Οι νικητές του διαγωνισμού «Ελλάδα 1821–2021- Γιορτάζοντας 200 χρόνια Ανεξαρτησίας» στη Μελβούρνη και το Μούδρο

Με αφορμή τη φετινή δέκατη επέτειο από την ίδρυσή της, η Επιτροπή Μνήμης Μελβούρνης Lemnos Gallipoli δημιούργησε έναν νέο σχολικό διαγωνισμό που συνενώνει μαθητές στην Ελλάδα με εκείνους της Αυστραλίας για να γιορτάσουν τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Στην αγγλική έκδοση του «Νέου Κόσμου» δημοσιεύθηκαν τα ονόματα των μαθητών που διακρίθηκαν με έργα και κείμενά τους στο διαγωνισμό που προκήρυξε η Lemnos Gallipoli Committee, με αφορμή τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Σύμφωνα με το άρθρο “με αφορμή τη φετινή δέκατη επέτειο από την ίδρυσή της, η Επιτροπή Μνήμης Μελβούρνης Lemnos Gallipoli δημιούργησε έναν νέο σχολικό διαγωνισμό που συνενώνει μαθητές στην Ελλάδα με εκείνους της Αυστραλίας για να γιορτάσουν τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Η Επιτροπή ήταν πρόθυμη να κάνει μια γιορτή που αφορούσε τη νεολαία μας, την επόμενη γενιά.

Αυτός ο ειδικός διαγωνισμός κατέστη δυνατός λόγω της καθιέρωσης του Προγράμματος Αδελφών Σχολείων της Επιτροπής Μνήμης Λήμνου, κατά τη διάρκεια των εορτασμών της εκατονταετηρίδας της ανακωχής του Μούδρου, που πραγματοποιήθηκαν στη Λήμνο το 2018.

«Η Επιτροπή μας ήταν πάντα πρόθυμη να συνεργαστεί με νέους, να ευαισθητοποιήσει την ελληνική σχέση με τους ANZACs μέσω της ιστορίας της Λήμνου και της Καλλίπολης και τις ευρύτερες συνδέσεις μεταξύ Αυστραλίας και Ελλάδας» δήλωσε η αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Χριστίνα Δεσποτέρη.

Η ίδια εξήγησε ότι το Πρόγραμμα Αδελφών Σχολείων συνδέει επί του παρόντος δύο σχολεία στη Λήμνο με σχολεία στη Μελβούρνη. Πρόκειται για το Albert Park College με το Moudros Senior High School και το Greek Orthodox Community of Dandenong και Districts Greek School με το Moudros Junior High School.
Τα τελευταία χρόνια, αυτά τα σχολεία πραγματοποιούσαν κοινές συνεδρίες Zoom, εστιάζοντας σε μια διαπολιτισμική ανταλλαγή μεταξύ Αυστραλών και Ελλήνων μαθητών μέσω της γλώσσας και της ιστορικής σύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών και λαών.

Η κα Δεσποτέρη συντονίζει το πρόγραμμα εξ ονόματος της Επιτροπής.

Για να συμβάλει στον εορτασμό της φετινής δεκαετίας, διοργανώθηκε ένας ειδικός διαγωνισμός δοκιμίου, ποίησης και τέχνης μεταξύ των μαθητών του Greek Orthodox Community of Dandenong and Districts Greek School και του Moudros Junior High School. Ο διαγωνισμός ήταν ανοιχτός σε όλους τους μαθητές τους που είχαν συμμετάσχει στο Πρόγραμμα Αδελφών Σχολείων στα σχολεία το 2020 και το 2021.

Το θέμα του διαγωνισμού ήταν «Ελλάδα 1821 – 2021 Γιορτάζοντας 200 χρόνια Ανεξαρτησίας». Οι μαθητές ενθαρρύνθηκαν να διερευνήσουν συγκεκριμένα θέματα, όπως «οι ήρωες της Επανάστασης», «Γυναίκες της Επανάστασης», η «Eπανάσταση έχει επηρεάσει τη ζωή στη σύγχρονη Ελλάδα», «Ιστορικοί δείκτες που διαμόρφωσαν την ελληνική κοινωνία 1821–2021», «Η επιρροή του Ελληνικού Πολιτισμού στον Κόσμο», «Πώς ο Ελληνικός Πολιτισμός έχει επηρεάσει την Αυστραλία »,« Η ελληνική αυστραλιανή σύνδεση».

Σήμερα ανακοινώνουμε τους νικητές του Ελληνικού Σχολείου Dandenong και Περιχώρων της Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα και το Γυμνάσιο Μούδρου. Οι νικητές από τα άλλα δύο σχολεία θα ανακοινωθούν σε μεταγενέστερο στάδιο» είπε η κ. Δεσποτέρη.

Η κα Δεσποτέρη τόνισε, επίσης, ότι οι κριτές εντυπωσιάστηκαν πολύ από το επίπεδο των συμμετοχών.

«Τα δοκίμια και τα ποιήματα μετέφεραν μια αίσθηση διορατικότητας στο θέμα, εκφράζοντας συνοπτικά και καθαρά σκέψεις και επιχειρήματα. Τα έργα τέχνης που υποβλήθηκαν ήταν υψηλού επιπέδου. Ξεχώρισαν για τη δημιουργικότητα και την πρωτοτυπία του θέματος, καθώς και για την καλλιτεχνική σύνθεση και τον συνολικό σχεδιασμό».

Από το σχολείο Dandenong οι νικητές ήταν:

Η Νεκταρία Αντωνοπούλου, μαθήτρια της τελευταίας τάξης, εντυπωσίασε τους κριτές με το δοκίμιό της με τίτλο «Γεγονότα που με επηρέασαν ως Ελληνίδα».

Ο Ρέγας Λαουτίδης, μαθητής της Β’ Λυκείο, έγραψε για τους «ήρωες της επανάστασης».

Η Στέλλα Πλουδιά, μαθήτρια της σύνθετης τάξης του Έτους 9-10, έγραψε ένα ποίημα με τίτλο «Ελευθερία ή θάνατος».

Οι νικητές στο τμήμα Τέχνης ήταν: Καλομοίρα Στεφάνου – Στ΄Δημοτικού Ζωή Βρακατσέλη – Α΄Γυμνασίου και Ζωή Γκότση – Β΄Γυμνασίου.
Από το Γυμνάσιο Μούδρου, οι νικητές ήταν:

Ο Κωνσταντίνος Πινάκης, μαθητής της Α΄Γυμνασίου, που έγραψε το πολύ συγκινητικό ποίημα “The War”.

Ο Σωτήριος Τέλλιος εντυπωσίασε τους κριτές με το γλυπτό του «Οδυσσέας Ανδρούτσος». Ο Σωτήρης είναι στην Α΄Γυμνασίου.

Η μαθήτρια της Β΄Γυμνασίου, Ελπίδα Βελβέ, έγραψε για τις «Γυναίκες της Ελληνικής Επανάστασης».

Η Ειρήνη Ταρσή, μαθήτρια της Β΄Γυμνασίου, έγραψε ένα ποίημα εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της και τιμώντας «Εκείνους» που πάλεψαν για την ελευθερία.

Οι κριτές δεν μπόρεσαν να επιλέξουν ανάμεσα στα δοκίμια της Ευαγγελίας Δεληγεώργη και της Αλεξάνδρας Τσιώση μαθητριών της Γ΄Γυμνασίου, που έγραψαν “Τα χρονικά της επανάστασης” και “Η σημασία της επανάστασης”, αντίστοιχα, και απένειμαν βραβεία και στους δύο μαθήτριες.

Η μαθήτρια της Β΄Γυμνασίου, Θεοδώρα Πινάκη, κέρδισε, επίσης, τις εντυπώσεις με το σκίτσο της “Οι ήρωες”.

Ο νικητής κάθε κατηγορίας και επιπέδου θα λάβει ως έπαθλο από την Αναμνηστική Επιτροπή της Λήμνου Καλλίπολης ένα αντίγραφο του “Lemnos & Gallipoli Revealed-A Pictorial History of the Anzacs in the Aegean, 1915-1916” του Jim Claven.

Ανακοινώνοντας τους νικητές, η κα Δεσποτέρη είπε «Ως συντονίστρια του διαγωνισμού και του αδελφικού σχολικού προγράμματος, ήμουν ενθουσιασμένη με την ανταπόκριση, καθώς και με το επίπεδο των συμμετοχών που λάβαμε. Αυτοί οι τύποι δραστηριοτήτων διατηρούν ζωντανή την ιστορική μνήμη, βοηθούν στην καλλιέργεια της ελληνικής γλώσσας και παρακινούν και εμπνέουν τους μαθητές να αισθάνονται υπερήφανοι για την ελληνική τους κληρονομιά».

Εκ μέρους της Αναμνηστικής Επιτροπής της Λήμνου Καλλίπολης, η κα Δεσποτέρη ευχαρίστησε τους Διευθυντές, την κ. Μαρία Παπαπαναγιώτου και την κ. Νίκη Φαρφαρά-Πάσχου και το σχολικό προσωπικό που εργάζονται ακούραστα όλο το χρόνο ενθαρρύνοντας τους μαθητές, προετοιμάζοντας παρουσιάσεις, διοργανώνοντας ειδικές εκδηλώσεις και συνεχίζοντας τις τακτικές συνεδρίες Zoom μεταξύ αυτών των δύο σχολεία.

Όλοι ελπίζουμε ότι θα έρθει η στιγμή που το σχολείο της Λήμνου θα επισκεφθεί τη Μελβούρνη και οι μαθητές από το Dandenong θα μπορούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα για να εδραιώσουν τη σχέση που έχουν αναπτύξει τα τελευταία χρόνια.

Το Γυμνάσιο Μούδρου ευχαριστεί θερμά τη Lemnos Gallipoli Committee και την κ. Δεσποτέρη προσωπικά για το ενδιαφέρον της και τη στήριξή της στην εδραίωση των σχέσεων των δύο σχολείων και συγχαίρει όλους τους μαθητές και των δύο ηπείρων.

Πηγή:neoskosmos.com