κράτος και μια πολιτική που δεν θα βλέπει τον πολίτη σαν μονάδα , ΑΜΚΑ ,ΑΦΜ , ή αριθμό δελτίου ταυτότητας και αν δεν σκύψει πραγματικά στα προβλήματα της κοινωνίας , αφήνοντας κατά μέρος την μόνιμη τιμωριτική διάθεση και τις ιδεοληψίες που αποτελούν τροχοπέδη»; (Από πρόσφατο άρθρο του Αιμίλιου Παττακού στο entospolis.gr)
Σ΄ αυτόν τον στρατηγικό στόχο θα μπορούσε να συμβάλει το πάγιο αίτημα της Ομογένειας για ένα Υπουργείο Απόδημου Ελληνισμού. Με διακομματικό Υπουργό πενταετούς θητείας. Μιά τέτοια καινοτομία, θα απλοποιούσε τις διαδικασίες. Θα αποκτούσαν, ο υπουργός και οι συνεργάτες του, ευθεία πρόσβαση στην ομογένεια, στους απόδημους και, κατά προέκταση, και στις ομάδες των νέων επιστημόνων που έσπευσαν να εγκαταλείψουν τις δύσκολες συνθήκες, όχι, όμως, και την Ελλάδα. Θα κέρδιζαν την εμπιστοσύνη τους. Το υπουργείο, εκτός όλων των άλλων, θα συντόνιζε και θα προέβαλε και ευκαιρίες για επαγγελματική αποκατάσταση στην γενέτειρα, με σταθερές και αποδοτικές θέσεις εργασίας. Γιατί, ας μην γελιόμαστε: Εάν δεν αλλάξουν επί τω καλύτερω οι γενικότερες συνθήκες, εάν δεν ανοίξουν νέες σταθερές δουλειές και εάν δεν βελτιωθούν οι αμοιβές, οι νέοι Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού, δεν επιστρέφουν!
Η ομιλία του ΓΓΑΕ&ΔΔ Γιάννη Χρυσουλάκη στην ΑΗΕΡΑ Athens HJ1, έδειξε το δρόμο. Δεν είναι ο πρώτος ούτε και ο τελευταίος. Το ζήτημα είναι οι «σκέψεις» να γίνουν «πράξεις». Και όσο καλοί είναι οι πολιτικοί που ασκούν την εξουσία στην κορυφή της πυραμίδας στις πρώτες, τόσο υστερούν στις δεύτερες! Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί σημαντικά βήματα προς την σωστή κατεύθυνση που έδειξε ο κ. Χρυσουλάκης. Μένουν, όμως, πολύ περισσότερα που πρέπει να αλλάξουν… Και πρέπει να βιαστούμε. Όπως, άλλωστε συνέβη και με την ψήφο των Αποδήμων. Έγινε μία αρχή μένουν να γίνουν πολύ περισσότερα για την άρση των απαράδεκτων περιορισμών και προϋποθέσεων, που, άλλωστε, δεν τις προβλέπει το Σύνταγμα! Η ομογένεια το περιμένει.
Και «οἱ καιροὶ οὐ μενετοί», κατά τον Θουκυδίδη. (Οι ευκαιρίες δεν περιμένουν).
Σχόλια Facebook