Σεισμός – Εκτάκτως στη Θήβα σεισμολόγοι
Μετά τον μεγάλο σεισμό στο Αρκαλοχώρι, πραγματοποιήθηκε το βράδυ έκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής Σεισμικής Επικινδυνότητας και Αξιολόγησης Σεισμικού Κινδύνου για την περιοχή της Θήβας, που από τον Ιούλιο καταγράφεται συχνή σεισμική δραστηριότητα.
Στο μικροσκόπιο της επιτροπής εκτίμησης σεισμικού κινδύνου μπήκε η παρατεταμένη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Θήβας μετά και τον τελευταίο σεισμό στο Αρκαλοχώρι. Η επιτροπή συνεκλήθη εκτάκτως στις 9.30 το βράδυ για να αποτιμήσει όλα τα έως τώρα δεδομένα στην περιοχή.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας εισηγήθηκε να μεταβούν άμεσα στην περιοχή της Θήβας οι σεισμολόγοι και οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς για να εξετάσουν την κατάσταση επιτόπου αλλά και την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση καθώς όπως είπε οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι.
Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ ενημέρωσε για τη σημερινή σύσκεψη, καθώς η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Θήβας συνεχίζεται.
Το κρίσιμο ερώτημα της συνεδρίασης
Στη συνεδρίαση της Επιτροπής στις 21 Ιουλίου, και για το Αρκαλοχώρι, και για τη Θήβα, «είπαμε ομόφωνα 20 άνθρωποι ότι και στη μία και στην άλλη περιοχή η παρατεινόμενη σεισμική έξαρση και πρόσθετα στοιχεία (…) μας δείχνουν ότι δεν αποκλείεται η γέννεση ισχυρότερου σεισμού και στη μία περιοχή και στην άλλη, χωρίς να συνδέονται οι δύο περιοχές γεωδυναμικά» σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος.
«Θα πούμε ότι ο κίνδυνος πέρασε και δεν υπάρχει πλέον καμμία ανάγκη να εξακολουθήσουμε να εφαρμόζουμε το επιχειρησιακό σχέδιο “Εγκέλαδος” για τη Θήβα ή όχι; Αυτό είναι, κατά τη δική μου γνώμη, το κρίσιμο ερώτημα της σημερινής συνεδρίασης» δήλωσε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
Ηταν το προδιαγεγραμμένο, εφιαλτικό τέλος, μίας ανησυχητικής γεωλογικής διεργασίας που άρχισε το περασμένο καλοκαίρι και κορυφώθηκε με τον πιο καταστροφικό και αναπάντεχο τρόπο το πρωί της Δευτέρας.
«Εμπόδιο»
Η σφοδρή σεισμική δόνηση των 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, δεν προκάλεσε μόνο τον θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό περισσοτέρων από 10, αλλά απελευθέρωσε τέτοια ενέργεια ώστε το πρώτο «εμπόδιο» που βρέθηκε στο δρόμο της να ισοπεδωθεί. Το εμπόδιο αυτό δεν ήταν άλλο από το ημιορεινό Αρκαλοχώρι, νοτιοανατολικά της πόλης του Ηρακλείου, που έπαθε τέτοιες ζημιές, ώστε πλέον να μοιάζει ακατοίκητο.
Εχοντας μέχρι το βράδυ της Τετάρτης διαπιστωθεί ότι 772 σπίτια δεν μπορούν πλέον να ξανακατοικηθούν, και μαζί τους τα 9 από τα 17 σχολεία της ευρύτερης περιοχής, γίνεται σαφές ότι το Αρκαλοχώρι με τους περισσότερους από 4.000 κατοίκους, δεν ζει από εδώ και στο εξής μόβο στη μνήμη των ανθρώπων.
Καταδικασμένο σε μία ολέθρια συμβιωτική σχέση με ένα αρχαίο ρήγμα, που δεν σταματά να σκεδάζει την τεκτονική του ενέργεια ακόμη και μετά το σφοδρό επεισόδιο των 5,8 Ρίχτερ, κανένας κάτοικος δεν μπορέσει να επιστρέψει στο σπίτι του, ανέπαφο κι ας είναι, χωρίς να φοβάται ότι κάποια στιγμή το κακό θα ξανασυμβεί.
Γκρεμίστηκαν γειτονιές στο Αρκαλοχώρι, τοίχοι, μπάζα, οικοσκευές πετάχτηκαν στους δρόμους από τη δύναμη του σεισμού, και χιλιάδες άνθρωποι βρέθηκαν από τη μία στιγμή στην άλλη, να ζουν σε σκηνές, ανέστιοι. Κάποιοι έχασαν τα πάντα, γλύτωσαν μόνο τις ζωές τους.
Κόκκινα και κίτρινα
Οι μηχανικοί στους δήμους Μίνωα – Πεδιάδας, Αρχάνων – Αστερουσίων, Ηρακλείου, Μαλεβιζίου και Οροπεδίου Λασιθίου, έλεγξαν μέχρι το βράδυ της Τετάρτης 995 σπίτια και από αυτά τα 772 κρίθηκαν ακατάλληλα.
Επίσης έλεγξαν 45 επαγγελματικούς χώρους, εκ των οποίων ακατάλληλοι είναι οι 36. Οι μηχανικοί έκαναν αυτοψίες σε ιερούς ναούς και δημόσια κτήρια. Από 85 τις αυτοψίες, «κίτρινα» χαρακτηρίστηκαν 46 ακίνητα, ενώ σε 74 άλλα κτίρια (αποθήκες, στάβλους) τα 71 κρίθηκαν μη κατοικίσιμα .
Αυτοψία και στο Κέντρο Υγείας στο Οροπέδιο Λασιθίου, το οποίο κρίθηκε κατάλληλο προς χρήση. Από την επομένη του σεισμού, το Αρκαλοχώρι μεταφέρθηκε σε έναν μεγάλο καταυλισμό από σκηνές, όπου μεσημέρι και βράδυ, ετοιμάζονται πάνω από 2.000 μερίδες φαγητού.
Τρομάζει το μετά
Ζουν εκεί και οι άνθρωποι των οποίων τα σπίτια γλύτωσαν, πολλοί άλλοι διαμένουν σε ξενοδοχεία, σε συγγενείς και φίλους πιο μακριά. Ομως το κακό δεν έχει περάσει. Οι μετασεισμοί έχουν μέγεθος πάνω από 4 Ρίχτερ, είναι πολλοί σε αριθμό, η γη σείεται αδιάλειπτα, κανείς δεν είναισε θέση να αποκωδικοποιήσει τη συμπεριφορά του ρήγματος και να προβλέπει πότε θα εκτονωθεί η συσσωρευμένη ενέργεια.
Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, επισήμανε πως οι μετασεισμοί θα συνεχιστούν για μήνες. Η κατάσταση αυτή, όπως τόνισε, δεν επιτρέπει α αρχίσουν οι επισκευές.
Οι ζημιές, κυρίως στο Αρκαλοχώρι, είναι μεγάλες καθώς καταγράφηκε -για πρώτη φορά στη χώρα- τόσο μεγάλη επιτάχυνση της βαρύτητας. Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, λόγω των 5,8 Ρίχτερ το Αρκαλοχώρι βυθίστηκε κατά 15 εκατοστά.
Από τον Γενάρη
«Από τον Γενάρη είχαμε δει κάποια σημάδια στην Κρήτη. Αμέσως επικοινώνησα με τον δήμαρχο και βάλαμε επιπλέον όργανα» σημείωσε και επεσήμανε πως είχαν καταγραφεί 2.000 προσεισμοί.
Μετά τον μεγάλο σεισμό στο Αρκαλοχώρι, το βράδυ της Τετάρτης προγραμματίστηκε έκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής Σεισμικής Επικινδυνότητας και Αξιολόγησης Σεισμικού Κινδύνου για την περιοχή της Θήβας, που από τον Ιούλιο καταγράφεται συχνή σεισμική δραστηριότητα.
Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ ενημέρωσε για τη σύσκεψη, καθώς η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Θήβας συνεχίζεται.
Το κρίσιμο ερώτημα
Στη συνεδρίαση της Επιτροπής στις 21 Ιουλίου, και για το Αρκαλοχώρι, και για τη Θήβα, «είπαμε ομόφωνα 20 άνθρωποι ότι και στη μία και στην άλλη περιοχή η παρατεινόμενη σεισμική έξαρση και πρόσθετα στοιχεία (…) μας δείχνουν ότι δεν αποκλείεται η γέννεση ισχυρότερου σεισμού και στη μία περιοχή και στην άλλη, χωρίς να συνδέονται οι δύο περιοχές γεωδυναμικά» σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος.
in.gr
Σχόλια Facebook